Hoe nachtbraker en dj Annemieke Schollaardt (37) een moeder werd die zich moeiteloos aan haar nieuwe leven aanpaste.

Ze hoort soms over mensen die compleet in shock zijn als hun leven ineens om een kind draait. Begrijpt ze niets van. “Natuurlijk is  het krijgen van een kind de grootste verandering in je leven. Plotseling deel je je leven écht. Anders dan je binnen een relatie doet, dan ben je nog steeds van jezelf. Dat is niet meer zo als je een kind krijgt. Dat vind ik juist mooi.“

 

Truckers en nachtbrakers

Verrassende woorden uit de mond van de 3FM-dj, die haar carrière bij 3FM startte in de nacht, met een programma van een tot vier, tussen de truckers en de nachtbrakers. Die, toen ze eenmaal dagprogramma’s had, weleens brak achter de knoppen zat, en dol is op festivals en concerten. Maar het gevoel dat ze iets moet opgeven, heeft ze totaal niet. “Ik word er altijd naar van als mensen per se vast willen houden aan hun wilde leven van vroeger. Je kiest toch niet voor een kind om nog altijd ’s nachts tot het gaatje te willen gaan?” Een gezapig leven heeft Annemieke echter niet. “We doen nog steeds alles wat we leuk vinden, alleen meer gepland. Dit ritme past bij ons leven nu. Ik was natuurlijk niet piepjong toen Jet kwam, en Phil ook niet.

 

Liefde op het eerste gezicht

Annemieke en Phil kende elkaar net vijf maanden toen ze besloten te trouwen. Ze zagen elkaar voor het eerst op Pinkpop, waar zij presenteerde en hij speelde met Moke, de band waarvan hij gitarist was. Haar oog viel meteen op Phil, toen hij met de band het hotel binnenliep waar zij ook logeerde. ‘Die kop, dat felle hoofd – wauw.” Tegen Eric Corton, die naast haar stond, riep ze: “Wie is dát? “ Ze lacht: Phil vroeg even later exact hetzelfde aan Corton, maar dan over haar.

 

Enorme chemie

Die avond hebben ze aan één stuk zitten praten. Annemieke weet nog precies waarover. “Zijn moeder lag op sterven. Zijn hele leven zat Phil al in de muziek, en droomde hij van grote optredens zoals Pinkpop. Nu had hij eindelijk met Moke op het hoofdpodium gespeeld, maar stond zijn hoofd daar totaal niet naar.” Een paar dagen later hoorde Annemieke via via dat Phils moeder was overleden en appte ze hem om te vragen hoe het met hem ging. “Ik vertel het je nog wel een keer, hoe het is gegaan”, reageerde hij. Op dat moment werd ze verliefd. “Het was dat besef: ik ga hem nog een keer zien. En ik had dat verwarrende gevoel: wat gebeurt hier?” Maandenlang gebeurde er niks, want Phil had een vriendin. “Maar die gevoelens kun je niet uitzetten.” Nadat zijn relatie strandde, woonde ze in no time samen. “Bizar natuurlijk, we kenden elkaar nog helemaal niet. Maar we ware ontzettend verliefd, er was die enorme chemie.”

 

Het hele interview met Annemieke staat in Kek Mama 11-2016. 

Lees hier alle BN'er interviews.

relatietherapie kinderen
Beeld: Pixabay

En dan loopt het ineens – of eigenlijk al veel langer – niet meer zo lekker in jullie relatie. Welke soorten relatietherapie zijn er, ook als je kinderen hebt?

 

EFT-relatietherapie

Deze vorm van relatietherapie staat voor Emotionally Focused Therapy. Klinkt interessant, maar wat houdt het in? Allereerst verraadt de naam al dat deze therapie zich richt op emoties. Er wordt gekeken naar patronen binnen jullie relatie (altijd en eeuwig ruzie over geld of een niet-uitgeruimde vaatwasser), zodat jullie deze leren te herkennen en te begrijpen. Want je weet zelf ook wel: vaak gaat het niet eens om die vervloekte afwas, maar wat eronder ligt (geen rekening houden met elkaar, je in de steek gelaten voelen). Ook gaan jullie kijken naar oud zeer. Daarna gaan jullie met behulp van de therapeut bouwen aan een nieuwe, veilige basis waarin jij en je partner elkaar om steun en begrip vragen, in plaats van elkaar verwijten te maken. Er wordt naar het hele gezin gekeken en onderzocht waar jullie het meeste behoefte aan hebben.

Meer info vind je hier.

 

Samengesteld gezin coaching

Hij heeft al kinderen, jij hebt al kinderen, en samen werden jullie verliefd. Mooi sprookje toch? Er zijn in Nederland ontelbaar veel samengestelde gezinnen. Maar de cijfers hierover zijn niet best: 60% van zulke gezinnen redt het uiteindelijk niet. Grootste knelpunten: verschil in opvoeding (‘Van mama mag het wel en jij bent mijn vader niet!’), mag je iets zeggen over je stiefkind, bemoeienissen van ex-partners en ga zo maar door. Gelukkig is er speciale coaching voor samengestelde gezinnen. Deze hulp is erop gericht om rust te creëren in jullie leven en relatie. De bedoeling is om jullie samengestelde, unieke gezin goed op de rails te zetten, met jullie eigen gezinscultuur. Want eerlijk is eerlijk: elke familie is anders. De praktische adviezen hebben als doel om binnen 3 tot 5 maanden voor meer balans te zorgen in jullie hele gezin. En dat is heel, héél erg fijn, voor iedereen.

Meer info vind je hier.

 

Lees ook
LIEFDE: Zo kan het dus ook: blij met je scheiding >

 

Systeemtherapie

Relatieproblemen gaan vaak veel verder dan alleen de band tussen jou en je partner. Als jullie kinderen hebben, horen die ook bij de relatiedynamiek. Bij systeemtherapie wordt gekeken naar het sociale systeem waarvan je deel uitmaakt, zoals je gezin. En hierin staat vooral de wisselwerking met andere personen bij het probleem centraal.  Het kan dus zijn dat je deze therapie niet alleen met je partner doet, maar ook met jouw eigen ouders of je kinderen (als die oud genoeg zijn). De systeemtherapeut kijkt dus naar het hele gezin, en iedereen wordt bij de oplossing betrokken. Soms zie je dat bepaalde obstakels van generatie op generatie worden doorgegeven: jij mocht vroeger nooit ‘huilen om niets’, en ineens snauw je dat ook naar je eigen kids. Deze vorm van therapie is heel geschikt om ook dit soort opvoedingskwesties te doorbreken.

Meer info vind je hier.

 

Oplossingsgerichte therapie

Oké, jullie weten dat het niet heel lekker gaat in jullie relatie. Maar elk huisje heeft z’n kruisje en jullie willen niet te veel kibbelen over hoe deze impasse is ontstaan. Dan is oplossingsgerichte therapie iets voor jullie. Deze hulpsoort gaat niet over hoe jullie problemen ontstaan zijn en het analyseren hiervan, maar is gericht op het oplossen ervan. De therapeut helpt jullie te kijken naar de momenten waarop het wel goed gaat en hoe jullie onderlinge situatie is als jullie troubles er niet zijn. Wat gaat er dan wél goed en hoe komt dat? En: hoe houden jullie dit vol? Lekker positief, kortom.

Meer info vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

partner wil geen sex meer

Het is volgens seksuologe Hanneke Termeer een veel voorkomend probleem in haar praktijk: dat een van de twee geen behoefte (meer) heeft aan seks.

Maar wat kun je hieraan doen? 
 

Van goeden huize

Termeer: "Het is menselijk gedrag dat je er op zo'n moment van uitgaat dat het aan jou ligt", vertelt ze. "Je denkt dat je niet meer aantrekkelijk bent, niet goed genoeg bent of dat hij/zij een ander wil. Maar negen van de tien keer is dit niet zo." De seksuologe adviseert dan ook om het niet direct op jezelf te betrekken. Bespreek het met elkaar. "Je moet van goeden huize komen om dit probleem aan te durven halen, maar het is wel het beste."

 

Lees ook
Hoe vaak sex per maand is 'normaal'? >

 

'Doet-ie het of doet-ie het niet?'

Het probleem ligt volgens Hanneke vaak heel ergens anders: de partner heeft het druk op werk, of heeft last van lichamelijke klachten zoals beginnende erectieproblemen, met als gevolg: 'prestatiedrang'. "Als een man steeds bezig is met 'doet-ie het of doet-ie het niet' kan dat impact hebben op jullie seksleven. Probeer hier geduldig mee om te gaan, want alleen dan kan die druk verdwijnen."

 

Niet vreemd

Wel wil de seksuologe duidelijk maken dat het helemaal niet vreemd is dat een van de twee niet altijd zin heeft in seks: "Ik bedoel, je hebt toch ook niet altijd zin om te koken? Maar ga het gesprek wel aan als dit vaak gebeurt."

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >