Het wordt dan wel steeds kouder, dat betekent niet dat je je kroost in de herfst binnen moet houden. In tegendeel zelfs, want welk seizoen het ook is: buiten zijn is hartstikke goed voor kinderen.
En nee, daar heb je heus geen speeltuin voor nodig – je kunt vanaf je voordeur al op avontuur.
1. Kinderen krijgen een verhoogde weerstand
Kinderen die vaker actief buiten zijn (minimaal één uur per dag) hebben volgens onderzoek minder kans op overgewicht, want al dat rennen en vliegen houdt ze fit. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat kinderen die veel buiten zijn, een goede weerstand opbouwen. Hierdoor zijn ze niet zo vaak verkouden.
Lees verder onder de advertentie
2. Ze worden er creatiever…
Wie weet de bloem in de tuin te benoemen? Hoeveel mieren kun je spotten? En wie springt het verst over de boomstam? Buiten is het één grote speeltuin en door je kind zelf z’n fantasie te laten gebruiken, wordt hij gestimuleerd om ‘anders’ te denken. En leuke, nieuwe spelletjes te ontdekken.
3. …Én socialer van
Samenwerken, concurreren en leren om met winst of verlies om te gaan: door veel buiten te spelen, ontwikkelt je kind sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.
4. Ze leren de natuur te waarderen
Als je kind kennismaakt met planten, dieren, het weer, licht en geluid (en jij ‘m vertelt waar alles voor dient) ziet-ie al snel hoe mooi de natuur is. Want zeg eens eerlijk: hoe leuk is dat kleine kriebelbeestje op die boomstam? Of dat blaadje in de vorm van een hart? En hoe bijzonder zijn die enorme spinnenwebben in de struiken?
Lees verder onder de advertentie
5. …En krijgen meer zelfvertrouwen
Voor een kind is niets leuker dan zelf op onderzoek uitgaan en waar kun je dat beter doen dan buiten? Door om te leren gaan met vrijheid zonder dat kinderen steeds op hun vingers getikt worden, merken ze dat ze best van die heuvel durven te springen – een fijn succesgevoel. En precies dat zorgt weer voor zelfvertrouwen bij kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Om het voor kinderen nóg makkelijker en leuker te maken om de natuur te ontdekken, presenteert ING* de ING Boswachterchallenge. Tijdens deze challenge helpt jouw kind via een smartphone Boswachter Ruben om Moeder Egel te vinden. Alles draait om het trainen van boswachterskills, het oplossen van raadsels en het uitvoeren van spannende opdrachten. Daarvoor hoeven jullie trouwens niet ver weg: het kan gewoon in de tuin, op het balkon of in het parkje om de hoek. Heeft jouw kind laten zien alles in huis te hebben? Dan verdient hij of zij de enige echte Boswachtersbadge!
Hoe werkt het?
Het enige wat jij hoeft te doen, is je digitaal aanmelden bij Boswachter Ruben. Hoe? Híer vind je meer informatie.
Lees verder onder de advertentie
*ING wil graag alle kinderen de natuur laten ontdekken en is daarom sinds 2015 trotse hoofdsponsor van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. Dit programma, met meer dan 200.000 jonge leden, laat kinderen zélf de natuur ontdekken. Samen met OERRR maakt ING dat nog leuker en makkelijker.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.