Als je hoort dat je niet één, maar twee baby’s in je buik hebt groeien, dan is dat ontzettend spannend. Want hoe werkt dat dan, bevallen van twee kinderen tegelijk?
Lees verder onder de advertentie
De zwangerschap van een tweeling is zeker tot aan 28 weken gelijk als bij een eenling. Daarna wordt het wat zwaarder – zeker qua gewicht. Je gaat niet naar een verloskundige voor je echo’s, maar je staat onder controle in het ziekenhuis. Dit omdat een zwangerschap van een meerling automatisch meer risico’s met zich meebrengt. Zo worden vooral je bloeddruk en ijzergehalte in de gaten gehouden.
Lees verder onder de advertentie
Geboorte
Vaker dan bij eenlingen worden tweelingen te vroeg geboren. Gemiddeld wordt een tweeling rond de 36 weken geboren. Eigenlijk is het vanaf 37 weken volgens artsen helemaal veilig, maar 36 weken is meestal prima. Dan zijn de baby’s groot genoeg om zelfstandig te ademen en te drinken. Veel te vroeg geboren kinderen (24 tot 30 weken zwangerschap) zullen altijd op de intensive care van het ziekenhuis worden opgenomen.
Lees verder onder de advertentie
De bevalling
De bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis: je hebt geen keuze als je eigenlijk liever thuis bevalt. Een bevalling is namelijk anders: zeker omdat de tweede baby na de eerste snel gehaald moet worden. Als de tweede baby dan nog omdraait, kan dit voor complicaties zorgen. Vaak denken mensen dat je alleen maar met een keizersnee kunt bevallen als je een tweeling krijgt, maar dit is niet zo. Als het onderste kind in de goede ligging ligt, dan kun je natuurlijk bevallen. De weeën, ontsluiting, persweeën: alles gaat hetzelfde als bij een eenling. Als de eerste baby in een stuit ligt, dan is er altijd sprake van een keizersnee, omdat de uitgang wordt geblokkeerd.
De meeste meerlingen worden ongeveer tussen de 5 en 10 minuten na elkaar geboren. Als het iets langer duurt, is dat ook niet erg. Bij een keizersnee halen ze het tweede kind wel altijd gelijk na het eerste kind. Dan scheelt de geboortetijd echt maar een paar minuten. Meestal zitten niet meer dan een paar uur tussen de geboortes van je twee kinderen. En net als met één kind: als de kinderen rond de 37 weken zijn geboren en het goed doen, en jij voelt je ook goed, dan mogen jullie dezelfde dag nog naar huis.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Een maand geleden beviel actrice Bertrie Wierenga van dochter Lena op wie ze meteen stapelverliefd was. In een interview met RTL Boulevard vertelt de kersverse mama over het moederschap.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.