Het is weer zover: deze maand wordt de kinderbijslag gestort. Een fijn extraatje voor de opvoeding van je kind, maar waar gaat dat geld eigenlijk naartoe?
Lees verder onder de advertentie
De een spaart het zorgvuldig voor later, de ander gebruikt het voor sportclubs, kleding of schoolspullen. En laten we eerlijk zijn, soms verdwijnt het ook deels in de algemene gezinsuitgaven — want kinderen kosten nu eenmaal geld. De redactieleden van Kek Mama delen waar hun kinderbijslag écht naartoe gaat.
Lees verder onder de advertentie
Lisa, hoofdredacteur: “Wij houden de kinderbijslag niet specifiek apart voor ‘kinderzaken’. We hebben het geluk dat we kleding, speelgoed, sport en alles wat ze verder nodig hebben, kunnen betalen van onze maandelijkse inkomsten. Daarom zetten we de kinderbijslag op de spaarrekening voor onvoorziene uitgaven. Zoals wanneer de auto een lekke band heeft of als de droger stuk gaat. Overigens sparen we ook voor de kinderen, we zetten maandelijks per kind 25 euro op een eigen spaarrekening.”
Heather, redactie coördinator: “Het verdwijnt op mijn rekening, haha! Ik koop gedurende het hele jaar van alles voor de kinderen: kleding, schoenen, schoolspullen, andere benodigdheden. Ik verdeel die kosten niet met mijn partner, maar neem ze volledig op me (en zo betaalt hij weer andere dingen) en die komen ruim boven het bedrag van de kinderbijslag uit. Dus zodra het gestort wordt, is het nu gewoon ‘van mij’. Maar het gaat natuurlijk indirect weer naar spullen van de kinderen toe, want die hebben altijd wel iets nodig!”
Kimberley, allround redacteur: “Kinderen zijn dúúr. Dat bedenk je van tevoren wel, maar voel je pas als je iedere dag een fortuin kwijt bent aan luiers, knijpfruitjes, billendoekjes, toetendoekjes, hydrofiele doekjes, spenen die kwijtraken, sokken die kwijtraken, schoenen die te groot zijn, schoenen die te klein zijn…. You name it. Voordat die kwartaalknaken er zijn, zijn ze al drie keer uitgegeven. Het voornemen om het geld deze keer écht opzij te zetten is… eigenlijk net zoals ieder ander voornemen. Goed bedacht, uitvoering kan beter.”
Elsemieke, online redacteur: “Het gaat nergens specifiek naartoe, maar gewoon op de gezamenlijke rekening en dan wordt het uitgegeven aan van alles en nog wat. Ook wel aan nieuwe kleren voor de jongens, maar voornamelijk gewoon aan boodschappen en dat soort dingen. Het verdwijnt gewoon 🤭”
Lees verder onder de advertentie
Marloes, online redacteur: “Het wordt op onze gezamenlijke vaste lasten rekening gestort en verdwijnt vanzelf weer. Waaraan? Vooral aan praktische dingen: boodschappen, luier grootverpakkingen, billendoekjes, tweedehandskleding en schoenen (Héél veel Vinted bestellingen), diepvries voeding voor de baby van Mama Deli en ga zo maar door. Twee keer met je ogen knipperen en het is weer op!”
Tips nodig om je kind financieel wijzer te maken? Je leest ze hier.
Gratis Mombag!
Jouw nieuwe everyday bag, nu gratis bij een Kek Mama abonnement
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.