Een derde van alle volwassenen slaapt nog met een knuffel of sabbeldekentje. “Mijn kinderen mogen er best even mee spelen, maar ’s nachts is hij van mij.” 

Roos Beintema (29), is getrouwd met Jos (33), moeder van Casper (3) en Florien (1,5) en zwanger van haar derde. 

“Mijn eerste knuffel was een grote, groene olifant: Dombo. Daarna kreeg ik er steeds meer: als ik een goed rapport had, mijn zwemdiploma haalde of op vakantie ging. 

 

96 knuffels in de kast 

Op een gegeven moment lagen er zo veel knuffels op mijn bed, dat ik er bijna niet meer tussenpaste. Toen heeft mijn vader een kast voor me gemaakt waarin ik alle 96 stuks kon uitstallen. Met poppen heb ik niets. Ze hebben van die enge kraalogen die je zo indringend aankijken. Mijn man schrok zich wezenloos toen hij voor het eerst mijn knuffelkast zag. Zóveel beesten had hij niet verwacht. Tot mijn verbazing kon hij er wel om lachen en vond hij het best. Drie weken later kwam ik erachter waarom. We gingen samen op vakantie en hij had een knuffelhond in zijn tas. Bleek-ie nog mee te slapen. Ik vond het fantastisch. Nu waren ook onze knuffels onafscheidelijk. 

 

Gedeelde liefde

Het klinkt misschien gek, maar onze gedeelde liefde maakt onze relatie sterker. Zo zijn we na een halfjaar al gaan samenwonen. Nogal snel, maar ik voelde gewoon dat het goed zat. Jos accepteerde me volledig zoals ik was, inclusief mijn 96 knuffelbeesten. Dan zou het met de rest ook wel goedkomen. Hij vond wel dat Dombo teveel ruimte innam in bed. Hij gaf me Josti, een kleiner olifantje. Nu slapen we allebei met onze knuffel.

 

"Een flanellen pyjamabroek is ook niet sexy"

Mijn ouders vragen weleens gekscherend hoe we ooit kinderen hebben gekregen. Ach, het is misschien niet sexy, maar dat is een flanellen pyjamabroek ook niet. Soms is Jos te moe om mij welterusten te wensen, maar ligt-ie wel met zijn hond te kroelen. Nou ja zeg, dan roep ik: ‘Ik wou dat ik je hondje was.’ Het merendeel van mijn knuffels ligt inmiddels op zolder, we hebben er simpelweg geen ruimte meer voor. Komt omdat Casper en Florien ook al een aardige verzameling hebben. Als ze oud genoeg zijn, mogen ze een paar knuffels kiezen uit mijn collectie. Nu vind ik ze daar nog te jong voor. Als ik zie hoe lomp ze soms met hun knuffels spelen, gaan mijn nekharen overeind staan. Voetballen ze ineens in de woonkamer met een beer. Ik heb ze verteld dat die beesten ook gevoel hebben. En dat is ook zo, kijk maar naar die lieve gezichtjes.”

 

Verder lezen? Bekijk alle portretten in Kek Mama 10-2016, die je hier kunt bestellen.

partner wil geen sex meer

Het is volgens seksuologe Hanneke Termeer een veel voorkomend in haar praktijk: dat een van de twee geen behoefte (meer) heeft aan seks.

Maar wat kun je hieraan doen? 
 

Van goeden huize

Termeer: "Het is menselijk gedrag dat je er op zo'n moment van uitgaat dat het aan jou ligt", vertelt ze. "Je denkt dat je niet meer aantrekkelijk bent, niet goed genoeg bent of dat hij/zij een ander wil. Maar negen van de tien keer is dit niet zo." De seksuologe adviseert dan ook om het niet direct op jezelf te betrekken. Bespreek het met elkaar. "Je moet van goeden huize komen om dit probleem aan te durven halen, maar het is wel het beste."

 

Lees ook
Hoe vaak sex per maand is 'normaal'? >

 

'Doet-ie het of doet-ie het niet?'

Het probleem ligt volgens Hanneke vaak heel ergens anders: de partner heeft het druk op werk, of heeft last van lichamelijke klachten zoals beginnende erectieproblemen, met als gevolg: 'prestatiedrang'. "Als een man steeds bezig is met 'doet-ie het of doet-ie het niet' kan dat impact hebben op jullie seksleven. Probeer hier geduldig mee om te gaan, want alleen dan kan die druk verdwijnen."

 

Niet vreemd

Wel wil de seksuologe duidelijk maken dat het helemaal niet vreemd is dat een van de twee niet altijd zin heeft in seks: "Ik bedoel, je hebt toch ook niet altijd zin om te koken? Maar ga het gesprek wel aan als dit vaak gebeurt."

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

klojo ex jaloers
Beeld: Unsplash

Treurig maar waar: als je relatie klapt, leer je elkaar pas echt kennen. Dan ontdek je soms duistere kanten bij degene die je ooit zo vertrouwde.

MIGNON (33) IS SINDS EEN JAAR GESCHEIDEN VAN JACK (34). HUN DOCHTER AMÉLIE IS 4.

“Ik had nooit gedacht dat Jack zich tot zo’n jaloerse freak zou ontpoppen. Mijn beste vriendin moet hard lachen als ik dat zeg. Ze vindt me naïef, zij zag het wel degelijk aankomen. Natuurlijk zie ik achteraf ook de rode vlaggen. Dat hij altijd zei dat ik knapper was zonder al die troep op mijn gezicht, als ik me mooi had opgemaakt. Dat hij korte jurkjes hoerig vond en beweerde dat een platonische vriendschap tussen een man en een vrouw onmogelijk is.
 

Lekker thuis op de bank

Het ging heel snel tussen ons: we kenden elkaar pas een jaar toen ik zwanger werd. Er kwam abrupt een einde aan mijn vrije, blije leventje en ik vermoed dat Jack dat allang best vond. Door een baby had hij me lekker thuis op de bank. Ik zag nog steeds geen rode vlaggen. Ik kneep in mijn handjes omdat ik zo’n fijne, betrouwbare man had.
 

Gespannen sfeer

Vorig jaar gingen we uit elkaar. Ik kon niet langer tegen Jacks negatieve en sombere buien. Het is zwaar altijd op eieren te moeten lopen. Iemand non-stop uit de put te moeten praten. En ik wilde niet dat Amélie in zo’n gespannen sfeer zou opgroeien. Een kind moet herrie kunnen maken, heel hard kunnen zingen en per ongeluk een glas omstoten zonder de wind van voren te krijgen.
 

Lees ook
'Mijn ex reed onder invloed met de kinderen rond, zonder gordels' >

 

Jaloers

De zakelijke kant van onze scheiding was snel afgerond. We maakten duidelijke afspraken over de alimentatie en zijn omgang met Amélie. De emotionele kant laat zich minder rap afwikkelen. Jack is sinds onze breuk jaloerser dan ooit. Het begon ermee dat hij mij ervan beschuldigde dat ik allang een ander had, en dat ik daarom bij hem weg was gegaan. Grote onzin. Hij neusde stiekem in mijn mail – blijkbaar wist hij mijn wachtwoord.

Van Amélie hoor ik dat hij haar onderwerpt aan kruisverhoren: komen er weleens mannen bij mama over de vloer? Weet ze wat ik doe in mijn vrije weekend? Meer dan eens verzint Jack een smoes om mij te storen op mijn kinderloze dagen. Dan is Amélie een boekje vergeten en moet hij dat echt meteen halen. Puur om mij te controleren, of misschien hoopt hij mij te storen tijdens een spannende date – die ik trouwens nooit heb.
 

Olie op het vuur

Ik erger me dood aan Jacks idiote jaloezie, maar ik besteed er zo min mogelijk aandacht aan. Ik geef hem de tijd onze scheiding te verwerken. En steek mijn hand in eigen boezem. Toen ik besloot dat ik echt niet meer met Jack verder wilde, heb ik de banden met hem redelijk rücksichtslos verbroken. Dat leek mij het beste, zo gaf ik hem geen valse hoop en kon ik zelf ook weer vooruit. Ik vermoed dat mijn afstandelijkheid olie op het vuur heeft gegooid en zijn jaloezie alleen maar verder heeft aangewakkerd. En helaas zit ik nu met de gevolgen.”
 

Dit verhaal is onderdeel van een interviewserie in het Kek Mama Liefdesboek 2018.


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >