Foto: Marc Deurloo
Foto: Marc Deurloo

Twee jaar geleden zat Anke als ervaringsdeskundige in een radioprogramma over vakantie met kinderen. Want ze had wel een tip.

Ik zit in de tuin van een Hilversumse radiostudio. Naast mij een meisje van een online vrouwenmagazine en tegenover ons Jeroen Kijk in de Vegte, de presentator. Zij is gevraagd als professional met tips over handig en gezellig met je kind op vakantie en ik als moeder. Eigenlijk heb ik maar één tip, vertel ik:

Drie jaar eerder was ik namelijk op vakantie met mijn zes maanden oude zoontje en zijn vader, toen nog mijn vriend. We gingen naar Oostenrijk. Niet omdat we nou specifiek daarheen wilden, maar omdat zijn ouders daar een vakantiehuis hadden en wij leden aan een typische jonge-ouders-kwaal, namelijk chronisch blut zijn. In datzelfde kader waren we niet met het vliegtuig, maar met de Mercedesjeep van zijn moeder gegaan. Perfect geregeld, zou je denken. En dat was het gewoon ook.

Tot het moment dat we op de terugweg op de Duitse Autobahn opeens zwaailichten achter ons zagen. ‘Even opzij’, zei mijn vriend, en hij ging opzij. Zo ook de zwaailichten. Weer opzij, nu de andere kant op. Zwaailichten ook. ‘Misschien is het voor ons?’, opperde ik. ‘Lijkt me sterk', zei hij. Achterin begon onze zoon zachtjes te huilen.

Niet liegen

Het was voor ons. De auto met zwaailichten ging voor ons rijden en gebaarde ons hem te volgen naar een parkeerplaats bij een benzinestation. Dat deden we. Nog voor de politieagenten, want dat waren het, uitgestapt waren, had ik mijn vriend al streng geïnstrueerd. ‘Wat je ook doet, niet liegen! Dat hebben ze door en dan hebben we een probleem.’ Hij beloofde plechtig niet te liegen. Mijn zoon zette intussen een tandje bij met zijn gehuil. Er klopte een agent op het raampje van mijn vriend. Hij zoemde het naar beneden.

‘Gutenabend’, zei de agent. ‘Sprechen Sie Deutsch?’’Ein bischen’, schutterde mijn vriend. De agent zag de bui al hangen en begon ons in het Engels te ondervragen. Van wie is deze auto? Wat hebben jullie mee? Wat doen jullie voor werk? Hebben jullie wel eens drugs gebruikt? Dwars door het steeds luidere gehuil van onze zoon heen probeerde ik mijn vriend wanhopig telepatisch door te geven dat hij op die laatste vraag beter geen eerlijk antwoord moest geven. Helaas. ‘Heb ik drugs gebruikt?’, herhaalde mijn vriend in zijn zenuwen iets te enthousiast. ‘Jazeker! En veel ook, haha!’ De agent gaf een blik die tussen streng tegen ons en trots op zichzelf in zat. ‘Hoe lang geleden was dat en kunt u nu wel rijden?’ In plaats van te antwoorden begon mijn vriend van alle zenuwen nog harder te lachen. ‘Wanneer? Oh! Zeker vijftien jaar geleden.’ De agent keek verward.

Rood hoofd

Het gehuil van onze baby was inmiddels op vol volume en de agent keek van mij naar de baby en weer terug. ‘Mag ik hem pakken?’, vroeg ik. Hij knikte. Ik ging achterstevoren op mijn stoel hangen, pakte mijn kind, ontblootte mijn borst om hem te voeden en keek middenin het verschrikte gezicht van de agent. ‘Everything is ok now, you can go’, zei hij met een rood hoofd. ‘Thank you!’, zeiden wij opgewekt. En na een korte voeding reden we in een ruk door naar huis.

‘Mooi verhaal, maar wat is nou jouw tip voor vakantie met hele kleine kinderen, Anke?’, vraagt Jeroen in de microfoon. Ik leun naar voren, kijk hem aan en zeg: ‘Doe. Het. Niet. En als je het toch zo nodig moet doen, zorg dan dat je een huilende baby bij je hebt.'

 

Anke Laterveer (36), is schrijver, Web Woman van Kek Mama en moeder van een zoon van 7 en een dochter van 5. Vanaf deze week schrijft zij hier elke week voor jullie iets over haar eigen leven. 


 

leukste-aanbod-kinderseries-netflix

Netflixen: heerlijk op een luie zondag, maar ook een handige manier om die regenachtige herfstdagen door te komen. Daarom zetten wij een paar fijne kinderseries voor je op een rij.

1. Wanda en de alien (Nederlands gesproken)

Wanda is een lief konijn dat in haar huis onder de boom voor haar familie zorgt. Als een buitenaards vriendje vanuit de ruimte met haar komt spelen, leert ze heel veel bij. Voor alle leeftijden.
 

2. Inspector Gadget


Inspector Gadget is terug en wordt geconfronteerd met zijn aloude vijand, de slechte Dr. Claw, die zijn misdaadorganisatie M.A.D opnieuw heeft geactiveerd. Leeftijd: 6 +
 

3. Skylanders Academy

In deze animatieserie reis je door het immense universum van Skylander waar een ongedisciplineerde bende vrienden, helden met unieke talenten, het kwaad bestrijden. Leeftijd: 6+

 

Lees ook
Éven rust: 7x Netflix-films en series voor volwassenen >


 

4. Kong: koning van de apen

In 2050 wil een kwaadaardige wetenschapper een leger van robotdinosaurussen vrijlaten. Kong en zijn vrienden moeten de boel redden. De trailer is in het Engels, maar op Netflix is-ie ook in het Nederlands te zien. Leeftijd: 6+
 

5. Mia and Me

Door een mysterieus geschenk van haar overleden ouders wordt de 12-jarige Mia naar een betoverende wereld van elven, eenhoorns en de boze koningin Panthea gestuurd (Ook Nederlands ingesproken.) Leeftijd: 6+
 

6. Buurman & Buurman

Twee charmant-onhandige buren werken zich door veel zelfveroorzaakte problemen, en komen altijd tot een oplossing, maar niet altijd op de makkelijkste manier. Voor alle leeftijden
 

7. Sprookjes 2.0 met Masha's verhalen

In deze animatieserie deelt Masha haar eigen versie van sprookjesverhalen door de details net een beetje om te draaien. (Ook Nederlands ingesproken.) Voor alle leeftijden
 

8. Pokémon de serie

Deze serie blijft bij jong en oud populair op Netflix. Nieuwe avonturen en dromen voeren Ash en Pikachu naar Kalos, waar ze nieuwe vrienden maken, nieuwe Pokémon tegenkomen én intrigerende mysteries ontrafelen. Leeftijd: 6+
 

9. LEGO friends: de kracht van vriendschap

Vijf vriendinnen beleven samen avonturen in het stadje waar ze wonen. Knotsgekke belevenissen, liefde en blunders: alles is leuker met vrienden in de buurt. Leeftijd: 6+
 

10. Rupsje Nooitgenoeg

Deze serie, verteld door Carice van Houten, bestaat uit vijf grappige verhalen die ouders helpen hun kinderen (heel handig) in bed te krijgen. Voor alle leeftijden.
 

11. Nijntje

Netflix heeft een groot aanbod aan nijntje-filmpjes. In de 3D-serie laat de vormgeving van nijntje en haar vriendjes volledig tot zijn recht komen. Ook geven de video's kinderen de ruimte om zelf nijntje-verhalen te verzinnen. Voor alle leeftijden.
 

12. Beat Bugs

Met een beetje hulp van rocklegendes leren vijf vriendelijke beestjes belangrijke lessen over de wereld om hen heen, veilig in hun eigen achtertuin. (ook Nederlands gesproken) Leeftijd: 6+


13. Barbapapa

Een serie over leuke figuurtjes die elke vorm kunnen aannemen. Waarschuwing vooraf: de titelsong zit na één keer luisteren ongeveer een week in je hoofd. Alle leeftijden.


14. Robocar Poli

Wanneer Bezemstad wordt getroffen door rampspoed, staan superpolitieauto Poli, brandweerwagen Roy en hun vrienden van het reddingsteam klaar om iedereen te redden (ook Nederlands gesproken). Alle leeftijden.


15. Groentesprookjes in de stad

Pratende groenten die avonturen beleven in de stad of in hun eigen achtertuin: er is geen trailer van verschenen, maar hij is 't kijken waard en zelfs leuk voor volwassenen. Alle leeftijden.

 

16. Lilo & Stitch

Het Hawaïaanse meisje Lilo adopteert een vreemd hondje: een aliën, en bouwt een bijzondere vriendschap met hem op. Door de vrolijke muziek ideaal voor de zomervakantie. Leeftijd: 5-7 jaar.

 

17. Madagascar

Vier verwende dieren uit de Central Park Zoo in New York, lijden onverwacht schipbreuk op het exotische eiland Madagascar. Dan pas ontdekken ze de échte jungle, met hilarische gevolgen van dien. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

 

18. Blue Planet

De prachtige natuurseries van David Attenborough: we zijn er dol op. Kies voor Blue Planet met Nederlandse ondertiteling en je kind ontdekt alles uit de onderzeewereld. Leuk én leerzaam. Alle leeftijden.

 

19. Puffin Rock

Het leven is heerlijk op het mooie Puffin Rock, waar de jonge Oona, haar babybroertje Baba en hun vrienden alles leren over de natuur, vriendschap en familie. Alle leeftijden.

Gebruik je Netflix in de herfstvakantie in het buitenland? Lees dan even dit.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >