Relatiedip? Een compliment doet wonderen

28.02.2018 09:56
relatiedip complimenten

Complimenten zorgen altijd voor een boost, en al helemaal als je ze geregeld geeft en krijgt in je relatie. Niet voor niets zijn stellen die elkaar vaak en uitgebreid complimenteren het gelukkigst.

Dus zit je relatie even in het slop, of wil je juist voorkomen dat dit gebeurt? Een complimentje op z’n tijd doet wonderen.
 

Verschillende soorten complimenten

Relatiedeskundige Paulien Timmer schreef het gloednieuwe boek ‘50 relatieboosters’ en onderstreept het belang van een complimenten. “Gelukkige stellen blijven elkaar bewonderen. Ze zien en benoemen niet alleen waar de ander goed in is, ze vertellen ook wat dat voor ze betekent en wat ze daar mooi aan vinden.” Volgens Paulien is twee keer per dag – live of via een appje – zo’n Veer-in-de-reetcompliment al genoeg om je relatie direct een boost te geven.

 

Wees oprecht

Hoe je dat doet? Ook dat legt Paulien uit. “Noem één ding waarvan je vindt dat de ander er goed in is, en vertel ook waarom je dat vindt en bewondert.” Vooral dat laatste is van belang, gaat de relatiedeskundige verder. “Het is belangrijk dat je heel specifiek bent. Is je partner goed in klussen? In plaats van ‘wauw wat knap’, is het beter om te zeggen: ‘Ik vind het zo knap dat je al die dingen in huis zo kunt fiksen. Dat je meteen weet welke gereedschappen je nodig hebt, en zo snel in kunt schatten wat ervoor nodig is.’ Je compliment is dan veel oprechter en heeft een hogere kwaliteit, waardoor je partner zich écht gewaardeerd voelt – en dat is nou precies het effect dat je wil bereiken.”
 

Het boek ’50 relatieboosters’ van Paulien Timmer bestel je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >