Opvoedtantes Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 32, 20 en 18) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord 

Ik werk vier dagen per week en dan gaat mijn dochter van zestien maanden naar de crèche. Ze lijkt het er prima naar haar zin te hebben, maar het wringt toch. Ook omdat mijn moeder het maar niks vindt (en mijn schoonmoeder ook niet). Hoe zielig is het dat mijn kind naar de crèche moet omdat ik zo nodig wil werken?

Niet naar de crèche brengen 

Dit vragen moeders zich nu precies een halve eeuw af. Sinds eind jaren zestig, toen de moderne crèches ontstonden. Feministisch icoon en oud-minister Hedy d’Ancona gaf een paar jaar geleden het historische antwoord:“Je kind niet naar de crèche brengen, dát is pas zielig.” De tantes zijn geneigd het met haar eens te zijn. 

Een van de voordelen van de crèche is onder andere dat kinderen er sociale vaardigheden opdoen. In 2013 bewezen onderzoekers aan de Radboud Universiteit dat crèchekinderen meer rekening houden met de leeftijd van een ander kind. Ze zijn zorgzamer en socialer dan kinderen die de hele dag alle aandacht krijgen. Nu de gezinnen zo klein zijn, lijkt het ons fijn voor een kind dat het met andere kinderen kan spelen, eten en op het potje zitten.

Vermoedens

Altijd maar thuis zijn is ook niet alles. Elke moeder is weleens moe of chagrijnig, een kind kan niet vluchten voor boze buien. Op de crèche is het altijd gezellig. Al was het alleen al omdat er bij elke maaltijd vol overgave het onvergetelijke lied Smakelijk eten, smakelijk drinken,hap hap hap, slok slok slok wordt gezongen. De tantes hebben nog even navraag gedaan bij mevrouw Hupperts (91), de buurvrouw van tante Do. Zij vergelijkt een crèche met haar eigen grote gezin van negen kinderen en zegt ferm: “Daar moesten de kinderen ook weleens op hun beurt wachten en ze kregen ook niet de hele dag aandacht. Lijkt me heel gezond.”

Tante Els heeft zo haar vermoedens over uw moeder en schoonmoeder. Misschien hadden ze zelf ook wel buitenshuis willen werken toen hun kinderen klein waren. Misschien deden ze dat niet omdat ze bang waren voor de kritiek van hun eigen moeder, buurvrouw en vriendinnen. Jaloezie kent vele vormen en uit zich op allerlei manieren: ook als zogenaamde bezorgdheid voor het welzijn van uw dochter. Kortom: als uw dochtertje een gelukkige indruk maakt, vrolijk met u meestapt naar de crèche en daar hartelijk wordt verwelkomd door lieve leidsters is er niets aan de hand. En kunt u zich enthousiast en zonder schuldgevoel op uw werk storten.

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >