De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Marie-An geeft les aan groep 8.

Groep 8, drie weken voor de zomervakantie. “Juf, ik kom vanaf woensdag niet meer op school”, zegt Eline. “Mijn moeder wil niet meer dat ik bij haar woon.” Ik heb het gevoel dat ik in een slechte film zit. Ze ziet eruit als een geslagen puppy, terwijl ze meestal als een pingpongballetje door het leven stuitert. Eline heeft een zware vorm van ADHD. Ik vind dat Ritalin weleens te snel wordt voorgeschreven, maar Eline kan in mijn ogen eigenlijk niet zonder. Helaas is haar moeder Laura principieel tegen medicijnen, Eline blijft onbehandeld.

 

Ritalin

Laura is bijna net zo druk als haar dochter. Dat ziet ze als een extra reden om Eline geen Ritalin te geven. “Met mij is het toch ook goed gekomen”, zei ze een jaar geleden. Vlak daarna werd ze overspannen. Ze was per ongeluk zwanger geraakt tijdens een buitenechtelijke affaire. Tijdens die zwangerschap scheidde ze van Elines vader om vlak voor de geboorte van baby Tommie te hertrouwen met Kees. Tommie is nu twee maanden oud en Laura’s overspannenheid is naadloos overgegaan in een postnatale depressie. Voor Eline is geen ruimte meer. Kees tolereert haar ADHD niet. Elines vader Maarten is altijd op reis is om miljoenendeals te sluiten. Eline wordt niet meer naar school gebracht, niet opgehaald en tienminutengesprekken worden afgezegd.

 

'We gaan dit oplossen'

Ik aai door Elines blonde krulletjes terwijl ze vertelt over gisteren. Eva, de twaalfjarige dochter van Kees, duwde haar in de wieg van de baby, en zei tegen haar vader dat Eline zelf op de wieg was gesprongen. Dat resulteerde in een echtelijke ruzie tussen Laura en Kees, waarop Kees boos naar een hotel vertrok. Daarna had Laura tegen Eline gezegd dat ze binnen twee dagen bij haar vader moet gaan wonen. Ook al woont die in een andere stad. “Zal ik de klas vertellen dat ik niet meer terugkom?” vraagt Eline. “Nee”, zeg ik. “Jij gaat niet weg drie weken voor de grote vakantie. We gaan het oplossen.”

 

Hulp inschakelen

Ik bel Laura. Die kan alleen maar gillen dat Eline weg moet blijven, waarop ik haar huisarts inschakel. Dan bel ik vader Maarten, die opneemt vanuit Argentinië. “Ik kan hier even niets mee”, zegt hij. “Dat zal toch moeten,” zeg ik koeltjes, “want wij kunnen hier ook niets mee.”

 

Opa is de reddende engel

De reddende engel wordt Maartens vader. Eline kan een week bij opa logeren, hij zal haar elke dag naar school brengen en weer ophalen.
De grootvader lijkt een beetje op Paulus de Boskabouter met zijn vriendelijke ogen en ring-baardje. Alleen het eikelpijpje ontbreekt. Is dit de vader van de harde zakenman? Ik geef Eline met een gerust hart aan hem mee.

 

'Komt toch allemaal goed'

Eline bloeit op. Als opa haar ’s ochtends komt brengen, blijft hij om te helpen met het decor voor de eindmusical. Iedereen is dol op hem. Op de vierde dag staat Laura op de speelplaats. Ze biedt haar excuses aan en zegt dat het nooit meer zal gebeuren. De huisarts heeft haar ervan overtuigd dat zij en Eline medicijnen moeten gaan slikken. Ze heeft Kees de deur uit gezet. Met tranen in haar ogen vraagt ze Eline of ze gauw terugkomt. Dan mag ze nog heel vaak bij opa logeren. Ik heb weer het gevoel dat ik in een film zit. Maar nu in een feelgoodmovie.

Dit artikel staat in Kek Mama 09-2017

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >