Zo bewegelijk als kinderen zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje – evenals een schaafwond. Maar wat moet je doen als je kind met zo’n pijnlijke plek thuiskomt? Wij geven tips.
Lees verder onder de advertentie
Afspoelen
Als kinderen op straat vallen, kan er vaak wat vuil in de wond zitten. Belangrijk is om dit er eerst zoveel mogelijk uit te spoelen – een klein steentje kan bijvoorbeeld in de huid groeien en gaan ontsteken. Viezigheid haal je eruit met kraanwater, een pincet en als dat niet lukt een zacht (tanden)borsteltje. Vervolgens kun je de plek met jodiumvrij desinfecteermiddel ontsmetten.
Lees verder onder de advertentie
‘Aan de lucht’ laten drogen
Probeer een schaafwond zoveel mogelijk ‘aan de lucht’ te laten drogen. Is de wond hier te groot of te diep voor of zit-ie op een onhandige plek, dan kun je deze afdekken met metaline of ander verband dat niet aan de wond kleeft.
Over het algemeen herstelt de kapotte huid zich vanzelf weer en is een bezoekje aan de dokter niet nodig. Heeft de schaafwond een oppervlakte van 5 procent van het lichaamsoppervlak van je kind? Dan is het wel raadzaam om naar de huisarts te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Tetanus
Goed om te weten: in straatvuil of modder kunnen tetanusbacteriën zitten. Grote kans dat jouw kind al tegen tetanus is ingeënt (het DKTP- of DTP-vaccin), maar als dit langer dan vijf jaar geleden is, neem dan voor advies contact op met de huisarts.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).