klojo scheiding verslaving
Beeld: Pexels

Treurig maar waar: als je relatie klapt, leer je elkaar pas echt kennen. Dan ontdek je soms duistere kanten bij degene die je ooit zo vertrouwde.

MANON (36) GING ACHT JAAR GELEDEN WEG BIJ ALEX MET WIE ZE TWEE ZOONS HEEFT: TIM (13) EN JOSHUA (10).

“Omschrijf de ideale man en je krijgt Alex. Een mooie kop en dito lach en ontzettend lief. Hij masseerde mijn voeten en sprong uit bed om chocolade te halen als ik daar zin in had. Misschien was-ie iets te lief, ik walste over hem heen. Toch waren we gelukkig, dacht ik.
 

Omslag

Eerst kregen we twee zoons, daarna trouwden we. Na de bruiloft veranderde Alex. Hij kreeg een kort lontje, zocht ruzie om niets en was niet geïnteresseerd in mij of de kinderen. Ik kwam erachter dat hij iets had met een meisje van achttien. Ik wist meteen dat ons huwelijk voorbij was.

De scheiding was een ramp. Alex werkte voor geen meter mee. Hij betaalde de hypotheek niet meer, maar weigerde ook ons huis in de verkoop te zetten. Hij vertikte de scheidingspapieren te tekenen en kwam niet opdagen bij de mediator. Ik nam een advocaat in de arm, en toen werd het hard tegen hard.

Om het weekend kwam hij Tim en Joshua ophalen. Maar er gebeurden steeds gekke dingen. Van de jongens hoorde ik dat Alex ze alleen naar een speelveldje liet gaan: langs een drukke weg en met een diepe vijver. Met een fles cola werden ze de straat opgestuurd. De oudste van toen vijf moest maar op z’n peuterbroertje passen. Tim vertelde dat papa en zijn vriendin veel ruzie hadden. Dan sloegen ze elkaar de kamer door. Er kwam vaak politie aan de deur, dan moesten mijn zoontjes zich verstoppen en doen alsof er niemand thuis was.
 

Verslaving

Toen Alex de kinderen een keer bij mij afzette, zag ik dat er op de achterbank van zijn auto speed lag te drogen, tussen de jongens in. Tim vond een zakje xtc-pillen tussen zijn speelgoed. Ik besefte dat Alex verslaafd was. Dat verklaarde ook zijn vreemde, grillige gedrag.

Mijn kinderen waren niet veilig bij hem. Hij reed onder invloed met ze rond, zonder gordels of autostoeltjes. En toen kreeg ik ook nog via via te horen dat Alex’ vriendin zich prostitueerde. In hun huis, terwijl mijn jongens daar waren. Ik weigerde de kinderen nog langer aan Alex mee te geven.

Vervolgens kreeg ik de politie aan de deur, omdat Alex daar recht op had, maar ik bleef mijn poot stijfhouden. Al staat de koningin op mijn stoep, ik laat mijn zoons niet ergens achter waar ze in gevaar zijn. Ik wist dat ik een dossier moest opbouwen om sterk te staan in de rechtszaal.

Daarom liet ik een vriend bellen om zogenaamd een seksafspraak te maken met de vriendin van Alex. Dat gesprek nam ik op. Alle details stonden op band: welke verrichtingen ze precies deed, dat het ook zonder condoom kon, de prijs en het adres. Ik kon mijn oren niet geloven, alsof ik in een slechte film was beland.
 

Lees ook
Bankrekening: 'Bij de scheiding kreeg ik twee stoelen en een lamp' >

 

Wolf in schaapskleding

Er zijn acht rechtszaken geweest. Ik at en sliep nauwelijks van de stress. De rechter oordeelde uiteindelijk dat Alex voortaan een urinetest moest doen als hij zijn zoons wilde zien. Het werd ’m waarschijnlijk te heet onder de voeten, want daarna hebben we nooit meer iets van hem gehoord. Vier jaar geleden zag ik hem voor het laatst. Ik hoorde dat hij een tijd heeft vastgezeten omdat hij thuis een drugslab had. Het blijft ongelooflijk dat iemand die ik dacht heel goed te kennen, in feite een wolf in schaapskleding was. Dit soort bizarre fratsen had ik destijds nooit achter hem gezocht. Hij was echt zo’n enorme goedzak.

Achteraf denk ik dat ik tijdens onze relatie wel wat liever voor Alex had kunnen zijn. Mijn wil was gewoon wet. Toch praat dat zijn wangedrag niet goed.

Soms pols ik bij de jongens of ze hun vader willen zien. Ik ben geen feeks die haar kinderen bij haar ex weghoudt om hem te straffen. Ik geloof echt dat kinderen in principe beide ouders in hun leven moeten hebben. Van mij had er best een omgangsregeling mogen zijn, maar dan wel onder toezicht. Het is jammer dat Alex het uiteindelijk zo heeft laten afweten en zijn leven niet meer op de rit kreeg. Gelukkig hebben Tim en Joshua vooralsnog geen behoefte aan hun vader. Ze willen zijn naam niet eens horen.”
 

Dit verhaal is onderdeel van een interviewserie in het Kek Mama Liefdesboek 2018 en is al een keer eerder gepubliceerd.


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

nooit-bij-elkaar-blijven-voor-kinderen

Tevergeefs probeerde blogger Katie Bingham-Smith haar relatie te lijmen in de hoop dat hun kinderen nooit een scheiding zouden meemaken. Nu ze gescheiden en een paar jaar verder is, weet ze dat dit niet de manier was.

'Je moet nooit bij elkaar blijven voor de kinderen', schrijft ze.

 

'Op zoek naar bevestiging'

Hoe jong je kinderen ook zijn, volgens Katie hebben ze meteen door dat het niet goed gaat. 'Ze vroegen me of ik nog wel van papa hield, of we konden stoppen met ruzie maken en of we elkaar alsjeblieft een kus wilden geven. Ze waren op zoek naar de bevestiging dat hun ouders gelukkig waren, maar in plaats daarvan lag ik elke avond met een schuldgevoel in bed.' Op een gegeven moment werd de situatie zo ingewikkeld, dat een scheiding de enige optie was. 

 

Lees ook
Deze video over gescheiden moeders maakt je ongetwijfeld aan het lachen >

 

'Ze verdienen het'

Katie: 'Kinderen verdienen het om te zien dat ouders liefde krijgen - ook al is het niet van papa of mama. Ze verdienen het om in een huis (of twee) te leven waar geen angst is en ze verdienen het om de waarheid te weten. Ze verdienen het om te zien dat je mag weglopen van een relatie die niet langer werkt en dat opnieuw beginnen mogelijk is. Ze verdienen het om je sterke en zwakke punten te zien en om te weten dat alles goed komt.'

 

'We zijn blij'

Volgens de blogger was de scheiding heftig voor haar kinderen, maar niet zo heftig als al die ruzies thuis. 'En nu, twee jaar na de scheiding, zijn we blij. Duurde het even? Ja. En was het moeilijk om onze kinderen met de situatie te zien worstelen? Ja. Maar als mijn ex en ik bij elkaar waren gebleven, hadden ze nóg meer last gehad.'

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
blue-zones-landen-dorpen-mensen-het-oudst

Voor een ieder die graag de honderd aan wil tikken: verhuis naar een van de zogeheten Blue Zones, waar de mensen het oudst worden. Of neem een voorbeeld aan hun levensstijl - kan natuurlijk ook.

Sardinië, Italië

Hoewel Ogliastra en Barbagia di Sèulo de kroon spannen, hebben maar liefst zes gemeenten op Sardinië sinds vorig jaar de officiële Blue Zone-titel. De eilandbewoners leven bovengemiddeld lang en dat zou voornamelijk te maken hebben met het simpele leven dat ze hier leiden. De Sarden zijn veel buiten en ervaren weinig stress ten opzichte van andere gebieden in de wereld. Veel dorpen hebben een geïsoleerde ligging, waardoor de inwoners de gewoonte hebben om veel te wandelen. Daarnaast hechten ze veel waarde aan familie en ouderen, wat volgens wetenschappers het risico op stress en depressie flink verkleint. Tot slot zou het Sardijnse dieet een groot aandeel hebben in de levensverwachting, met veel plantaardige ingrediënten en weinig vlees.

 

Acciaroli, Italië

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Con la nonna 👩‍👦#baciatedalsole #acciaroli2017 #ilmuretto #familyfirst

Een bericht gedeeld door Francesca Guardavaglia (@guardafranci) op

Nog een Italiaanse dorpje waar mensen uitzonderlijk oud worden is Acciaroli, in de gemeente Salerno op 150 kilometer van Napels. Ruim 10 procent van de bewoners van Acciaroli is 100 jaar of ouder en ook nog eens kerngezond. Het geheim? Een gezonde leefomgeving, gezond eten en veel sociale contacten. En dankzij het mediterrane klimaat, zijn de oudjes veel buiten.  

 

Lees ook
10x gezonde (en kindvriendelijke) lunchtenten in Nederland >

 

Ikaria, Griekenland

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

MOVE MORE. People who live in the blue zones move naturally everyday simply because their environments nudge them to do so. They walk to a neighbor’s house to pick up the latest gossip, they spend their work days in the fields with their sheep, they spend the afternoon gardening, or they walk to work because their village is designed with the human foot in mind, rather than designed for maximum parking spaces and ease of driving. In the United States, we’ve engineered movement out of our daily lives. In 2016, the U.S. Census Bureau reported that 85.4% of the 150 million workers drove to their workplace in an automobile, while only 0.6% of the population biked to work. In a recent study published in The BMJ, researchers found that active transportation users had a lower risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause mortality in follow up years — whether by bike, on foot, public transportation, or a combination of the three. Click the link in our bio to read more about moving naturally and how active commuting can lengthen your life. . . . . credit: @lilybungay #Repost - "Kostas, 84 years old, carries a bundle of plants back to his garden to feed his goat. Rumor has it Kostas likes to go to church each week, not because he's particularly religious, but because he enjoys singing so much." #ikaria #bluezones #livelongerbetter #ikaria #greece #centenarian #aging #movement #movenaturally #activecommute #walkability #bikeability

Een bericht gedeeld door Blue Zones (@bluezones) op

Vlak voor de Turkse kust ligt Ikaria, het derde Blue Zone-gebied rond de Middellandse Zee. Met de levensstijl van de bewoners op dit eiland worden ze gemiddeld 10 jaar ouder dan een andere Europeaan of Amerikaan. Ook hier spelen het Mediterrane dieet, de dagelijkse (actieve) routine, hechte familiebanden, respect voor ouderen en het klimaat een belangrijke rol. Vlees wordt weinig gegeten; er wordt vooral (verse) vis gegeten. De groenten en fruit die hier verbouwd worden zijn lokaal verbouwd en onbespoten en het dagelijkse leven op de akkers houdt de bevolking fysiek in shape. De oudste bewoner op het eiland is een vrouw, geboren in 1905.

 

Öland, Zweden

Van een mediterraan klimaat is er in Zweden geen sprake en tóch wonen er in Öland de meeste 100-jarigen van heel het land. Waarom dit schiereiland in Zuid-Småland en Noordoost-Skåne een Blue Zone is? De traditionele levensstijl hier heeft hier het meest te maken met een lang en goed leven van de bevolking. De welvaart en medische zorg is daarnaast erg sterk in Zweden, waardoor ouderen over het algemeen langer leven. De Zweden kiezen daarnaast voor lokaal geproduceerde voeding en veel vette vis, zoals zalm en haring. Ook worden er veel volle granen, bessen, erwten, haver en yoghurt gegeten.

 

Okinawa, Japan

De Japanners leven volgens een bepaalde filosofie, die voornamelijk nageleefd wordt op de eilanden van Okinawa: ikigai, het geheim voor een lang, gelukkig en gezond leven. Kort gezegd betekent ikigai hetgeen waar je ’s ochtends voor je bed uitkomt. Het hebben van een doel in je leven kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren. In Okinawa neemt men daarnaast een paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken (daar heb je ‘m weer, de sterke familieband). En een oude mantra, die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd, herinnert de inwoners eraan te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is. Tot slot creëren de Okinawanen ‘moais’: groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar ondersteunen. 

Bron: Skyscanner

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >