Je kind heeft een schaafwond: wat te doen?

09.05.2019 20:50
kind-met-schaafwond

Zo bewegelijk als kinderen zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje – evenals een schaafwond. Maar wat moet je doen als je kind met zo’n pijnlijke plek thuiskomt? Wij geven tips.

Afspoelen

Als kinderen op straat vallen, kan er vaak wat vuil in de wond zitten. Belangrijk is om dit er eerst zoveel mogelijk uit te spoelen – een klein steentje kan bijvoorbeeld in de huid groeien en gaan ontsteken. Viezigheid haal je eruit met kraanwater, een pincet en als dat niet lukt een zacht (tanden)borsteltje. Vervolgens kun je de plek met jodiumvrij desinfecteermiddel ontsmetten.

 

‘Aan de lucht’ laten drogen

Probeer een schaafwond zoveel mogelijk ‘aan de lucht’ te laten drogen. Is de wond hier te groot of te diep voor of zit-ie op een onhandige plek, dan kun je deze afdekken met metaline of ander verband dat niet aan de wond kleeft.

Tip: smeer geen vaseline op een open wond.

 

Lees ook
Kind lelijk gevallen? Dit is het verschil tussen een kneuzing en een breuk >

 

Wanneer naar de huisarts?

Over het algemeen herstelt de kapotte huid zich vanzelf weer en is een bezoekje aan de dokter niet nodig. Heeft de schaafwond een oppervlakte van 5 procent van het lichaamsoppervlak van je kind? Dan is het wel raadzaam om naar de huisarts te gaan.

 

Tetanus

Goed om te weten: in straatvuil of modder kunnen tetanusbacteriën zitten. Grote kans dat jouw kind al tegen tetanus is ingeënt (het DKTP- of DTP-vaccin), maar als dit langer dan vijf jaar geleden is, neem dan voor advies contact op met de huisarts.

Bron: ikehbo.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >