Leeuwarden met kinderen: dit zijn de leukste uitjes

07.01.2019 13:27
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Leeuwarden was niet voor niets de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018: er is een hoop te zien en te doen met kinderen in de stad. 

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en je rijdt er vanuit Amsterdam in een kleine anderhalf uur naar toe. Officieel is het een stad, maar door de vele grachten en gemoedelijke sfeer voelt het er aan als een gezellig dorp. Je kunt er van alles doen: van de stadstoren beklimmen tot musea bezoeken. Wij zetten de leukste bezienswaardigheden van Leeuwarden voor je op een rij:

 

Oldehove toren

In het centrum van Leeuwarden vind je de Oldehove, een toren die nog schever is dan die van Pisa. In 1529 werd gestart met de bouw maar hij is nooit afgemaakt. Je kunt de toren beklimmen (het eerste gedeelte is met de lift, daarna met de trap) voor een prachtig uitzicht over Leeuwarden. Extra leuk: je vindt er een glazen hokje met glazen vloer, zodat je echt even boven de stad zweeft.

 

AquaZoo

Van ijsberen tot flamingo’s en krokodillen: je vindt alle dieren die in en om het water leven in AquaZoo Friesland. Dit is één van de onbekende dierentuinen van ons land. Naast de vele dieren die je er kunt bekijken, zijn er verschillende speeltuinen en worden er mooie presentaties gegeven. Zo kun je naar het Zeeleeuwen Spetter Spektakel en krijgen de pinguïns te eten bij het Haringhapfestijn.
 

Lees ook:
Dagje Amsterdam met je kind? Zo bereid je je voor >

 

Schaatsen

Zin om een rondje te schaatsen? Dan hoef je niet naar buurstad Heerenveen, want ook in Leeuwarden ligt een prachtige ijsbaan: de Elfstedenhal. Naast recreatief schaatsen kun je hier onder meer shorttracken, ijshockeyen, kunstrijden en priksleeën.

 

Musea

Leeuwarden kent meerdere mooie musea, maar de twee bekendsten zijn het Fries Museum en het Natuurmuseum Fryslân. In het eerste kom je alles te weten over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water en typisch Friese dingen: een must als je in Friesland bent. Voor kinderen zijn er leuke speurtochten waarbij ze bijvoorbeeld met een plaatjeskaart op ontdekkingstocht gaan.

In het Natuurmuseum Fryslân sta je oog in oog met de enorme kaken van een blauwe vinvis. Maar er zijn nog veel meer bijzondere dieren en planten: maar liefst vier verdiepingen vol. Sinds vorig jaar kun je met de OnderWaterSafari op zoek gaan naar de Big Five van de onderwaterwereld in Nederland. Zelf doen en beleven staat centraal in dit museum, dat in 2016 werd uitgeroepen tot ‘Beste Kidsproof museum van Friesland.’

 

Het water op

Ben je in de zomer in Leeuwarden en is het mooi weer? Ga dan lekker het water op. Kinderen van 8 tot 15 jaar kunnen bij de Sail Experience zeilles krijgen aan boord van een polyvalk. Maar met het hele gezin een bootje huren kan natuurlijk ook.

 

Bioscoop

Middenin Leeuwarden ligt bioscoop Tivoli, onderdeel van Pathé. Ideaal om even lekker bij te komen van een dagje in de stad. De bios beschikt over vier zalen en er zijn altijd wel leuke kinderfilms te zien. Kijk hier voor het actuele aanbod.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >