De afgelopen vijf jaar zijn ouders steeds meer gaan betalen aan scholen: de vrijwillige ouderbijdragen op basisscholen zijn gemiddeld 37 procent gestegen doordat uitstapjes en digitale leermiddelen duurder worden.
Lees verder onder de advertentie
De organisatie Ouders & Onderwijs is bang dat de ongelijkheid tussen leerlingen hierdoor groeit.
‘Basisbekostiging schiet tekort’
Hoewel de ouderbijdrage vrijwillig is, gaan scholen hier niet altijd even netjes mee om. Zo vragen veel basisscholen (terwijl dit niet mag worden afgedwongen) een bijdrage voor het draaien van een continurooster, omdat ze mensen inhuren om met de kinderen te lunchen. Weiger je te betalen? Dan zou het kunnen dat je je kind een halfuur moet komen halen. “Dit maakt duidelijk dat de ouderbijdrage een bittere noodzaak is omdat de basisbekostiging tekortschiet”, zegt Annemieke Kooper van sectororganisatie PO-Raad tegen AD. “De basisscholen klagen al langer dat ze niet genoeg geld krijgen om de stijgende kosten te betalen.”
Ouders & Onderwijs vreest voor een groeiende kloof tussen leerlingen, omdat niet alle ouders de vrijwillige bijdrage kunnen betalen. Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), begrijpt deze angst: “Iedere ouder moet elke school kunnen kiezen voor zijn of haar kind, ongeacht de hoogte van de ouderbijdrage. Ik wil nader onderzoeken waarom scholen kiezen voor een verhoging van de bedragen.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.