Als je hoort dat je niet één, maar twee baby’s in je buik hebt groeien, dan is dat ontzettend spannend. Want hoe werkt dat dan, bevallen van twee kinderen tegelijk?
Lees verder onder de advertentie
De zwangerschap van een tweeling is zeker tot aan 28 weken gelijk als bij een eenling. Daarna wordt het wat zwaarder – zeker qua gewicht. Je gaat niet naar een verloskundige voor je echo’s, maar je staat onder controle in het ziekenhuis. Dit omdat een zwangerschap van een meerling automatisch meer risico’s met zich meebrengt. Zo worden vooral je bloeddruk en ijzergehalte in de gaten gehouden.
Lees verder onder de advertentie
Geboorte
Vaker dan bij eenlingen worden tweelingen te vroeg geboren. Gemiddeld wordt een tweeling rond de 36 weken geboren. Eigenlijk is het vanaf 37 weken volgens artsen helemaal veilig, maar 36 weken is meestal prima. Dan zijn de baby’s groot genoeg om zelfstandig te ademen en te drinken. Veel te vroeg geboren kinderen (24 tot 30 weken zwangerschap) zullen altijd op de intensive care van het ziekenhuis worden opgenomen.
Lees verder onder de advertentie
De bevalling
De bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis: je hebt geen keuze als je eigenlijk liever thuis bevalt. Een bevalling is namelijk anders: zeker omdat de tweede baby na de eerste snel gehaald moet worden. Als de tweede baby dan nog omdraait, kan dit voor complicaties zorgen. Vaak denken mensen dat je alleen maar met een keizersnee kunt bevallen als je een tweeling krijgt, maar dit is niet zo. Als het onderste kind in de goede ligging ligt, dan kun je natuurlijk bevallen. De weeën, ontsluiting, persweeën: alles gaat hetzelfde als bij een eenling. Als de eerste baby in een stuit ligt, dan is er altijd sprake van een keizersnee, omdat de uitgang wordt geblokkeerd.
De meeste meerlingen worden ongeveer tussen de 5 en 10 minuten na elkaar geboren. Als het iets langer duurt, is dat ook niet erg. Bij een keizersnee halen ze het tweede kind wel altijd gelijk na het eerste kind. Dan scheelt de geboortetijd echt maar een paar minuten. Meestal zitten niet meer dan een paar uur tussen de geboortes van je twee kinderen. En net als met één kind: als de kinderen rond de 37 weken zijn geboren en het goed doen, en jij voelt je ook goed, dan mogen jullie dezelfde dag nog naar huis.
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]