De cijfers liegen er niet om: steeds minder ouders lezen met plezier voor aan hun kinderen. En dat is zonde, want voorlezen is méér dan een leeslesje.
Lees verder onder de advertentie
Je dacht dat voorlezen een van die knusse, vanzelfsprekende momentjes was in het ouderschap. Jij op de rand van het bed, je kind onder een dekentje, de lievelingsbeer stevig vastgeklemd… Maar wat blijkt? Slechts 40 procent van de ouders met kinderen tussen de nul en dertien jaar vindt voorlezen echt leuk. Ai.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit een onderzoek van boekendata-bedrijf Nielsen en uitgever HarperCollins onder 1.596 ouders. En er is meer: het aantal ouders dat hun peuter of kleuter regelmatig voorleest is flink gedaald, van 64 procent in 2012 naar 41 procent in 2024. Vooral jongens van nul tot twee jaar worden een stuk minder vaak voorgelezen dan meisjes (29 procent tegenover 44 procent).
Een belangrijke reden? Veel ouders zien lezen vooral als een vaardigheid die je kind moet leren, in plaats van iets wat ook gewoon leuk mag zijn. Zeker Gen Z-ouders (de jongste lichting opvoeders) denken vaker dat plezier maken via een scherm makkelijker is dan met een boek. “Als kinderen niet van jongs af aan plezier ervaren met boeken, associëren ze lezen alleen nog met school en toetsen”, zegt Alison David van HarperCollins. En tja, dan is de lol er natuurlijk snel af.
Lees verder onder de advertentie
Stop niet met voorlezen zodra ze kunnen lezen
Sommige ouders stoppen met voorlezen zodra hun kind zelf kan lezen. Want: “Dan worden ze daar vanzelf beter in toch?” Of erger: “Als ik blijf voorlezen, worden ze lui”. Maar dat is dus een mythe. Sterker nog: kinderen die dagelijks worden voorgelezen, gaan drie keer zo vaak zelf graag lezen dan kinderen die wekelijks worden voorgelezen.
Lees verder onder de advertentie
Sommige ouders stoppen met voorlezen zodra hun kind zelf kan lezen. Want: “an worden ze daar vanzelf beter in toch?” Of erger: “als ik blijf voorlezen, worden ze lui”. Maar dat is dus een mythe. Sterker nog: kinderen die dagelijks worden voorgelezen, gaan drie keer zo vaak zelf graag lezen dan kinderen die dat maar wekelijks meemaken.
En wist je dat 44 procent van de ouders zegt zich extra verbonden te voelen met hun kind tijdens het voorlezen? Je krijgt er dus niet alleen taalgevoel van, maar ook knuffelmomentjes én gespreksstof over dappere prinsessen of brutale eendjes.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Geen tijd? Je bent niet de enige
Een derde van de ouders zegt dat ze wel meer zouden willen voorlezen, maar simpelweg de tijd niet hebben. Ook nemen schooltaken (volgens 49 procent van de ouders!) veel ruimte in, waardoor lezen er vaak bij inschiet.
En toch: het is nooit te laat om te beginnen. Zelfs als je kind al wat ouder is. Al is het maar een paar keer per week, met een grappig boek of een spannend verhaal voor het slapengaan. Je hoeft geen theatrale stemmetjes te doen (mag wel). Het gaat erom dat je er bent.
En wat kunnen we verder doen?
De Engelse uitgeversvereniging pleit ervoor dat scholen meer aandacht geven aan leesplezier, naast leesvaardigheid. Ook moeten leraren meer tools krijgen om diversiteit in boeken bespreekbaar te maken. Maar thuis begint het allemaal bij dat ene simpele gebaar: een boek openslaan, je kind naast je trekken, en samen verdwijnen in een verhaal.
Lees verder onder de advertentie
Lees je regelmatig ‘De mooiste vis in de zee’ voor? Lees hier waarom deze psycholoog besloot dit boek nóóit aan haar kinderen voor te lezen.
Dit is een persoonlijk verhaal van een moeder, en haar mening weerspiegelt niet die van de redactie van Kek Mama. Wij vinden het belangrijk om verschillende ervaringen te delen, maar benadrukken dat dermatologen en gezondheidsinstanties het gebruik van zonnebrandcrème aanraden om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling en het risico op huidkanker te verkleinen. […]
Als je dacht dat thuisblijfmoeder zijn vooral veel knuffelen en koekjes bakken is, think again. De Amerikaanse Amber rekent haar man wekelijks bijna $2.700 voor haar diensten als CEO van hun huishouden.
Je wilt even lekker uit eten, of gewoon ongestoord naar het toilet (ja, dát is tegenwoordig me-time, sad but true), en dus heb je een oppas nodig. Grote kans dat je dan toch liever je eigen ouders belt dan je schoonouders. Herkenbaar? Je bent niet de enige.
Bianca (31) is communicatieadviseur en woont samen met partner Pascal (34) en zoon Floris (bijna 2). Met zijn drieën vormen zij een levendig gezin waar zelden iemand stil zit óf zijn mond houdt. In haar eerlijke en herkenbare columns schrijft Bianca over hun gezellige en drukke leven, met alle chaos en liefde die daarbij hoort.
Nieuwe knutselspullen, een dagje speeltuin mét ijsje toe… En dat terwijl je jezelf afvraagt hoe je ooit nog voor hun studie én je pensioen gaat sparen. Klinkt bekend? Je bent niet de enige.