“Fenna had er zo naar uitgekeken. Eindelijk naar een school in de stad. Lekker ver weg van ons saaie dorp. Nu zit ze er een maand op en nu blijkt ze het er totaal niet naar haar zin te hebben”, vertelt Maureen. Hopelijk heeft dit met wennen aan de nieuwe situatie te maken. Wat nu als de tegenzin het niet overgaat? Wat moet je dan als ouder doen?
Lees verder onder de advertentie
“Mijn dochter was niet de enige die uitkeek naar de start van dit nieuwe schooljaar. Ik keek er zelf ook naar uit. De periode dat ik zelf naar het voortgezet onderwijs ging vond ik de leukste tijd op school. Ook ik kwam uit een klein dorp en ging leren in de stad. Wat was ik daaraan toe zeg. Ik vond het een verademing. Ineens zat ik met meiden en jongens in de klas die in veel opzichten ‘verder’ waren dan ik. In alle opzichten zeg maar.
Lees verder onder de advertentie
“Bij Fenna krijg ik sterk de indruk dat ze in een soortgelijke situatie belandt is. Ik hoor het aan haar verhalen. De meeste meiden in haar klas zijn ouder (vond ik leuk, zij niet). De meeste meiden dragen alleen maar designer-kleding (vond ik leuk, Fenna wordt er onzeker van). De school ziet er ‘fanshionably’ uit (dat inspireerde mij. Fenna mist haar oude school).”
Zich lekker laten maken
“Nu zijn dit niet van die wereldschokkende dingen om dan maar te stoppen met school, lijkt me, en toch: wanneer grijp ik als ouder in? Want ik zie Fenna diepongelukkig zijn. “Mam, ik vind het echt horror op school!”
Lees verder onder de advertentie
Straks ligt het niet aan de dingen die ik haar hoor zeggen. Misschien heeft ze echt een verkeerde keuze gemaakt. Zich lekker laten maken door mij?”
Want ja, er is deze zomer natuurlijk geïnvesteerd. In studieboeken (want die kan je niet meer huren of lenen). Een tas van dat ene merk. Een MacBook pro huppeldepup de laatste editie.
Mauren vindt het lastig om haar dochter te zien zwoegen elke dag. “Hoe lang moet ik haar nu blijven pushen haar naar die school te duwen?
Hoe lang moet je als ouder je kind laten doormodderen?
Herken jij dit ook? Moet jouw zoon of dochter ook erg wennen? Staat dat hoofd op onweer? Onze tip is: Ga niet in de paniekmodus. Hier zijn 6 tips om je puber door deze existentiële schoolcrisis heen te loodsen, zonder dat hij of zij nog voor de herfstvakantie afhaakt.
Lees verder onder de advertentie
1. Geef het even de tijd (en een cijfer)
Veranderen van school kan moeilijk zijn. Geef het wat tijd. Misschien voelt het over een paar weken wel beter. Vraag aan je zoon of dochter of ze de nieuwe school een cijfer wil geven. Zet een reminder in je telefoon voor over 3 weken, met de tekst: Hoe gaat het nu? Drie weken geleden was het een 2. Wat voor een cijfer is het nu?
Lees verder onder de advertentie
2. Luister met zen-geduld
Luisteren zonder meteen advies te geven is zo’n beetje de ouderwetse versie. Doe maar niet. Gewoon alleen luisteren. Dein een beetje mee. Zeg af en toe “Ik snap het” en “Dat klinkt inderdaad echt suf.” Je hoeft niet meteen met de oplossing te komen. Soms is een luisterend oor genoeg.
Lees verder onder de advertentie
3. Maak van thuis een chill-zone
Een puber die worstelt met de nieuwe school? Maak van thuis de ultieme relaxplek. Denk aan comfortabele kussens, favoriete snacks (oké, gezonde snacks ook, maar niet alleen gezonde!) en Netflix. Het is hun safe space. Laat ze even bijkomen voordat je begint over huiswerk en proefwerken – baby steps!
4. Bel de school (nee niet meteen)
Het voelt misschien kinderachtig om de school te bellen, maar hey, die docenten zijn er om te helpen! Ze hebben vast wel wat tips of trucs. Doe dit nu niet in de eerste maand. Heb echt even geduld.
5. Stimuleer nieuwe vriendschappen
Ooit geprobeerd om een puber subtiel aan te moedigen vrienden te maken? Dan weet je dat dit averechts werkt. Toch is het belangrijk! Moedig ze aan om deel te nemen aan activiteiten die ze leuk vinden – of het nu sport, muziek of kunst is – zonder dat het voelt alsof jij het zegt. Het woord ‘vrienden’ laten vallen in een nonchalant gesprek kan al genoeg zijn.
6. Stel micro-doelen (nogmaals heb geduld)
In plaats van te verwachten dat je puber morgen al helemaal gewend is, probeer kleine doelen te stellen. Zoals: “Ga in de pauze anders ff een rondje door de buurt lopen en vraag een paar klasgenoten die ook van buiten de stad komen mee. Kijk of je in de pauze heel even je telefoon kan wegleggen? Eigenlijk is dit natuurlijk al teveel advies voor een puber. Heb gewoon echt geduld.
Hoe lang blijf je dit doen?
Hoelang blijf je geduldig? Nou, totdat je kind niet meer ‘met dat gezicht’ thuiskomt. Als je na een paar maanden nog steeds het gevoel hebt dat ze écht niet gelukkig zijn, is het tijd voor plan B. Denk aan een ander gesprek met de school of zelfs een andere school. En denk vooral niet meteen ‘Mijn kind wordt een ‘dropout’ No panic!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.