Het is weer zover: deze maand wordt de kinderbijslag gestort. Een fijn extraatje voor de opvoeding van je kind, maar waar gaat dat geld eigenlijk naartoe?
Lees verder onder de advertentie
De een spaart het zorgvuldig voor later, de ander gebruikt het voor sportclubs, kleding of schoolspullen. En laten we eerlijk zijn, soms verdwijnt het ook deels in de algemene gezinsuitgaven — want kinderen kosten nu eenmaal geld. De redactieleden van Kek Mama delen waar hun kinderbijslag écht naartoe gaat.
Lees verder onder de advertentie
Lisa, hoofdredacteur: “Wij houden de kinderbijslag niet specifiek apart voor ‘kinderzaken’. We hebben het geluk dat we kleding, speelgoed, sport en alles wat ze verder nodig hebben, kunnen betalen van onze maandelijkse inkomsten. Daarom zetten we de kinderbijslag op de spaarrekening voor onvoorziene uitgaven. Zoals wanneer de auto een lekke band heeft of als de droger stuk gaat. Overigens sparen we ook voor de kinderen, we zetten maandelijks per kind 25 euro op een eigen spaarrekening.”
Heather, redactie coördinator: “Het verdwijnt op mijn rekening, haha! Ik koop gedurende het hele jaar van alles voor de kinderen: kleding, schoenen, schoolspullen, andere benodigdheden. Ik verdeel die kosten niet met mijn partner, maar neem ze volledig op me (en zo betaalt hij weer andere dingen) en die komen ruim boven het bedrag van de kinderbijslag uit. Dus zodra het gestort wordt, is het nu gewoon ‘van mij’. Maar het gaat natuurlijk indirect weer naar spullen van de kinderen toe, want die hebben altijd wel iets nodig!”
Kimberley, allround redacteur: “Kinderen zijn dúúr. Dat bedenk je van tevoren wel, maar voel je pas als je iedere dag een fortuin kwijt bent aan luiers, knijpfruitjes, billendoekjes, toetendoekjes, hydrofiele doekjes, spenen die kwijtraken, sokken die kwijtraken, schoenen die te groot zijn, schoenen die te klein zijn…. You name it. Voordat die kwartaalknaken er zijn, zijn ze al drie keer uitgegeven. Het voornemen om het geld deze keer écht opzij te zetten is… eigenlijk net zoals ieder ander voornemen. Goed bedacht, uitvoering kan beter.”
Elsemieke, online redacteur: “Het gaat nergens specifiek naartoe, maar gewoon op de gezamenlijke rekening en dan wordt het uitgegeven aan van alles en nog wat. Ook wel aan nieuwe kleren voor de jongens, maar voornamelijk gewoon aan boodschappen en dat soort dingen. Het verdwijnt gewoon 🤭”
Lees verder onder de advertentie
Marloes, online redacteur: “Het wordt op onze gezamenlijke vaste lasten rekening gestort en verdwijnt vanzelf weer. Waaraan? Vooral aan praktische dingen: boodschappen, luier grootverpakkingen, billendoekjes, tweedehandskleding en schoenen (Héél veel Vinted bestellingen), diepvries voeding voor de baby van Mama Deli en ga zo maar door. Twee keer met je ogen knipperen en het is weer op!”
Tips nodig om je kind financieel wijzer te maken? Je leest ze hier.
Gratis Mombag!
Jouw nieuwe everyday bag, nu gratis bij een Kek Mama abonnement
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).