60% van de moeders denkt wel eens serieus aan scheiden

17.10.2016 21:33
Beeld: Getty Beeld: Getty

De kinderen, het huis, familie en geld zijn redenen om te blijven, maar toch denkt 60% van de moeders wel eens serieus aan een echtscheiding. “Als ik geen kinderen had, zou ik meteen bij hem weggaan”, zegt zelfs 17% van de 300 ondervraagden uit de enquête in Kek Mama’s eerste Liefdesspecial.

Scheiden of blijven

‘Als ik het over kon doen, hadden we nooit kinderen gekregen’, zegt 16% van de moeders over de vader van haar kind(eren). En waren er geen kinderen, dan was 17% al weg geweest. Charlotte (29): “Ik blijf omdat ik er niet aan moet denken mijn dochter een paar dagen per week bij hem te moeten achterlaten.” 60% van de moeders heeft heel serieus een echtscheiding overwogen. Bijna één op de drie zegt een relatiecrisis te hebben gehad, nog eens een derde zat er dicht tegenaan. Bijna 10% zocht haar heil in relatietherapie. De redenen: seksproblemen, vreemdgaan, verliefdheid op iemand anders, zijn ex-vrouw en heftige ruzies.

We balen wat af

Er valt genoeg te klagen. Op de vraag waar moeders zich aan ergeren bij hun partner, kwam een uitgebreide lijst aan antwoorden. Zo balen we van zijn gesnurk, telefoongedrag, drankgebruik, gamegedrag, onverzorgde uiterlijk, gelduitgaven, laksheid, rijgedrag, scheten, neuspeuteren, boeren, bouwvakkerstaal en het eeuwige gelijk van zijn moeder.

Sara van Gorp, hoofdredacteur Kek Mama: “Als je kinderen krijgt, zet dat je relatie vaak onder druk. De vraag is: hoe houd je het leuk en zorg je dat je een beetje om elkaar kunt blijven lachen? Met dat idee hebben we het Kek Mama Liefdesboek gemaakt, vol eerlijke interviews en geestige, herkenbare verhalen.”

We zijn nog verliefd

Er is ook goed nieuws: acht van de tien moeders zeggen nog steeds weleens verliefd te zijn op hun man, al zijn er minder vlinders dan in het begin. Iris (25): “Het vaderschap past hem geweldig. Ik ben nu óók verliefd op hem als vader van mijn kinderen.” Naarmate de moeders hun partner langer kennen, is er minder sex. In de eerste vijf jaar van de relatie doen we het gemiddeld negen à tien keer per maand, na twintig jaar is dat nog de helft. Gemiddeld doen we het zes à zeven keer per maand.

Als hij maar lief is voor de kinderen

Van de single moeders is een derde op zoek naar een nieuwe relatie, vooral online via Tinder. Tweederde van de singles is niet actief aan het zoeken. Shirley (40): “Daar heb ik eerlijk gezegd ook geen tijd voor. Ik loop hem ongetwijfeld wel ergens tegen het lijf.” Bij 6% van de single moeders is weleens een relatie stukgelopen omdat de partner niet met haar kinderen kon omgaan, of omgekeerd. Inge (33): “Mijn vriend stelde me voor de keuze: hij eruit of mijn kind eruit. Tja, dat was eenvoudig.”

 

Meer weten?

In het Kek Mama Liefdesboek vind je het hele onderzoek, mooie verhalen, grappige columns en prachtige fotoreportages. Koop hem in de winkel of online.