Sjansen in de speeltuin: “Gaat die zandbakvader bijna op mijn schoot zitten”

12.06.2018 07:07
flirten speeltuin

Hoe Marit de Wit (36) ontdekte dat pierenbadjes, bibliotheken en kinderboerderijen een walhalla zijn voor lonkende vaders en moeders. “Gaat die zandbakvader bijna op mijn schoot zitten.”

De speeltuin als terrein voor flirtende vaders en moeders. Ik moest even wennen aan het idee.

Ik ben van nature geen uitbundige flirt en bovendien was ik als kersverse moeder – alweer vijf jaar terug – tijdens die eerste slopende periode met van alles bezig (speentjes uitkoken, kolven, voeden, wasjes draaien, luiers verschonen), maar níet met de vraag of ik er nog een beetje patent bijliep voor het mannelijk geslacht. Ik leefde in een wereld van sprongetjes, krampjes en huiltjes en voelde mezelf dankzij de doorwaakte nachten en op hol geslagen hormonen allesbehalve een yummy mummy. Mijn enige wekelijkse uitje betrof de Hema. Flirten? Met wie dan? Waar? En waarom eigenlijk? De buit (mijn man) was zogezegd binnen, onze baby vormde de bekroning.

 

Onbesuisde vader

Het duurde even, maar na een jaar was de mist opgetrokken en paste ik met enig duw- en trekwerk weer in mijn favoriete skinny. Op een doordeweekse middag maakte ik met dreumes mijn entree bij de zandbak in het park. Een groepje Aziatische au pairs picknickte met blonde oppaspeuters op het gras, twee bakfietsmoeders kletsten wat op een bankje en even verderop duwde een vader nogal onbesuisd zijn schommelende zoontje heen en weer.

Ik plantte mijn kind in het zand, kieperde het tasje met schepjes en vormpjes om en ging zelf aan de rand zitten. Zonnebril op, ogen dicht, genieten van de zon. Opeens hoorde ik een mannenstem: “Zo, die laat zich de kaas niet van het brood eten hè? Pittig dochtertje heb je.” Vanachter mijn donkere glazen opende ik een oog. Het was de onbesuisde vader die ongeveer twee meter naast me was komen zitten.

Zijn zoontje probeerde mijn dochters schep te confisqueren. Zonder succes. Ik mompelde wat, niet in de stemming voor een oppervlakkig gesprek, en richtte mijn gezicht weer naar de zon. Maar daar had de man geen boodschap aan. Naar welke crèche ging mijn dochter? Had ik al een school op het oog? Vond ik de Teletubbies ook zo irritant?

In eerste instantie gaf ik kort antwoord, maar al snel vond ik ons gesprek best amusant. Totdat ik plots merkte dat hij bijna op mijn schoot zat. Goed, dat is wat overdreven, maar ongemerkt was hij steeds een stukje dichterbij geschoven. Op de terugweg vroeg ik mezelf af waarom die vader mij zo’n ongemakkelijk gevoel bezorgde. Misschien wilde hij niet meer dan een aardig gesprek voeren? En stel dat-ie wél flirtte – wat dan nog?
 

Lees ook
15x de leukste buitenspeeltuinen in Nederland >

 

Smeuïge anekdotes

Als ik tijdens een babyshower met allemaal leuke moeders aan tafel zit en het onderwerp flirten bij de zandbak in de groep gooi, vliegen er onmiddellijk smeuïge anekdotes over tafel.

M. (38), noemt de bibliotheek als sjansterrein. “Vrijdag lijkt wel papadag, dan lopen er opvallend veel leuke vaders zomaar in het wild te snuffelen tussen de boeken.” Onlangs sprak een van hen haar aan, uitgerekend op een dag waarop ze zich allesbehalve aantrekkelijk voelde (“Ongesteld, chagrijnig, pukkels – je kent het wel”). Hij vroeg of ze nog een boekentip had voor zijn zesjarige dochter. M.: “Ik raadde Pluk van de Petteflet aan, vond ik vroeger altijd een geweldig boek. Voor we het wisten stonden we een dik kwartier te kletsen over onze favoriete jeugdboeken. Ondertussen bewonderde ik de kuiltjes in zijn wangen.”

Nog net niet huppelend verliet ze de bieb en kon nog dagen teren op zijn oprechte aandacht. Beide dames moeten er trouwens niet aan denken dat hun geflirt tot meer zou leiden. “Ben je gek”, zegt D. “Die flirtvader heeft een vrouw en drie kinderen. Daar wil ik helemaal niet tussenkomen. Bovendien zit de allerleukste vader thuis bij mij op de bank: mijn man.”

 

Bevestiging dat ze nog meetellen

Klinisch psycholoog Jeffrey Wijnberg heeft zo zijn vermoedens waarom getrouwde mannen flirten. “Dat doen ze om bevestigd te krijgen dat ze nog meetellen. Flirten geeft ze zelfvertrouwen. Getrouwde mannen durven ook meer tijdens het flirten, omdat ze al voorzien zijn. De buit is binnen. Lukt het flirten, mooi. Geen succes, ook prima. En vrouwen voelen haarfijn aan of het contact vrijblijvend is of niet.”

De zandbak is hiervoor de perfecte plek. Net zoals de crèche, het schoolplein, zwembad en dierentuin. Juist. Of zoals een bevriende vader het formuleert: “Kinderen zijn het beste excuus om te kunnen flirten. Ik kan vriendelijk naar een moeder glimlachen en een complimentje geven over haar kind zonder dat ze er meteen iets achter zoekt.”

 

Wat moet je anders doen bij de zandbak?

Wijnberg is het met hem eens. “Vrouwen vinden mannen die tijd met hun kinderen doorbrengen extra leuk. Zeker als hun eigen man niet zo zorgzaam is. Ah, kijk hem nou toegewijd met zijn kind bezig zijn.”

Ik denk aan de scène uit Alles is familie waarin acteur Benja Bruijning als knappe, vrijgezelle broer met de kinderen van zijn zwager Het Melkhuisje – een populaire speeltuin met terras én bekende flirtplek in het Vondelpark – bezoekt, en kan rekenen op flink wat lonkende blikken van de aanwezige moeders.

“Logisch, vindt Wijnberg. Wat moet je anders doen bij de zandbak? Een beetje voor je uit staren? Bedenken wat je nu weer moet koken voor het avondeten? Veel leuker is het om rond te kijken naar alle leuke types die voorbijlopen. Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf beslissen hoever hij of zijn daarin gaat. Maar een beetje vrijblijvend geflirt is een uitermate leuk tijdverdrijf. Ik doe het dagelijks. Even kijken of ik het nog kan.” Ik geloof dat ik binnenkort maar weer eens met mijn kinderen richting speeltuin vertrek. Gezellig een beetje lonken. Het is tenslotte zomer.
 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >