Beeld: Brenda van Leeuwen
Beeld: Brenda van Leeuwen

Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder en schrijft elke week op Kekmama.nl supereerlijk en uitgesproken over wat ze meemaakt of wat haar opvalt. Deze week: lieve kinderen, sorry.

Lieve Hannah en Jakob,

Ik schrijf jullie omdat ik jullie iets wil vertellen. Iets wat belangrijk voor mij is. We hebben het er al vaker over gehad en hoewel jullie het nog niet echt begrijpen, houdt het mij bezig. De wereld is mooi. Er is gras en verse koffie. Er zijn mensen die van elkaar houden, er is muziek en er zijn boeken. Er zijn zoveel mooie boeken. Hele dagen kun je doorbrengen in werelden die nog veel mooier zijn dan die van jullie nu. Alleen maar door te lezen.

Monsters

Maar weten jullie, er zijn ook monsters. Niet de monsters waarvan je wel eens bang bent dat ze onder je bed liggen, maar monsters die soms ín je bed liggen. Monsters die dingen met je doen die je niet wilt. Ik ken ze, ik ben ze vaker tegengekomen dan me lief is.

Als er zoiets gebeurt, als er iemand aan je zit terwijl je dat niet wilt, dan voel je van alles. Je voelt pijn, boosheid, verdriet en schaamte. Vooral veel schaamte. Maar luister goed. Dat is niet nodig. Het is nooit jouw schuld. Je hoeft je niet te schamen, zelfs al voelt het wel zo, zelfs al zeggen mensen dat je dat wel moet. Het hoeft nooit.

Het liefste wilde ik niemand iets vertellen

De laatste keer dat ik zo’n monster tegenkwam was vorig jaar. Dat weten jullie niet, want jullie waren bij papa die avond. De weken erna waren jullie veel bij papa, want het monster had me zoveel pijn gedaan dat ik er ziek van was. Ik kon niet goed voor jullie zorgen. Het liefste wilde ik niemand vertellen wat er gebeurd was. Juist ook door die schaamte. Maar ik deed het wel. En weten jullie wat de doorslag gaf? Jullie. Omdat ik voor jullie de wereld beter wil maken dan hij voor mij was.

Want lieve Hannah, lieve Jakob, stel nou dat… Ik durf het bijna niet op te schrijven. Al misselijk bij de gedachte. Maar stel nou dat een van jullie ook zoiets overkomt? Dat kan. Het gebeurt veel. Er zijn veel meer monsters dan we denken. Stel dat dat gebeurt, dan wil ik dat het voor jullie anders gaat dan het voor mij ging. Dat er hulp is, dat jullie aangifte kunnen doen, de dader veroordeeld wordt en dat je je niet tegenover rechercheurs hoeft te verontschuldigen over dat je slachtoffer bent geworden, niet hoeft te zeggen dat je nooit meer een man in je huis zal laten. Dat jullie durven praten en alle hulp krijgen die jullie nodig hebben.

Ik riep het van de daken

En dat, lieve kinderen van me, is waarom ik vorig jaar besloot om wel te praten. Om het van de daken te roepen. Om te zorgen dat iedereen ziet en hoort hoeveel dit gebeurt en hoe erg het nodig is dat mensen die dit meemaken beter geholpen worden. En wat denk je? Het werkte! Er kwam meer aandacht voor, de hulp verbeterde, de politie ging dingen anders doen. Ik was zo trots! Op mezelf en op alle mensen die me hierbij geholpen hebben. Alsof we gewonnen hadden van de monsters.

Sorry, lieve kinderen

Maar nu, Jakob en Hannah, nu is er iets verschrikkelijks gebeurd. Er is een monster in Amerika. Hij is heel bekend en trots op zijn monsterdaden. Hij schept er zelfs over op. Dat monster, die man, is nu gekozen tot baas van Amerika. Daarmee lijkt het net alsof het niet erg is wat hij gedaan heeft, alsof het mag, omdat je er zelfs als je dat hebt gedaan nog president kunt worden. En ik weet niet meer wat ik tegen jullie moet zeggen. Ik weet niet wat ik moet zeggen, behalve sorry. Sorry lieve, lieve kinderen. Sorry dat ik de wereld niet veilig voor jullie kan maken. Ik doe zo mijn best.

 

Anke Laterveer (36) is schrijver, columnist, cabaretier en web woman van Kek Mama. Samen met haar kinderen Jakob (7) en Hannah (6) woont ze in Haarlem. Nadat ze vorig jaar aangerand werd door een date, startte ze de actie #zeghet, tegen seksueel geweld.

 

Lees ook: 

21 dingen die Mariëtte dacht toen Trump gekozen werd

Column Anke: Trump-angst

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >