Dit zijn de mooiste kerstmarkten in Europa

16.12.2019 13:11
kerstmarkten Europa Beeld: Shutterstock

Je bent er met een paar uurtjes rijden en de kerstsfeer kan gewoonweg niet beter: dit zijn de mooiste kerstmarkten in Duitsland, België en Frankrijk.

Brugge, België

Door de smalle steegjes en historische gebouwen misschien wel de mooiste kerststad van België. Op de Grote Markt vind je een ijsbaan met daaromheen houten chalets met kerstspullen, kunst, lekker eten en drinken. De met lichtslingers versierde huizen maken het romantische gevoel tijdens deze ‘Wintergloed’ – de naam die de stad geeft aan alle festiviteiten – helemaal af.

Extra leuk: in Brugge organiseren ze ook ieder jaar een IJssculpturenfestival, vlakbij het station. Kun je dus meteen vanuit de trein het ijs bewonderen en doorstruinen over de kerstmarkt, die officieel ‘wintermarkt’ heet.

Wanneer: 22 november t/m 5 januari

 

Brussel, België

Door de prachtige decoratie, imposante kerstboom en levensgrote kerststal met echte dieren is Brussel met kerst een aanrader. Vanaf de Grote Markt loop je langs 240 kraampjes richting de Vismarkt en de beurs op het Sint Katelijnenplein.

Een echte eyecatcher is het reuzenrad met 18.000 lampjes. Vanuit de hoogte kijk je neer op de stad en de gezellige kerstmarkt. Ben je op zaterdag in de stad? Geniet dan van 19.00 tot 19.45 uur van een prachtige lichtshow op de Grote Markt.

Wanneer: 29 november t/m 5 januari.

 

Düsseldorf, Duitsland

Hier staan op zes verschillende pleintjes honderden sfeervolle kramen met elk hun eigen thema – niet voor niets is Düsseldorf de populairste kerstmarkt van Duitsland. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je uren rondstruint, want de pleinen liggen in veel gevallen op loopafstand van elkaar. Door de ligging van Düsseldorf – net over de grens – kun je er prima een dag naar toe. Of maak er een gezellige stedentrip van het met het hele gezin.

Wanneer: 21 november t/m 30 december.

 

Lees ook
Dit mag je echt niet missen als je rond de feestdagen in Duitsland bent >

 

Berlijn, Duitsland

In deze Duitse stad is er voor ieder wat wils, want verspreid door de stad zijn er wel meer dan 25 kerstmarkten. Die bij het Roten Rathaus is een aanrader, want daar vind je een 50 meter hoog reuzenrad en een schaatsbaan.

Ben je meer van het traditionele? Dan moet je bij de Gedachtniskirche zijn. Heb je nog wat dagen over, dan is er in Berlijn nog genoeg te doen voor het hele gezin. Check hier waarom Berlijn één van de leukste Duitse steden is voor kinderen.

Wanneer: 25 november tot 31 december

 

Lille, Frankrijk

In de Franse hoofdstad en het bijbehorende Disneyland weten ze als geen ander hoe je kerst moet vieren, maar Lille doet hier echt niet voor onder. Dus ontvlucht de massa en laat je verrassen door deze sfeervolle stad, waar je deze maand maar liefst 81 kraampjes vindt. Vooral het prachtige decor van Place Rihour is de moeite waard. Struin langs de leukste stalletjes en proef van de lekkernijen die uit de streek komen, zoals heerlijke stoofgerechten.

Wanneer: 22 november t/m 29 december

 

Dresden, Duitsland

Ideaal als je er echt even tussenuit wilt, want deze kerstmarkt is wel een eindje rijden. Maar dan krijg je ook wat: de Dresdener Striezelmarkt wordt beschouwd als de oudste en één van de mooiste kerstmarkten van Duitsland. In december wordt het beroemde Stollenfest gehouden, waarbij na een parade door de stad een hele grote stol wordt aangesneden.

Bij de talloze kerstkraampjes – verspreid over negen markten – kun je verschillende houtgesneden producten kopen, je te goed doen aan glühwein en voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals theatervoorstellingen. Ook kun je er natuurlijk met de Kerstman op de foto. Tip: plak er na de kerstdagen een paar nachten aan vast en bekijk op Oudejaarsavond het schitterende vuurwerk waar de stad bekend om staat.

Wanneer: 27 november t/m 24 december

 

Meer tips voor uitjes? Volg ons op Facebook.