Juf Sophie: ‘Wesley verveelde zich en begon de kleuters te pesten’

19.01.2024 18:37
de juf kleuters pesten Bron: Unsplash

In de rubriek De juf vertelt een leerkracht over iets bijzonders dat ze heeft meegemaakt. Deze keer juf Sophie (51) die 26 jaar voor de klas staat en les geeft aan groep 7

“Ik heb een lief en tegelijk onuitstaanbaar jongetje in mijn groep. Wesley heet hij. Hij heeft de diagnose ADHD gekregen van een psycholoog. Nu staat hij op een wachtlijst bij een psychiater om eventueel medicijnen te krijgen, maar er is een complicatie: hij gaat verhuizen naar een nieuwe stad, omdat zijn vader een promotie krijgt. Daar komt hij ook in groep zeven. Al met al is dit een spannende periode voor hem.

Koning van storend gedrag

Hij is gevoelig, behulpzaam, maar ook een boefje dat af en toe het bloed onder je nagels vandaan kan halen. En dat is nu hij in de spanning zit vanwege het verhuizen erger dan ooit. Hij is echt een koning in storend gedrag. Hij beweegt veel, stuitert door de klas, hij raffelt werkjes af.

We hebben een zogenaamde ‘nadenkplek’ achter in onze groep, waar leer­lingen tot rust kunnen komen. Daar kan ik Wesley nu wel de hele tijd neerzetten. Meestal moet ik overgaan tot een zwaardere straf, ­namelijk hem de klas uitsturen.

“Hij beweegt veel, stuitert door de klas, hij raffelt werkjes af”

Ik heb mijn handen vol aan hem. Aanvankelijk probeerde ik steeds een klusje of een loopje voor hem te bedenken voor na een werkje, zodat hij even wat energie kwijt kon. Daarna heb ik geregeld dat hij voor­lopig, tot de verhuizing, de helft van de ochtend en de helft van de middag naar een onderbouwklas kon gaan, zodat hij daar kon helpen en spelen met de kleuters. Om zijn dag te ­breken.

Kleuters pesten

Na een tijdje ging hij de kleuters pesten. Uit verveling. Nu hebben we in overleg met zijn ouders besloten dat hij alleen nog in de ­ochtend naar school komt. Om het voor hem, voor de klas (én voor de leerkracht) behapbaar te houden en zijn laatste weken op school positief af te sluiten. De bedoeling is dat hij de hele ochtend klusjes doet. Dat vindt hij leuk.

Even koffie halen, de papierbakken legen, de hal vegen, ramen schoonmaken, lezen bij de middenbouw, wat uit de printer halen (wij zitten boven, de printer is beneden), houtsnippers op het schoolplein van het pad vegen. Maar het houdt een keer op met de inspiratie.

“Na een tijdje ging hij de kleuters pesten. Uit verveling”

Nu heeft hij zelf iets bedacht. Namelijk: dat de spijlen van de reling van de trap schoongemaakt moeten worden. Hij is al twee weken bezig met spuitfles en doekjes om alles af te nemen. Onze trappen tellen veel relingen. Hij werkt heel geconcentreerd, heel serieus. Mijn hart smelt als ik hem zo zie. Hij komt er wel, deze jongen. Hij wordt vast aannemer. Een hele goeie, waar iedereen om vecht.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.