Ouderbijdrage wordt steeds hoger: ‘Hierdoor groeit de ongelijkheid tussen leerlingen’

24.04.2018 09:19
ouderbijdrage-wordt-steeds-hoger

De afgelopen vijf jaar zijn ouders steeds meer gaan betalen aan scholen: de vrijwillige ouderbijdragen op basisscholen zijn gemiddeld 37 procent gestegen doordat uitstapjes en digitale leermiddelen duurder worden.

De organisatie Ouders & Onderwijs is bang dat de ongelijkheid tussen leerlingen hierdoor groeit.

 

‘Basisbekostiging schiet tekort’

Hoewel de ouderbijdrage vrijwillig is, gaan scholen hier niet altijd even netjes mee om. Zo vragen veel basisscholen (terwijl dit niet mag worden afgedwongen) een bijdrage voor het draaien van een continurooster, omdat ze mensen inhuren om met de kinderen te lunchen. Weiger je te betalen? Dan zou het kunnen dat je je kind een halfuur moet komen halen. “Dit maakt duidelijk dat de ouderbijdrage een bittere noodzaak is omdat de basisbekostiging tekortschiet”, zegt Annemieke Kooper van sectororganisatie PO-Raad tegen AD. “De basisscholen klagen al langer dat ze niet genoeg geld krijgen om de stijgende kosten te betalen.”

 

Lees ook
VIDEO: Kinderen testen schoollunches van over de hele wereld >

 

Onderzoek

Ouders & Onderwijs vreest voor een groeiende kloof tussen leerlingen, omdat niet alle ouders de vrijwillige bijdrage kunnen betalen. Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), begrijpt deze angst: “Iedere ouder moet elke school kunnen kiezen voor zijn of haar kind, ongeacht de hoogte van de ouderbijdrage. Ik wil nader onderzoeken waarom scholen kiezen voor een verhoging van de bedragen.”

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >