Met deze 3 expert-tips maak je korte metten met een ongelijke verdeling in het huishouden

relatietherapeut Elise Janssen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Iedereen weet: de tropenjaren kunnen er nogal inhakken. Je relatie kan flink te lijden hebben onder slaaptekort en weinig tijd voor elkaar. Relatietherapeut Elise Janssen geeft je gemakkelijk toepasbare tips om de verbinding met je partner te herstellen. Deze week over: een partner die niks uitvoert in het huishouden.

Lees verder onder de advertentie

Herken je dit? Je loopt keer op keer tegen hetzelfde aan: je partner doet nooit iets in huis en jij blijft met álle klusjes zitten. Jij rent je rot, terwijl hij lekker z’n eigen ding doet. Vaak gaat het niet eens om de was of de rommel, maar om iets anders: het gevoel dat je er alleen voor staat en in je eentje de hele boel draaiende houdt. Dat is eenzaam, en waardering blijft uit, omdat hij niet ziet hoe hard je werkt voor jullie gezin. Eigenlijk verlang je ernaar om sámen, als één team, voor elkaar klaar te staan.

Lees verder onder de advertentie

Tips

Herkenbaar? Relatietherapeut Elise Janssen deelt drie praktische tips om weer in balans te komen.

  1. Maak je vraag glashelder
    Begin niet met “Jij doet nooit iets in huis”, want dat is een verwijt waarop de ander altijd in de verdediging zal schieten. Kun je beter concreet zijn: wat wil je precies? Wil je dat hij elke woensdag de kinderen van school haalt, of dat hij voortaan de boodschappen doet voordat de koelkast leeg is? Door specifiek te zijn, krijgt je partner een duidelijke taak en voorkom je onduidelijkheid en frustratie. Hij kan geen gedachten lezen en van gemopper wordt het niet beter.
  2. Kies het juiste moment
    Timing is álles. Bespreek je verzoek niet direct na een ruzie of op een moment van stress (“En trouwens, waarom laat je altijd je schoenen overal slingeren?”). Wacht tot jullie allebei ontspannen zijn. Een rustig thuiskomst-moment na het werk, of tijdens een kop koffie in het weekend, biedt ruimte voor een open gesprek waarin jullie echt kunnen luisteren naar elkaar.
  3. Spreek op een vriendelijke, gelijkwaardige toon
    Je partner is geen kleuter en jij bent niet zijn moeder. Houd het luchtig en betrokken: “Zou je me willen helpen met…?” in plaats van “Jij moet dit en dat”. Op deze manier voelt hij zich gezien als volwaardig maatje, in plaats van als een kind dat een standje krijgt.

Tekst gaat verder na de Instagramvideo.

Achter kritiek schuilt vaak een eenzaam gevoel: je hunkert naar partnerschap en gedeelde verantwoordelijkheid. Erken dit onderliggende gevoel, zowel voor jezelf als in gesprek met je partner. Deel hoe moeilijk je het vindt om alles alleen te dragen en nodig hem uit om samen te zoeken naar een oplossing. Zo bouw je niet alleen aan een scherper afsprakenpatroon, maar vooral aan meer verbinding en wederzijds begrip.

Lees verder onder de advertentie

Trouble in paradise?

Loop je zelf ook tegen dit of andere issues aan in je relatie? Wil je ontdekken waar het bij jullie echt spaak loopt — en hoe je daar samen uitkomt? Zonder gelijk in relatietherapie te gaan? Doe dan de Relatie BluePrint bij Elise. Dit is geen fluffy test, maar een praktische eerste stap naar meer rust, verbinding en balans thuis. Speciaal voor Kek Mama-lezeressen krijg je nu 25 procent korting op de BluePrint met de code CHNFKKPQOGQB (geldig t/m september 2025). Meer informatie over Elise en haar werkwijze vind je hier.

Lees verder onder de advertentie

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken