Portretten: weekendmoeders

Vijf procent van de gescheiden vrouwen laat de kinderen achter bij hun vader. Een beslissing waar de buitenwereld vaak niets van begrijpt. “Niemand begrijpt me, behalve de kinderen en mijn lieve ex.”

Martha Visser (33) is moeder van dochter Ferrys (12) en zoon Nylke (6).

“De ene keer zie ik mijn kinderen een paar weken niet, de andere keer een week lang elke dag. Met bellen is het net zo, we facetimen als we daar zin in hebben. Daar zijn geen vaste regels voor. Mijn ex-man en ik kunnen goed door één deur en praten veel over hoe het met de kinderen gaat.

Ik had Ferrys en Nylke heel graag bij me gehad, maar ik ben niet het type dat haar kinderen koste wat kost opeist. Na de scheiding wilden ze liefst bij hun vader blijven,
in hun vertrouwde omgeving. Hoeveel pijn dat ook deed, ik begreep dat wel.

Ik heb 31 jaar in Harlingen gewoond en me er altijd een vreemde eend in de bijt gevoeld. Vanaf mijn zeventiende was ik samen met Jan, op mijn 21e werd ik moeder. Twee kinderen, een man die om vier uur uit zijn werk kwam en een moeder die zorgde dat om vijf uur het eten op tafel stond. Dat was ons leven. Ik voelde me niet happy, maar schikte me heel lang in mijn rol.

Twee jaar geleden zijn Jan en ik uit elkaar gegaan. Ik vond werk en een huis in Den Haag – een stad waarin ik me meteen thuis voelde. Mijn ex bleef met de kinderen in ons huis. Ik nam alleen mijn laptop, telefoon en kleding mee.

Zo makkelijk als ik het nu zeg, was het natuurlijk niet. De eerste week zonder de kinderen voelde ik me geamputeerd. En nog steeds. Als Ferrys en Nylke een dag naar de Efteling zijn met mijn ex en mij leuke foto’s per WhatsApp sturen, kan ik ineens verdrietig worden omdat ik er niet bij ben. Ik sta huilend sinterklaascadeaus in te pakken omdat ik die blije koppies niet kan zien als ze het krijgen. Bovendien begrijpt bijna niemand mijn keuze. Iedereen heeft zijn oordeel klaar, zonder iets van de achtergrond te kennen. Op sociale media schrijf ik soms over de bijzondere situatie met mijn kinderen. Je wilt niet weten wat voor nare opmerkingen mensen dan plaatsen. ‘Zij is echt gestoord’, en: ‘Wat goed dat de kinderen zijn afgepakt van deze zweefteef’. Dat komt keihard binnen hoor. Ook mijn eigen familie toonde geen enkel begrip. Om die reden heb ik zelfs met hen gebroken.

Maar mijn kinderen steunen me, evenals mijn lieve ex en zijn ouders. Toen ik laatst een longontsteking had, heeft hij me zelfs een paar weken bij hem en de kinderen laten
uitzieken. Op momenten dat ik twijfel aan mijn beslissing, is het vaak mijn lieve, slimme dochter die me geruststelt en verzekert dat zij echt niets tekortkomen en dat ze heel veel van me houden. Dan voel ik me zo trots. Je mag je kinderen best leren dat je voor jezelf mag kiezen en je niet hoeft weg te cijferen.”

Alle portretten staan in Kek Mama 08-2015. 

producten-kinderfeestje-thuis

Je hoeft echt de deur niet uit om kinderen een onvergetelijke verjaardag te geven: organiseer een paar leuke spelletjes thuis en iedereen is de hele dag zoet. Wel nog even de boel versieren - met deze fijne producten van Xenos, bijvoorbeeld.

Indianenthema

Ga je voor een indianenthema? Trek dan de verkleedkist open, knutsel tooien van karton en tover je huis of tuin met kussens, boomstammen en stokpaarden om tot een indianenparadijs. Deze tipi is hierbij ideaal: leuk voor buiten, maar ook fijn in de slaap- of speelkamer. Zo heb je er na dat ene feestje ook nog wat aan. Tip: je kunt de tent pimpen met textielstiften.

 

Slaapfeestje

Of je gebruikt de tent waarvoor-ie echt bedoeld is. Leg er bijvoorbeeld wat lekkere kussens en plaids in, zet een bak chips neer, draai een leuke film, maak wat kindercocktails en klaar ben je. Zet je breekbaar spul uit het zicht en gebruik je wegwerpservies, dan hoef je je niet druk te maken dat kinderen de woonkamer op stelten zetten.

 

Alsof je op een festival bent

Maak het af met deze lichtjes in de vorm van een ananas en je waant je zowat op Coachella. (Overigens ook leuk om te gebruiken tijdens een tuinfeest of om de slaapkamer van je kind mee op te fleuren.)

 

Bank die tegen een stootje kan

En is het mooi weer? Dan mag een fijne bank in de tuin niet ontbreken. Een die tegen een stootje kan, waar meer dan twee kinderen op passen en er ook nog leuk uitziet (want regent het pijpenstelen, dan kan-ie ook prima in de woonkamer staan met wat plantjes erop): alsjeblieft. Het bankje is door de lokale bevolking in Indonesië gemaakt. Met de hand en van gerecycled hout. 

 

Reis rond de wereld

Met deze kaart kun je alle kanten op: kijk bijvoorbeeld wie als eerste alle landen heeft geraden, geef tijdens het knutselen elk groepje een land als thema of maak met z'n allen een 'reis rond de wereld'. Na afloop kun je de poster gewoon op de kamer van je kind hangen - ziet er nog mooi uit ook.

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mama, er was iets spannends vandaag!” Het is het eerste wat Jakob roept als hij de school uitstuift. Hannah houdt mijn hand vast en kijkt met grote ogen naar haar broer.
“Wat was er zo spannend?” vraag ik.
“Er is iemand gesignaleerd.”
“O? Wat voor iemand?”
“Een man. In een busje.”
Ik heb al zo’n vermoeden waar dit heengaat. Twee dagen geleden kregen we een mail van de schooldirecteur waarin stond dat er een man was gezien bij twee andere basisscholen. Vanuit een busje had hij kinderen aangesproken en zijn penis laten zien. Maar: geen paniek, gewoon goed om te weten en te bespreken met je kind. Dat doen we al best vaak, dus ik zag geen aanleiding het nog eens te doen.
 

'Wie vergeet er nou zijn broek'

“Wat was er met die man?” vraag ik alsof ik geen idee heb waar dit over gaat.
“Hij was bij een andere school en mama, er was zoiets grappigs.”
“Wat dan?”
“Hij was vergeten zijn broek en onderbroek aan te trekken!”
Jakob valt bijna op de grond van het lachen. “Wie vergeet er nou zijn broek en onderbroek!”
Ook Hannah vindt het hilarisch. Ik lach een beetje mee en zeg dan:
“Jeetje, wat zou jij doen als je die man zou zien?”
“Ik denk lachen.”
“Niet schrikken?”
“Nee, waarom? Ik heb zelf toch ook een piemel?”
“Jawel, maar die laat jij toch ook niet aan iedereen zien? Bovendien is dit een volwassene en die moet al helemaal niet zijn piemel laten zien.”
“Nee, dat is waar. Ik zou lachen, maar ook meteen naar juf gaan hoor, of naar jou. Dat hebben die kinderen ook gedaan en nu zoekt de politie hem.”
“Heel goed. En hebben jullie het verder nog besproken in de klas?”
“Denk je echt dat wij de tijd hebben de hele dag over een man zonder broek te praten? We zijn al groep vijf hè? We hebben wel wat beters te doen.”
Het laat Hannah toch nog niet los.
“Waarom doet iemand dat eigenlijk, mama? Zijn piemel laten zien?”
“Goeie vraag. Wat denken jullie?”
“Ik weet het niet”, zegt ze.
“Misschien wil hij wel piemelmodel worden, maar is hij nog een beetje verlegen”, oppert Jakob. “Daarom doet-ie het stiekem.”
Hannah knikt. Dat klinkt wel logisch.
“Ik weet een oplossing!” roept hij enthousiast. “Als de politie hem vindt, kan hij zijn piemel gewoon aan hen laten zien, en niet meer aan kinderen.”
En dat lijkt me een uitstekend plan.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >