”Niet zo kleinzielig’, zei ik, en gaf haar een paracetamolletje’

16.02.2024 15:15
dat ging ff mis paracetamol gebroken pols Beeld: Getty Images

Elke maandag vertelt een moeder over het moment in het moederschap waarop ze even he-le-maal de mist in ging.

Anouk (35), single, moeder van Annelie (10) en Julia (8).

“‘Kusje erop, gaat wel weer over’, zo suste ik mijn oudste dochter Annelie. Ze klaagde over pijn, maar ik zag niks vreemds aan haar pols. Nog geen schram of bloeduitstorting. Bovendien heeft ze elke dag wel iets. Annelie is heel onstuimig. Een echte tomboy. Ze valt uit bomen, van stoelen, uit een schommel of over haar eigen uitgetrapte schoenen. Ze loopt vrijwel continu met blauwe plekken op haar benen.

Dus vermoedde ik niks ernstigs toen ze vorig jaar mekkerde over een zere pols nadat ze was gaan waveboarden op haar skeelers en door een loszittende stoeptegel over de kop was geslagen. Ik reageerde geïrriteerd: waarom überhaupt met skéelers op een waveboard? Ik koelde haar arm met een icepack en gaf haar water voor de schrik.

Lees ook: ‘Als een dief in de nacht begroef ik het arme beestje tussen de planten’ >

Brokkenpiloot en dramaqueen

Die avond kwam ze steeds uit bed. Ze kon niet slapen vanwege haar pols. Weer nam ik haar niet erg serieus. Naast brokkenpiloot kan ze ook een dramaqueen zijn. Ze huilde ook niet, iets wat normaal een indicatie is dat ze écht pijn heeft. Ik vermaande Annelie niet kleinzielig te doen. Na twee keer gaf ik haar een paracetamolletje, daarna was ze rustig.

Maar de volgende morgen wilde ze niks eten en ik vond haar suf. Nu gingen er wel alarmbellen af en ik belde de huisartsenpost. De arts boog en kneep wat en stuurde ons door voor een foto. Hij vertrouwde het niet. Terecht, zo bleek. Geen wonder dat ze zo jammerde. Er zat een flinke scheur in het bot van haar pols: ze moest zes weken in het gips. Ik voelde me verschrikkelijk falen als moeder. Om die pijn te verzachten liet ik haar een exorbitant grote doos lego uitzoeken.”

Dit artikel stond eerder in Kek Mama.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.