‘Mijn man had een affaire en loog daar glashard over’

15.08.2020 08:05
liegen affaire Beeld: Unsplash

‘Een halfjaar geleden ontdekte ik dat mijn man een affaire had. Hij loog daar glashard over.’ Soms kom je er niet alleen uit, daarom vroegen we drie experts: hoe deal je met almaar terugkerende kwesties?

Probleem: Hij loog glashard over die vriendin

“Een halfjaar geleden ontdekte ik dat mijn man een affaire had. Daarvoor voelde ik al nattigheid, maar mijn man wuifde mijn zorgen weg en schilderde mij af als een jaloerse feeks. Vooral dat laatste heeft mij diep gekwetst.”
 

Maak het concreet

Sylvia: “Het liegen is soms nog erger dat het vreemdgaan zelf, want hoe kan je iemand nog vertrouwen? Je moet besluiten of je hem verlaat of een nieuwe kans geeft. Wil je dat laatste doen, zeg dit dan hardop: ‘Ik geef je een kans.’ Zo maak je het concreet, ook voor je partner. Als hij berouwvol is en jullie weer voor elkaar kiezen, kan zo’n crisis ook iets moois opleveren.”

Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).

Lees ook
Jeroen (44) heeft een affaire met zijn getrouwde overbuurvrouw >

 

Inzet en inzicht

Tim: “Vergeven is lastig, en vergt inzet en inzicht. Wat helpt, is beseffen dat mensen die vreemdgaan zelf ook worstelen met het bedrog. Het liegen was geen kwade opzet, maar een manier om zichzelf en jou te beschermen. Heel krom en stom, maar hij deed het waarschijnlijk omdat hij zich schaamde, niet uit kwaadaardigheid.”

Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).
 

Veiligheid creëren

Marlijn: “Ik raad aan samen in therapie te gaan, want zo’n vertrouwensbreuk is niet snel gelijmd. Wat maakte het dat hij vreemdging en hoe krijg jij het vertrouwen weer terug? Het moet weer veilig voelen tussen jullie, en daar kan een professional bij helpen.”

Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen.

 

Dit verhaal heeft eerder in Kek Mama gestaan.
 

 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram.