‘Als onze kinderen huilen omdat ze moe zijn, wordt mijn man boos en zet hij ze op de gang’

31.08.2020 10:12
huilende kinderen gang Beeld: Shutterstock

“Mijn man is nogal streng. Als onze kinderen huilen onder het avondeten omdat ze moe zijn, wordt hij boos en zet ze op de gang. Ik vind dat zielig en vind dat hij wel wat begripvoller en liever kan optreden.” Daarom vroegen we drie experts: hoe deal je met deze kwestie?

Probleem: Hij gooit huilende kinderen op de gang
 

Andere dagindeling

Sylvia: “Hou respect voor de visie van je man, maar laat hem zien hoe het anders kan. Hou het bij jezelf: leg uit dat jij er stress van krijgt als er een brullend kind op de gang staat. En kijk of je iets met jullie dagindeling kunt doen. Misschien werkt het eerder met de kinderen te gaan eten om een instortmoment voor te zijn.”

Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).
 

Accepteer de verschillen

Tim: “Neem dit niet zo zwaar op. De klassieke verdeling van een wat strengere vader en lievere moeder werkt namelijk erg goed, blijkt uit onderzoek. Deze rolverdeling is nodig voor een goede balans en helpt kinderen bij hun ontwikkeling. Accepteer dus jullie verschillen.”

Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).
 

Tools om geduldiger te zijn

Marlijn: “Geef je man de tools om geduldiger met de kinderen om te gaan en minder autoritair op te treden. Maar laat hem ook op zijn manier opvoeden. Je kunt iemand niet kneden, waar wel uitleggen waarom je bepaalde acties niet zo handig vindt en laat hem zien wat je een betere aanpak vindt.”

Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen (popelieropleidingen.nl).

 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen.