Zonder dat we het doorhebben kunnen we het vaak hebben over wat ‘knap’ en wat ‘mooi’ is. Maar dat kan een negatieve invloed hebben op je kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Moeder Elizabeth Broadbent weet er alles van.
Verkeerde boodschap
Ze had het voor de spiegel vaak over ‘te dik zijn’ en dat ze ‘minder moest gaan eten’. ‘Ik had het niet door, maar opeens merkte ik het: ik praatte heel veel over schoonheid en uiterlijk. En dat is een verkeerde boodschap voor mijn kinderen. Die pikken alles op. Meisjes worden zo op jonge leeftijd al onzeker over hun figuur en jongens… Ach, die arme zoontjes. Die denken nu alleen maar dat ze een partner moeten vinden die precies in hun schoonheidsideaal past.’
Lees verder onder de advertentie
Overnemen
Volgens het onderzoek ‘Body Dissatisfaction and Its Correlates in 5- to 7-Year-Old Girls: A Social Learning Experiment’ blijkt dat meisjes hun moeder nadoen in wat ze zeggen over hun lichaam. Zegt die moeder vaak dat ze te zwaar is, zullen meisjes dat gedrag overnemen – en zo op heel jonge leeftijd al moeite krijgen met hun uiterlijk. ‘Wat we zeggen waar onze kinderen bij zijn heeft meer impact dan je verwacht. Daarom moeten we opletten en het niet meer over lelijk of mooi of dik of dun hebben’.
Wat Elizabeth ook heeft geleerd: niet steeds zeggen dat je zoon of dochter mooi is. ‘Want hoe lief het ook bedoeld is, zo leg je ook weer de nadruk op het uiterlijk. Noem je dochter of zoon in plaats daarvan sterk, krachtig, slim, veerkrachtig of grappig.’
Talent
‘Ik stop in ieder geval met al dat praten over mijn verschijning. Of ik mezelf er nu slecht of goed uit vind zien: ik zeg het niet meer hardop. Ik leg nu de nadruk op bijvoorbeeld talent hebben of ergens heel erg je best voor doen.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.