Ben je zwanger, borstel je ineens flinke plukken haar uit je hoofd. Vervelend natuurlijk, maar geen ramp. Wij vertellen je waarom.
Lees verder onder de advertentie
Hormonen
Veel vrouwen krijgen een vollere haardos of verliezen juist plukken tijdens hun zwangerschap. Niet zo gek, want door de hormonen wordt van alles in je lijf – ook je haargroei – beïnvloed. Kort uitgelegd: in de natuurlijke cyclus is er sprake van een groei-, overgangs- en rustfase waarna het haar uitvalt. Als je zwanger bent, veranderen deze fasen en kun je dus of een vollere coupe, of een dunnere bos krijgen.
Wat kan ik doen aan haarverlies tijdens de zwangerschap?
Doordat veel producten niet geschikt zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap is het lastig om haaruitval meteen aan te pakken. Maar kan je dan helemaal niets doen aan die plukken haar in het doucheputje en op je hoofdkussen? Jawel hoor. Wij zetten het op een rijtje:
1. Voorkom stress
Makkelijk praten natuurlijk (die slapeloze nachten en de steeds zwaarder wordende buik werken immers ook niet mee), maar vaak zorgen stress, spanning en oververmoeidheid voor haaruitval.
2. Eet gezond en gevarieerd
Door genoeg rust te nemen en gezond en gevarieerd te eten, wordt het haarverlies beperkt. Eet bijvoorbeeld genoeg fruit, (vooral bessen, sinaasappels, meloen en appels) en groene bladgroenten (spinazie, sla en andijvie). Ook zuivel, kip, noten en vis hebben een positief effect op je haargroei.
Lees verder onder de advertentie
Nog een tip: gebruik een zachte borstel en conditioner, zodat je niet met grof geweld door je haar hoeft te borstelen.
Haaruitval na de zwangerschap
Ook na de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van haarverlies. Gelukkig kan je dit proces voorkomen en het natuurlijk herstel versnellen door op tijd de juiste producten te gebruiken. De productlijn van Neofollics zorgt voor een snel herstel van de hormoonbalans en geeft je lijf alle benodigde bouwstenen die jouw haar nodig heeft na de zwangerschap. Zo voorkom je nog meer haaruitval na de zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer naar de huisarts?
Krijg je kale plekken op je hoofdhuid? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor een bloedonderzoek. Hij of zij kan op die manier kijken of het haarverlies daadwerkelijk komt door je hormonen, of dat er iets anders aan de hand is.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).