Van drie keer per dag tot eens in het half jaar: zo vaak doen jullie het

09.08.2017 12:48
Beeld: Pixabay Beeld: Pixabay

De een lust er wel pap van, de ander vindt twee keer per jaar al teveel. “Als we eenmaal bezig zijn, denk ik: waarom vrijen we niet vaker?”

‘Hij slaapt nog, ik bespring hem’

Myrthe (37), woont samen, drie kinderen van 16, 14 en 3. Seksfrequentie: twee, drie keer per week. “Wij doen het meestal in de ochtend, als de kinderen nog slapen. Ik word voor de wekker wakker, mijn vriend ligt nog knock-out en ik bespring hem. Succes verzekerd. ’s Avonds zijn we te moe voor sex. Als ik mijn bed ruik, wil ik slapen. Heel soms plannen we echt een avond in, dan slapen we pas rond vier uur. Ik vind het ook praktischer in de ochtend. Kun je meteen douchen en begin je de dag lekker vrolijk. Maar goed, het gebeurt weleens dat we halverwege horen roepen: ‘MAMA! WAKKER!’ Of dat mijn oudste zoon ineens als een kamerolifant de trap op rent. Dan gaan we vroom op onze telefoons kijken. Gelukkig slapen we op zolder, als er een kind naar boven stormt, hebben we een paar seconden speling.”

‘Zegt mijn vriend: het wordt weer eens tijd’

Yule (34), woont samen, twee kinderen van 5 en 2. Seksfrequentie: twee, drie keer per maand. “Voor we kinderen kregen, kon ik er geen genoeg van krijgen. Nu zit ik in de fase: laat me alsjeblieft met rust. Slaapgebrek is dodelijk voor je seksleven. Je bent óf uitgeblust óf je kind verstoort de vrijpartij. Als mijn vriend aan de bel trekt dat het weer eens tijd wordt, trek ik een mooi lingeriesetje aan om in de stemming te komen. Eenmaal bezig vind ik het vaak heerlijk en denk ik: waarom doe ik het niet vaker? Sex betekende voor mij genieten van zijn lijf, je verbonden voelen met elkaar, maar ook gewoon platte lust. Ik mis mijn oude ik enorm.”

 

‘Kiezen op elkaar en meedeinen’

Joyce (39), getrouwd, tweeling van 3. Seksfrequentie: eens in de zes maanden. “John zou elke dag willen, ik heb zelden zin. Dat wringt. Ik probeer elke avond ver voor John naar bed te gaan en hou me slapende als hij naast me komt liggen. Van de gedachte aan sex word ik al naar. Geen idee waarom, ik ben gewoon nooit een tijger in bed geweest. Niet met John, niet in eerdere relaties. Toen we een kind wilden heb ik een kleine opleving gehad, maar eenmaal zwanger stortte mijn libido weer in. Ik vind sex een overschatte activiteit binnen een relatie. Zoenen, knuffelen en strelen vind ik lekker en intiem genoeg. Helaas is John het niet met mij eens. Hij blijft aandringen, ik blijf hem afwijzen. Pas als hij echt boos wordt, geef ik toe. Kiezen op elkaar, een beetje meedeinen en dan ben ik er voorlopig weer vanaf.”

 

‘Nooit meer een verwassen slaapshirt’

Femke (36), getrouwd, twee kinderen van 17 en 4, seksfrequentie: twee keer per week. “Een jaar geleden vreeën mijn man en ik hooguit eens per maand. Ik heb zo’n druk leven dat ik vergat ook nog vrouw te zijn. In bed droeg ik grote T-shirts en het irriteerde me als mijn man gezellig tegen me aankroop. We hebben hulp gezocht bij een therapeut. Nu ga ik ’s avonds eerst lekker in bad liggen. Ik smeer mezelf in met bodylotion en trek een sexy nachthemdje aan. Ook mijn man is actiever geworden. Hij stuurt me vaker een erotisch appje, neemt bloemen mee en is galanter. Voor ons werkt het. Inmiddels vrijen we soms drie keer op een dag.”

 

‘De slaapkamer is van ons’

Esmeralda (33), getrouwd, twee dochters van 7 en 3, seksfrequentie: twee keer per week. “De ene keer vrijen we een uur, de volgende keer hebben we een vluggertje en soms trekken we er twee, drie uur voor uit. Ook de seksspeeltjes wisselen we af. Soms geen, soms één, soms meerdere. Die speeltjes liggen veilig opgeborgen in de kledingkast, mijn favoriet verstop ik in mijn nachtkastje. Tot nog toe hebben onze meiden ze niet gevonden. We willen ook niet dat ze zomaar in onze slaapkamer komen. Niet dat ik geheimzinnig wil doen over sex, hoor. Ik wil er later vrij met ze over praten. Zelf ben ik ook zo opgevoed. Mijn moeder kocht op de Huishoudbeurs mijn eerste vibrator.”

 

‘We pakken ’s ochtends ons momentje’

Karin (47), woont samen, drie kinderen van 18, 16 en 7, seksfrequentie: twee, drie keer per week. “Michel en ik wonen sinds een halfjaar samen. Daarvoor kwam hij eens per week langs en hadden we urenlang sex als mijn zoontje sliep. Nu we samenwonen, zijn Michels dochters ook bij ons ingetrokken. Zij hangen ’s avonds op de bank, dan komt er niks van vrijen. Michel maakt me soms wakker als ik al slaap en we proberen ’s ochtends vroeg vaak een momentje te pakken. Omdat we pas kort samenwonen hebben we weinig nodig om het leuk te maken. Tijd vinden om sex te hebben is al spannend genoeg.”

 

‘Dat kun je een peuter niet aandoen’

Daphne (28), getrouwd, dochter van 3, seksfrequentie: twee keer per maand. “Er slaapt een peutermeisje op onze slaapkamer. Dat komt omdat we geen kamertje voor Liv hebben in ons huis. Toen we nog een baby was, hadden Jasper en ik gewoon sex. Het was misschien een beetje gênant als ze wakker werd als ik net hijgend bovenop zat, maar een speentje was genoeg om haar weer in slaap te krijgen. Nu Liv ouder is, wil ik absoluut niet dat ze geconfronteerd wordt met de hobby van haar ouders. We hebben voor de veiligheid een laken opgehangen tussen de bedden, maar toch. Als we het al doen ben ik muisstil en lig ik vooral te luisteren of zij niet wakker wordt. Niet echt goed voor de passie.”

 

‘Woensdag, 23:00 uur, ‘goed gesprek”

Bianca (31), getrouwd, drie kinderen van 9, 7 en 5, seksfrequentie: een keer per week. “Als ik sex niet inplan in de gezinsagenda, komt het er niet van. Mijn man werkt onregelmatig, heeft nachtdiensten en sport twee keer in de week. Sex is vaak de sluitpost. Het klinkt misschien een beetje zakelijk om sex op de familieplanner te zetten, maar voor ons werkt het. Elke zondag maken we een weekschema en overleggen mijn man en ik over een geschikt moment. ‘Goed gesprek voeren’ schrijven we dan bij woensdag. Ha!”

Dit artikel stond eerder in Kek Mama.