Dilemma: Wel of geen huisdier nemen in ons drukke gezin?
Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen onze size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Femke twijfelt of er genoeg ruimte en tijd is voor een huisdier in haar drukke gezin.
Femke (38) woont samen met Robert (40) hun kinderen Saar (10), Jules (7) en Tobias (5) en twijfelt of ze wel of geen huisdier moet nemen.
Femke: “De kinderen willen natuurlijk dolgraag zo’n pluizig vriendje. Een kat, hond, konijn: het maakt ze niet zoveel uit wat. Als ze maar een huisdier krijgen. Ik vind regelmatig briefjes met heel veel getekende hartjes of ze asje-asje-asjeblieft een huisdier mogen op mijn kussen, in mijn schoenen of op de wc-muur geplakt. Ja, mijn kinderen weten hoe ze hun moeder moeten bereiken. En ze zullen er natuurlijk heel goed voor zorgen met z’n drietjes.
Gezellig met de kat op schoot
Ik zie er best de voordelen van in. Gezellig met de kat op schoot tv kijken op de bank of een konijn dat door onze grote tuin rondhupst en je dwingt wat vaker naar buiten te gaan. De kinderen kunnen leren hoe je moet zorgen voor een dier. En dat je soms ook klusjes moet doen waar je geen zin in hebt, zoals de kattenbak schoonmaken. Ook hebben we goed contact met de buren en zij hebben ook een kat en een cavia. We zouden kunnen voorstellen dat we voor elkaars dieren zorgen tijdens de vakantie.
Waar halen we de tijd vandaan?
Dus nu wil ik mijn drie bloedjes best een huisdier gunnen, alleen ik zie niet waar wij de tijd vandaan moeten halen om het beestje alle aandacht en tijd te geven die het verdient. Robert en ik werken allebei vier dagen. En we hebben een propvolle gezinsagenda met hockeytrainingen van de oudste twee, zwemles van de jongste en voetbalwedstrijden van mijn man. Ook wil ik zelf nog eens de deur uit om een avondje te borrelen met vriendinnen. Een hond valt door onze werktijden en sporttrainingen dus al af. Een kat, konijn of cavia zou kunnen, want die kunnen beter alleen zijn overdag. Maar ook bij die dieren twijfel ik.
Verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen
Want ja, het klinkt leuk: kinderen verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen om te zorgen voor een dier, maar werkt dat echt zo? Komt het straks niet allemaal weer op mij neer? Eten geven, hok schoonmaken, dierenarts afspraken plannen? Robert is ook niet echt een mega dierenfan. Maar ook geen groot tegenstander, dus aan hem heb ik ook niks. Ik heb het gevoel dat ik deze knoop moet doorhakken, maar dat ik straks ook degene ben die het meeste voor het beestje moet zorgen. Moeten we het gewoon proberen en moet ik er op vertrouwen dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben en nemen om voor het dier te zorgen als gezin?
Terugbrengen naar het asiel
Ik denk dat veel mensen onderschatten hoeveel aandacht en tijd er in het verzorgen van een huisdier gaat zitten en daarom twijfel ik zo. Ik vind het namelijk echt geen optie, om een beestje in huis te nemen en vanwege tijdgebrek het weg te brengen naar het asiel. Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Wat zouden jullie doen in onze situatie: een huisdier nemen of niet?
Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.