Eén uur per dag buitenspelen, fietsen of wandelen en drie keer per week sporten. Bijna de helft van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar voldoet niet aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.
Lees verder onder de advertentie
De Gezondheidsraad stelde de richtlijnen op in 2017, maar 45 procent van de kinderen voldoet er niet aan, tonen cijfers aan van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de Beweegrichtlijnen moeten basisscholieren dagelijks een uur ‘matig intensief’ bewegen, zoals buitenspelen, fietsen, wandelen of zwemmen. Ook zouden ze drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen, zoals dansen, gym en springen.
Lees verder onder de advertentie
Ouders geven het verkeerde voorbeeld, zegt socioloog Tanja Traag van het CBS tegen het AD. Doordat ze kinderen vaker met de auto naar school brengen, bijvoorbeeld. ‘In zijn algemeenheid gebruiken mensen meer devices, zoals de iPad en de smartphone. Kinderen zien niets anders. Vroeger had je Nederland één, twee en drie en de Belg, nu is er 24 uur per dag Nickelodeon en Netflix’, aldus de socioloog.
Er is geen verschil tussen jongens en meisjes, als het gaat om bewegen, stelt het onderzoek.
Weg met de wipkip
Als kinderen actiever zijn, kan dat gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressie, en borst- en darmkanker. ‘In zijn algemeenheid wil je als maatschappij dat mensen actiever zijn. Als de jongste groep daar al niet aan voldoet, is dat geen goed teken’, voegt Tanja toe.
Lees verder onder de advertentie
Overigens zit het met die spier- en botversterkende activiteit wél goed, volgens het onderzoek. ‘Met twee keer gym op school en één keer naar een sportclubje, kom je daar ook al gauw aan’, volgens de socioloog.
Ondertussen stimuleren gemeenten kinderen meer te bewegen door de wipkippen en glijbanen op straat te vervangen door speeltuinen waarin kinderen kunnen klauteren over boomstammen, kliederen met modder en zich uitleven met digitale gadgets, schrijft het AD. Als kinderen wilder spelen, zouden ze meer zelfvertrouwen, ruimtelijk inzicht en motorische vaardigheden ontwikkelen, en leren risico’s als hoogte, diepte en snelheid beter in te schatten.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.