Zij is styliste van bekende sterren. Hij is de bruidegom. De locatie: een droomhotel in Marbella. En o ja, er is ook een klein meisje met een iPad en een kandelaar.

Nog 21 kilometer. Gelukkig begreep de mevrouw aan de telefoon het helemaal. Een calamiteit. Kan er niks over zeggen. Maar ik moet meteen terug. Twee plekken op de ochtendvlucht, die over drie kwartier vertrekt. Ik denk dat ik de huurauto gewoon voor de deur van de terminal laat staan. Maakt nu toch niet meer uit.

Ik kijk even naar rechts, waar het vroege zonlicht in de Middellandse Zee schittert. Ik ben mijn zonnebril vergeten. Die ligt nog…

Ik knipper een paar keer stevig met mijn ogen. Niet aan denken, zeg ik streng tegen mezelf. Niet nu.

Ik kijk op mijn horloge. Bijna kwart over zes. Nog zeker drie uur voordat de gasten ontwaken. Voordat het zal opvallen. Ze zullen niet meteen op mijn kamerdeur kloppen. Misschien wel helemaal niet. Misschien duurt het wel tot de middag, totdat housekeeping het Do not disturb-bordje zal negeren en met de loper de deur zal openen. Ik moet maar even niet denken aan wat er dan zal gebeuren. De schok, de opwinding die door het hotel zal gaan. Lilian, als ze al wakker te krijgen is, met haar kater. Johan, die in God weet welke kamer is geëindigd vannacht. Ik schud met mijn hoofd om hun beeltenis kwijt te raken. Ik zal dan al in Nederland zijn en dat is het enige wat belangrijk is. Mijn moeder kan Elin ophalen, denk ik praktisch. Of anders Menzo.

Mijn dochter zit naast me, wit en stil. Het duurt een hele tijd voordat ze iets zegt.
“Het komt toch goed, mama?”
“Ja hoor”, lieg ik. “Het komt goed. Sterker nog, het is al goed.”

Ze nestelt zich tegen me aan, voor zover dat gaat met de versnellingspook tussen ons in. Onhandig stuur ik verder met haar hoofd tegen mijn zij. Ik dwing mezelf nergens aan te denken, wat niet echt lukt.

Bijna mis ik de afslag. Ik slinger de auto twee banen naar rechts, haal nog net de afrit en rem zo hard dat de banden piepen.

“Mam!” roept Elin verschrikt uit.

“Sorry, lieverd.”

Ik parkeer voor de terminal en pak de koffer uit de achter­bak. Daarna duw ik Elin voor me uit naar binnen, naar de vertrekbalie. Amsterdam, staat er in grote letters op het scherm erboven. Geen rij. De neppe glimlach van de grondstewardess doet pijn aan mijn ogen, maar ik lach terug. Zo normaal mogelijk, dat moet. Nog even.

Eerst naar Nederland.

Dan zal ik mezelf aangeven. Misschien kom ik weg met zelfverdediging. Het maakt me ook niet uit. Ik zal alles bekennen, precies zeggen wat ze willen horen.

Alles beter dan de waarheid.

Lees de hele zomerthriller in het Kek Mama Zomerboek. Bestel hier online.

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >