Ideaal: voor déze musea hoef je de deur niet uit

08.07.2020 08:48
musea thuis deur niet uit Beeld: Shutterstock

Voor deze museumuitjes hoef je de deur niet uit, want de mooiste kindermusea van Nederland haal je gewoon ín huis. Hoe? Gewoon, met virtuele rondleidingen en online ervaringen.

Kidsproof.nl verzamelde deze toffe tips voor je.

Ons landje

Waren er vroeger ook al kroketten in Nederland en waar komt Delfts Blauw vandaan? Met de online video’s en artikelen van het Nederlands Openluchtmuseum leer je verrassende feitjes over de geschiedenis. Bekijk ook de collectie met alledaagse voorwerpen van onze voorouders online.
openluchtmuseum.nl
 

Komen jullie kijken?

Voor een mooie tentoonstelling hoef je niet naar het museum. Die maak je gewoon zelf thuis. Met de online cursus van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht leren kinderen hoe je een expositie maakt. Compleet met informatie over de catalogus, reclame maken en meer. Leuk voor de hele familie.
onderwijsmuseum.nl
 

Kies je favoriet

Op de site van Museumkids vind je (online) museumtips en leerzame spelletjes voor kleine museumfans. Kinderen t/m 12 jaar kunnen Museuminspecteur worden en hun favoriete kindermuseum kiezen. Zo kiest Museumkids elk jaar de meest ‘Kidsproof musea van Nederland’.
museumkids.nl
 

Dino in huis

In Naturalis kun je het indrukwekkende skelet van T.rex Trix bewonderen. Kun je niet langskomen in het museum in Leiden, dan zijn er voor kinderen stoere thuisopdrachten om meer te leren over hoe Trix leefde. De andere bijzondere dieren uit de collectie zijn nu ook vanuit huis te bekijken in het virtuele museum.
naturalis.nl
 

Hé, de Nachtwacht

Online op ontdekking langs de prachtige kunstwerken uit de collectie of grappige opdrachten uitvoeren. Kinderen kunnen vanuit huis toch een beetje op bezoek bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Er is keuze uit video’s, online tours, spellen, opdrachten en meer.
rijksmuseum.nl
 

Muis in huis

Het vrolijke muisje Maurits leidt kinderen digitaal rond door het Mauritshuis in Den Haag. Maurits Muis woont in dit statige museum en vertelt alles over o.a. het beroemde schilderij Meisje met de parel van Vermeer en heeft leuke opdrachten bedacht die je thuis kunt doen.
mauritshuis.nl
 

Wondere wereld

De Museum Fabriek – familiemuseum in Enschede – neemt je mee op een virtuele tour door de Wunderkammer. Je ontdekt dat de enorme botten van een mammoet verrassend veel lijken op je eigen skelet. Je maakt een reis door de nacht, je bewondert de kevercollectie en nog veel meer. Check ook de leuke thuisopdrachten.
demuseumfabriek.nl
 

Dwalen over dijkjes

Even spieken in het historische buitenmuseum in Enkhuizen met een virtueel bezoek of Marretje de Meeuw zoeken op de kaart. Op de kinderpagina van het Zuiderzeemuseum staan Oudhollandse spelletjes, speurtochten en thuisactiviteiten voor kinderen.
zuiderzeemuseum.nl
 

Voor zeehelden

Als het Amsterdamse Scheepvaartmuseum voor pampus ligt, kun je via internet de collectie bekijken. Je kunt onder andere op bezoek met Google Street View. Er staan ook vlogs en podcasts voor kinderen online, er is een VR-­journey om vanuit huis te doen en je kunt je eigen periscoop leren maken.
hetscheepvaartmuseum.nl
 

Deze uitjes zijn voor Kek Mama verzameld door Kidsproof.nl: dé inspiratiesite voor uitjes met kinderen in Nederland. Op deze site vind je altijd een leuk uitje of kindvriendelijk adresje bij jou in de buurt. Plan je een activiteit buiten de deur? Volg de overheidsadviezen en check de website van het uitje om te zien of er aangepaste openingstijden of extra restricties zijn. Fijne (en veilige) zomer!

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.