Sara’s editorial: de Toon-fluisteraar

30.05.2016 16:28
Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: de Toon-fluisteraar.

 

“Laat papa dat maar doen mam, die snapt Toon beter.” De jongste des huizes heeft een tamelijk luidruchtige ik-wil-nietsmeer-aanval vanwege een ongewenst slabbetje. Wijsneus Ko weet de oplossing: papa. Ook al ben ik even op mijn moederziel getrapt, het klopt wel. Mark heeft zich ontpopt tot een ware Toon-fluisteraar.

Heeft Toon een indrukwekkend ongezellige bui (denk: ochtendhumeur / huilen om alles danwel niets / Weltschmerz), bij Mark wordt hij rustig. Dat kleine lijfje strekt zich uit over de man van bijna twee meter die mini-Toon hoog boven de wereld uittilt.

Omgekeerd begint Toon zich tot een ware fan te ontpoppen. Is Mark even op de wc, hij staat voor de deur te wachten. Lig ik in het grote bed een boekje met onze jongste te lezen en waagt Mark vast naar beneden te gaan voor koffie, Toon zet het op een brullen.

En dan te bedenken dat we, voordat Ko en Toon er waren, bloedige discussies hadden over wie-doet-wat-als-er-kinderen-zijn. Wederhelft (enthousiast wetenschapper) kon echt zeker weten nooit minder dan vijf dagen werken. Nee, ook niet als er kinderen zijn. Ik wilde er al bijna niet aan beginnen. Kinderen met iemand die er amper tijd mee door wil brengen, laat dan maar zitten. Maar zie. Intussen heeft meneer een dag per week ouderschapsverlof en haalt hij de jongetjes op opvangdagen nog voor vijven op, langer kan hij ze niet missen.

Om Toon en Ko zoveel mogelijk mee te maken (en vanwege gedeelte smart enzo), staan we tegenwoordig zelfs allebei rond half zes op. Want Toon-ontwaak-tijd. Samen wat aanklooien, met z’n vieren ontbijten. En zo zag ik dus gister dat de jongste spruit na enig dwingend kabaal zowaar een hap chocopasta recht uit de pot kreeg van zijn liefhebbende vader. De Toon-fluisteraar, jaja.

SARA

Omdat we vaders zo leuk vinden en het bijna Vaderdag is, hebben we een Kek Mama gemaakt met bijzondere / geestige / verrassende / ontroerende verhalen van en over vaders.

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).