Sommige kinderen zie je online opgroeien. Op Facebook, Instagram of TikTok zie je foto’s van hun verjaardag, de eerste keer op het potje of naar school, en als je écht geluk hebt: het moment waarop ze ter wereld kwamen (ew). Waarom dit misschien niet zo verstandig is, wordt uitgelegd in een shockerende video.
Lees verder onder de advertentie
Een tijd geleden verscheen er een video online van Deutsche Telekom, waarin twee ouders geconfronteerd worden met een oudere AI-versie van hun dochter Ella, die nog op de basisschool zit.
Lees verder onder de advertentie
Virtuele privacy
De AI-versie van Ella is niet helemaal gelukkig met haar ouders. Ze zegt dat kwaadwillenden slechts een aantal beelden nodig hebben om haar ouders te scammen met een kopie van haar stem, om memes van haar te maken, om fraude te kunnen plegen met haar identiteit en nog erger.
Wat haar ouders online plaatsen aan foto’s, video’s en captions creëert een digitale voetafdruk die haar de rest van haar leven zal achtervolgen. Ze weet dat haar ouders deze dingen plaatsen omdat ze zo trots op haar zijn, maar ze vraagt hen haar virtuele privacy te beschermen. Dat laatste is ook meteen de hoofdboodschap van de video. En dat komt binnen.
Lees verder onder de advertentie
Wat plaats je online?
Natuurlijk wil je die mooie snoetjes het liefst met de hele wereld delen, maar willen zij dat ook? Zij hebben hier namelijk zelf niet (altijd) om gevraagd. Een afgeschermd account en zorgvuldige curatie van je volgerslijst biedt al uitkomst. Ook kun je ervoor kiezen om je kind nooit herkenbaar in beeld te laten zien. Er zijn zelfs ouders die emoji’s in de ogen van hun kind plaatsen bij het online zetten, zodat een bot nooit het volledige gezicht kan ‘lezen’. Het is hoe dan ook nooit verkeerd om na te denken wat je van je kinderen online plaatst, en waar, voordat je op ‘publish’ klikt.
Lees verder onder de advertentie
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.