11x de leukste kastelen om met je kinderen te bezoeken

24.04.2023 17:41
kindernamen bridgerton

Zoek je eens een ander uitje dan het buitenzwembad of pretpark? Ga dan naar één van deze kastelen, waar jouw kind zich voor één dag ridder of prinses voelt.

Kasteel de Haar – Haarzuilens, Utrecht

Dit kasteel was vroeger in de maand september het buitenverblijf van een puissant rijke baron en barones. Groot industriëlen, bankiers, kunstenaars en filmsterren kwamen dan naar het kasteel. De baron en barones gaven grote feesten en extravagante diners voor gasten als Coco Chanel, Maria Callas en Yves Saint Laurent. Tegenwoordig kunnen ook de ‘gewone’ burgers en buitenlui van deze pracht genieten. Je kunt zelf door de mooiste zalen van het kasteel lopen en door de kasteeltuinen struinen met onder andere vijvers, een doolhof en hertenkamp (er zijn ook speurtochten speciaal voor kinderen).

Kasteel Muiderslot – Muiden, Noord-Holland

Het is ronduit een walhalla voor kinderen in dit kasteel. Zo kunnen ze een spannende audiotour doen waarbij ze alles leren over de verdediging van het kasteel. Ook is er een speurtocht waarbij je samen het hele kasteel met omliggende tuinen verkent en kan je op sommige dagen een valkenier in actie zien. In schoolvakanties zijn er extra activiteiten zoals tuinsafari’s of voorstellingen. Ook leuk: het is hier mogelijk om een kinderfeestje te vieren.

Kasteel Hoensbroek – Zuid-Limburg

Kasteel Hoensbroek is een van de grootste, middeleeuwse kastelen van ons land. Je koters kunnen er oud-Hollandse spellen doen zoals steltlopen en ringwerpen. Ook kun je door het kasteel een speurtocht langs de meest bijzondere plekken doen, waaronder een geheime kamer. Actie volop, kortom. Ook hier is het mogelijk een kinderfeestje te vieren.

Slot Loevestein – Poederoijen, Gelderland

Spannend: bij een bezoek aan dit kasteel ontvang je je eigen persoonlijke sleutel. Verken het kasteel op eigen houtje, waarbij gidsen op verschillende plekken informatie geven over de ridders en soldaten die hier vroeger leefden. Speciaal voor kinderen wordt er ook een verhaal verteld waarbij ze zelf in een boekenkist mogen klimmen. Ook een leuke plek voor kinderfeestjes.

Lees ook
Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

Kasteel Ammersoyen – Ammerzoden, Gelderland

Deze imposante burcht stamt uit 1280 en ademt vaderlandse geschiedenis. Er zijn hier tal van activiteiten. Ook zijn er kinderfeestjes met verkleedkleding mogelijk, waarbij er ook nog eens onderdelen van een harnas mogen worden gepast in de wapenkamer. Spannend!

Kasteel Heeswijk – Heeswijk, Noord-Brabant

Je kinderen gaan he-le-maal los in dit kasteel. Ze gaan op ontdekkingstocht en op zoek naar geheime trappen en gangen, ze beklimmen de toren en proberen een ridderhelm. Ook leuk: de gastheren en –vrouwen kennen bijzondere kasteelverhalen waarbij kinderen aan hun lippen hangen. Via een app of een speurtocht kun je het hele kasteel, de tuin en het landgoed gaan ontdekken.

Ontdek hier:
Alle entree deals voor een kasteel bezoekje >

Kasteel Groeneveld – Baarn, Utrecht

Dit kasteel – eigenlijk buitenhuis – is gebouwd rond 1710 en ligt in een prachtig bos. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals familietentoonstellingen en verschillende speurtochten. Zo kunnen ze in het park op zoek naar verdwenen materialen uit een ‘boomboek’ en krijgen ze na afloop een medaille. Ook het kasteel zelf is natuurlijk te bezoeken: ontdek alle hoeken en gaten en leer over de leefwijze van de vroegere bewoners.

Kasteel Cannenburch – Vaassen, Gelderland

Bij dit kasteel op de Veluwe zie je precies hoe men in de 18e eeuw leefde. In een film zie je de oude kasteelheer en zijn vrouw en zij vertellen over hun leven op de Cannenburch. Tegenwoordig wordt het kasteel niet meer bewoond en is het alleen een museum. Een leuke plek voor kinderfeestjes: in de feestelijk versierde gewelvenkelder krijgen de kinderen wat lekkers en daarna verkleden de jongens zich als ridder en de meisjes als jonkvrouw. Via geheime trappen kom je uit op de zolder, waar je een leuke verrassing wacht.

Kasteel Huis Bergh – ‘s-Heerenberg, Gelderland

Deze burcht ligt er niet alleen prachtig bij, je kind kan er ook in de huid kruipen van een middeleeuwse ridder of een echte hofdame. Ga verkleed het kasteel door aan de hand van een gids en hoor het spannende verhaal over Kasteel Huis Bergh (mogelijk niet beschikbaar tijdens de corona maatregelen). Je kind goed in het oplossen van puzzels? Ga dan voor de codekrakers of de spannende escape route Red het Verloren Verhaal van Gelderland.

Lees ook:
De mooiste prinsessenjurken voor royals in de dop >

Kasteel Keukenhof – Lisse, Zuid-Holland

We kennen de Keukenhof vooral van de schitterende tulpen, maar op het landgoed vind je ook een fraai kasteel. Meer leren over het kasteel? Ga dan voor de speurtocht vol weetjes en opdrachten. En dan kun je ook nog een kijkje nemen bij de naastgelegen kinderboerderij met geiten, varkens, shetlanders, konijnen en veel meer. Ook leuk: er is een kabouterwandeling op het landgoed.

Kasteel Doornenburg – Doornenburg, Gelderland

Een echt familiekasteel waar je kind de hele dag zoet is. Van een rondleiding tot een heus sprookjesfestival, verhalenvertellers, een wandeling rondom het kasteel én na afloop lekker eten in de herberg: hier heb je het. Je kind nog energie over? Combineer je uitje met een bezoek aan de nabijgelegen speeltuin.

Voor alle prinsessen en ridders

Meer uittips?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief  >