Elke woensdag vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Laura (27) gaat op zoek naar de dader in groep zeven.
Lees verder onder de advertentie
Dinsdagochtend acht uur, de lerarenkamer. Mijn collega Erik van groep acht komt binnen. “Mag ik even jullie aandacht?” vraagt hij. Dan vertelt hij dat zijn motor bekrast is. Er staat een hartje op met een pijl erdoor. Aan de ene kant staat ‘Laura’, aan de andere kant ‘Erik’. Ik ben van mijn à propos. Ik ben al tijden verliefd op Erik. En ik heb het gevoel dat ik hem ook niet koud laat. Dat zit hem in een blik, een toevallige aanraking. Maar geen van ons beiden zet een eerste stap. Welk kind heeft deze vibes opgepikt?
We spreken af dat iedereen zijn leerlingen gaat bevragen. Het levert niets op. Ook in mijn klas houdt iedereen zijn kaken op elkaar. De meeste van mijn kinderen vertrouw ik. Maar ik heb mijn twijfels over een boeverig drietal: Jesse (11), Dirk (10) en Steven (10). Ze hebben een grote mond, kunnen goed voetballen, voeren niets uit in de klas, kortom: het zijn jongens waar iedereen tegen opkijkt. Hen acht ik wel in staat tot zoiets stouts.
Een week later vertelt Fatima (10) me dat Friso (10) weet wie het gedaan heeft. Dat heeft hij gezegd tegen klasgenoten in het speelkwartier. Friso is een schattig, verlegen jongetje. Ik vraag hem na school te blijven. Hij wordt rood van de schrik.
Onder vier ogen zegt Friso dat hij een jongen heeft zien krassen, met een fietssleuteltje. Maar hij kent hem niet. “Hoe zag hij eruit?” vraag ik. Stotterend geeft hij een signalement dat precies overeenkomt met dat van hemzelf: donker haar met een kuifje, een brilletje, even lang als hij, dezelfde kleur rugzak. Ik krijg een onbestemd gevoel. Is dit een gedeeltelijke bekentenis?
Heel lief zeg ik: “Friso, weet je zeker dat je het niet zelf was?” Friso, in paniek: “Nee juf, ik was het niet, écht niet!”
Het klopt, blijkt weer een week later. Dan biecht Jesse me op dat hij de boosdoener is geweest. Hij kon het geheim niet meer voor zich houden. De verzekering van z’n ouders betaalt de schade.
Lees verder onder de advertentie
Stoer doen
Jesse voldoet niet aan de beschrijving die Friso heeft gegeven: hij heeft blonde krullen, geen bril en hij is klein voor zijn leeftijd. Ik neem Friso apart. “Friso, waarom zei je dat je de jongen had gezien die het gedaan had?” vraag ik. “Ik weet het niet juf”, zegt hij. Ik weet het wel: hij wilde stoer doen. Proberen bij de populaire kinderen te horen. In een gesprek met zijn ouders valt het besluit Friso naar Kanjertraining te sturen, om zo zijn sociale vaardigheden te stimuleren.
Intussen heeft Erik het hartje nog niet van zijn motor laten halen. Dat weet ik, omdat ik elke dag stiekem even kijk. Vlak na Jesses bekentenis komt hij na school naar me toe. “Nu we toch bezig zijn, heb ik ook iets te bekennen”, zegt hij. “Ik vind je leuk. Kom je bij me eten?” Ik weet niet hoe snel ik ja moet zeggen.
Dit artikel staat in Kek Mama 05-2021.Meer verhalen van De juf? Lees hier de eerdere afleveringen.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Sinterklaas is een feest voor jong en oud, maar als je krap bij kas zit kan pakjesavond je veel buikpijn bezorgen. Ook Danique (36) voelde zich hierdoor radeloos, omdat ze wist dat haar kinderen geen cadeautjes in hun schoen zouden vinden. Tot er op de deur werd geklopt.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.