Zonder dat we het doorhebben kunnen we het vaak hebben over wat ‘knap’ en wat ‘mooi’ is. Maar dat kan een negatieve invloed hebben op je kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Moeder Elizabeth Broadbent weet er alles van.
Verkeerde boodschap
Ze had het voor de spiegel vaak over ‘te dik zijn’ en dat ze ‘minder moest gaan eten’. ‘Ik had het niet door, maar opeens merkte ik het: ik praatte heel veel over schoonheid en uiterlijk. En dat is een verkeerde boodschap voor mijn kinderen. Die pikken alles op. Meisjes worden zo op jonge leeftijd al onzeker over hun figuur en jongens… Ach, die arme zoontjes. Die denken nu alleen maar dat ze een partner moeten vinden die precies in hun schoonheidsideaal past.’
Lees verder onder de advertentie
Overnemen
Volgens het onderzoek ‘Body Dissatisfaction and Its Correlates in 5- to 7-Year-Old Girls: A Social Learning Experiment’ blijkt dat meisjes hun moeder nadoen in wat ze zeggen over hun lichaam. Zegt die moeder vaak dat ze te zwaar is, zullen meisjes dat gedrag overnemen – en zo op heel jonge leeftijd al moeite krijgen met hun uiterlijk. ‘Wat we zeggen waar onze kinderen bij zijn heeft meer impact dan je verwacht. Daarom moeten we opletten en het niet meer over lelijk of mooi of dik of dun hebben’.
Wat Elizabeth ook heeft geleerd: niet steeds zeggen dat je zoon of dochter mooi is. ‘Want hoe lief het ook bedoeld is, zo leg je ook weer de nadruk op het uiterlijk. Noem je dochter of zoon in plaats daarvan sterk, krachtig, slim, veerkrachtig of grappig.’
Talent
‘Ik stop in ieder geval met al dat praten over mijn verschijning. Of ik mezelf er nu slecht of goed uit vind zien: ik zeg het niet meer hardop. Ik leg nu de nadruk op bijvoorbeeld talent hebben of ergens heel erg je best voor doen.’
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.