‘Twee weken nadat ik mijn salaris is gestort sta ik alweer 500 euro rood’

26.01.2024 14:24
rood staan Bron: Midjourney

In de rubriek de Bankrekening vertelt een moeder over de inkomsten en uitgaven van haar gezin. Deze keer Bo (43) die alleenstaande moeder is van drie kinderen en vrijwel altijd rood staat.

“Ik ben al zo’n tien jaar gescheiden. Vlak na de geboorte van mijn jongste bleek hij een ander te hebben. Het was een pittige tijd waarin ik door een diep dal ging. Niet alleen gingen we scheiden, mijn man trok ook direct bij zijn nieuwe vriendin in die binnen een jaar zwanger was van hem. De liefde voor mijn kinderen heeft me echt door die periode heen gesleept. Zij waren de reden dat ik iedere dag uit bed kwam.

Behoorlijk bezuinigen

Naast dat de scheiding emotioneel en mentaal zwaar was, was het ook financieel een grote domper. Mijn man weigerde alimentatie te betalen en ik had de energie niet om die op te eisen. Opeens stond ik er dus helemaal alleen voor, in de zorg voor de kinderen, maar ook financieel.

Mijn ex-man verdiende veel en zonder zijn inkomen was het behoorlijk bezuinigen. Ik verhuisde naar een sociale huurwoning en ging meer werken. Ik redde het net, maar moest ook regelmatig geld van mij moeder lenen. Vreselijk vond ik dat.

Prijsstijgingen

Inmiddels zijn we tien jaar verder, mijn kinderen zijn 16, 14 en 12 jaar oud en hebben geen contact meer met hun vader. Ik heb een nieuwe partner, maar we wonen niet samen. Ook onze inkomsten en uitgaven houden we gescheiden. Dat betekent dat het voor mij nog steeds best wel behelpen is. Zeker met de prijsstijgingen van afgelopen jaar.

Ik werk 32 uur per week als HR-medewerker voor een overheidsinstelling en verdien netto 3100 euro per maand. Daarnaast ontvang ik nog wat toeslagen, zoals kindgebondenbudget en een alleenstaande ouder toeslag. Netto heb ik daardoor maandelijks zo’n 3800 euro te besteden.

Lees ook: Met dit salaris ontvang je 4.068 euro kindgebondenbudget in 2024

Verkopen en kopen via Vinted

Mijn vaste lasten (huur, verzekeringen en gas, water, licht) bedragen zo’n 1500 euro. Dat is op zich nog te overzien, maar de kosten voor de boodschappen zijn met drie pubers in huis de afgelopen twee jaar enorm gestegen. Ik geef per maand makkelijk 800 euro uit en dan doe ik echt niets geks.

“Ik geef per maand makkelijk 800 euro uit en dan doe ik echt niets geks”

Mijn kinderen houden van merkkleding, maar dat koop ik altijd via Vinted. Daar verkoop ik het ook weer, zodat de kosten voor kleding maandelijks niet meer zijn dan 100 euro voor ons allemaal samen. Het is wel een werkje en soms doen je een miskoop, maar voor mij werkt het als een trein. De regel is één ding kopen is één ding verkopen. Zo puilen de kasten ook niet uit.

500 euro rood

Op andere vlakken heb ik helaas wel een gat in mijn hand, ik hou van uit eten gaan bijvoorbeeld en van borrelen met vriendinnen. Zo ben ik langzaam maar zeker in de schulden beland. Eind van de maand sta ik altijd 2000 euro rood. Als mijn loon dan weer komt sta ik weer even in de plus, maar zodra mijn huur wordt afgeschreven gaat het alweer snel richting de rode cijfers. Twee weken nadat ik mijn salaris heb gekregen sta ik vaak alweer 500 euro rood.

Met mijn vakantiegeld dit voorjaar wil ik dat weer rechttrekken en beter letten op mijn uitgaven. Zodat ik ook wat kan gaan sparen voor mijn kinderen. Tot nu toe doe ik dat niet, ik heb alleen 2.000 euro op mijn spaarrekening voor echte noodgevallen. Dat is iets waar ik in 2024 verandering in wil brengen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.