Wat er allemaal anders is aan een bevalling van een tweeling

16.09.2019 07:02
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Als je hoort dat je niet één, maar twee baby’s in je buik hebt groeien, dan is dat ontzettend spannend. Want hoe werkt dat dan, bevallen van twee kinderen tegelijk?

De zwangerschap van een tweeling is zeker tot aan 28 weken gelijk als bij een eenling. Daarna wordt het wat zwaarder – zeker qua gewicht. Je gaat niet naar een verloskundige voor je echo’s, maar je staat onder controle in het ziekenhuis. Dit omdat een zwangerschap van een meerling automatisch meer risico’s met zich meebrengt. Zo worden vooral je bloeddruk en ijzergehalte in de gaten gehouden.
 

Geboorte

Vaker dan bij eenlingen worden tweelingen te vroeg geboren. Gemiddeld wordt een tweeling rond de 36 weken geboren. Eigenlijk is het vanaf 37 weken volgens artsen helemaal veilig, maar 36 weken is meestal prima. Dan zijn de baby’s groot genoeg om zelfstandig te ademen en te drinken. Veel te vroeg geboren kinderen (24 tot 30 weken zwangerschap) zullen altijd op de intensive care van het ziekenhuis worden opgenomen.
 

De bevalling

De bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis: je hebt geen keuze als je eigenlijk liever thuis bevalt. Een bevalling is namelijk anders: zeker omdat de tweede baby na de eerste snel gehaald moet worden. Als de tweede baby dan nog omdraait, kan dit voor complicaties zorgen. Vaak denken mensen dat je alleen maar met een keizersnee kunt bevallen als je een tweeling krijgt, maar dit is niet zo. Als het onderste kind in de goede ligging ligt, dan kun je natuurlijk bevallen. De weeën, ontsluiting, persweeën: alles gaat hetzelfde als bij een eenling. Als de eerste baby in een stuit ligt, dan is er altijd sprake van een keizersnee, omdat de uitgang wordt geblokkeerd.
 

Lees ook:
Ongelooflijk: dit zeggen mensen tegen je als je een tweeling hebt >

 

Snel

De meeste meerlingen worden ongeveer tussen de 5 en 10 minuten na elkaar geboren. Als het iets langer duurt, is dat ook niet erg. Bij een keizersnee halen ze het tweede kind wel altijd gelijk na het eerste kind. Dan scheelt de geboortetijd echt maar een paar minuten. Meestal zitten niet meer dan een paar uur tussen de geboortes van je twee kinderen. En net als met één kind: als de kinderen rond de 37 weken zijn geboren en het goed doen, en jij voelt je ook goed, dan mogen jullie dezelfde dag nog naar huis.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen.