Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: ongewassen handen.

Als mijn man thuiskomt begroet hij me blij met een dikke kus. Daarbij legt hij zijn ongewassen handen liefdevol om mijn gezicht. Ik voel de bacillen uit de trein regelrecht op mijn schone wangen kruipen en gil dan van afgrijzen. Ik heb hem vriendelijk verzocht eerst zijn handen te wassen voor hij me kust, maar dat vindt hij belachelijk. Het klinkt idioot, maar we hebben er weleens ruzie om.

 

U zit met een patstelling

Wij vinden het helemaal niet idioot. Van dit soort kwesties hangt het huwelijk aan elkaar. Zelfs de tantes verschillen van mening of handen wassen bij thuiskomst strikt noodzakelijk is (Do blijkt wat viezer dan Els). De filosoof Alain de Botton vindt dat potentiële gelieven elkaar al bij de eerste ontmoeting moeten vragen: “Wat is jouw gekte?” (Vul in: “Je kunt mij beter laten autorijden want ik ben erg irritant als bijrijder.” “Ik zet mijn wekker altijd precies drie minuten te vroeg; als jij hem vier minuten te vroeg wil zetten, vind ik dat lastig.” “Ik eet elke dag een wortel, en daar doe ik vijf minuten over omdat ik eerst de buitenkant eraf knaag, zodat het zachte deel binnenin overblijft.”) Als u en uw man dat indertijd hadden gedaan, had u het huwelijk nog kunnen afblazen. Nu zit u met een patstelling. En het succes van elk huwelijk hangt af van de mate waarin echtelieden in staat zijn patstellingen te doorbreken met de mantel der liefde.

 

Maak daar gebruik van

Die liefde lijkt bij u voorhanden, alleen al afgaande op het feit dat uw man u nog steeds wil zoenen. Maak daar gebruik van. Mediteer vlak voor zijn thuiskomst op verliefde gevoelens. Weet u nog hoe u ooit maar één ding wilde: dat hij u kuste, en wel meteen? Of zijn handen nu schoon waren of niet? Focus, focus. Tegen de tijd dat hij de sleutel in het slot steekt, stort u zich vanzelf op hem. En dan zegt hij misschien dankbaar: “Wacht, ik ga eerst mijn handen wassen, ik weet dat je dat fijner vindt.” Zo krijg je, wat de Fransen noemen, een bataille de generosité, een gevecht om de edelmoedigheid. Ook weer een patstelling dus. Maar deze lost u wel op zonder de tantes.


PS Je hebt van die flesjes met handenwasgel, die zou hij als hij eenmaal óm is op de stoep kunnen gebruiken om de spontaniteit van het dagelijkse weerzien te bevorderen.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

advies-kind-ouderschapscursus

Stellen die een kinderwens hebben, zouden eerst een cursus moeten volgen die hen voorbereidt op het ouderschap. Dat vindt een commissie onder leiding van oud-minister Rouvoet.

Deze werkgroep bekijkt hoe je kunt voorkomen dat kinderen de dupe worden van een vechtscheiding.

 

'Ouderschapsgym'

"Aanstaande ouders worden op dit moment alleen voorbereid op de bevalling en de fysieke zorg van het kind, terwijl we hen ook moeten helpen met de uitdagingen van het ouderschap", aldus Rouvoet. "Dus zorg dat er naast zwangerschapsgym ook 'ouderschapsgym' beschikbaar is. Hiermee kan een stel zich beter voorbereiden op mogelijke spanningen en relatieproblemen door gezinsuitbreiding, waardoor de kans op een scheiding later kleiner wordt. En dat voorkomt weer schade bij het kind."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over de kinderen vertellen dat je gaat scheiden >

 

Geboortecontract

Andere aanbevelingen van de werkgroep, die gisteren zijn overhandigd aan ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker van Rechtsbescherming, zijn het opstellen van een geboortecontract (waarin ouders bij de geboorte van hun eerste kind al vastleggen hoe ze met elkaar zullen omgaan bij een eventuele scheiding) en een scheidingsloket in elke gemeente, waar ouders terechtkunnen voor ondersteuning.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Na een traject van 2,5 jaar is presentatrice Saar Koningsberger zwanger. Om dit mooie nieuws met iedereen te kunnen delen, publiceert ze dagelijks een vlog. Vandaag vraagt ze een psycholoog om advies: hoe hou je je relatie goed na het krijgen van een baby? Van verwachtingen downgraden tot rekening houden met slaaptekort en veel praten (maar niet te snel): de handigste tips komen voorbij.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >