Vijf jaar en borstvoeding: ‘Als je het niet wil zien kijk je maar de andere kant op’

04.11.2023 10:00
Beeld: Getty Images

In haar persoonlijke verhaal deelt Quirine openhartig haar ervaring van het geven van borstvoeding aan haar bijna zesjarige zoon, en dit heeft bij veel mensen iets losgemaakt. Een greep uit jullie reacties;

Jessica: “Blijft een eeuwige discussie dit… Ieder z’n ding, maar ik vind het ook niet in het rijtje ‘normaal’ passen dat kinderen van die leeftijd nog borstvoeding krijgen. Ze hebben het qua voeding niet nodig en er zijn andere manieren om je kind te troosten. Daarbij zijn kinderen snoeihard tegen elkaar…”

Mathilda: “Sorry hoor, 5 jaar zou ik ook ongemakkelijk vinden, vooral in het openbaar. Ik vind het niet normaal voor een kind van bijna 6 jaar. Wat je thuis doet moet iedereen voor zichzelf weten. Maar goed, zou ik er wat van zeggen? Denk het niet.”

Ingrid: “Belachelijk, veel te oud!”

Henny: “Het is ook nog eens een vorm van loslaten, vrijheid, en niet afhankelijk maken. Hoe doe je dat als een vriendje of vriendinnetje langskomt? Wil het kind toch ook niet?”

Margrit: “Dat moet iedereen toch voor zichzelf weten. Als iemand het niet wil zien, kan hij/zij toch gewoon de andere kant opkijken. Leven en laten leven.”

Jessica: “Waar borstvoeding toch allemaal wel niet goed voor is. Hier nog een langvoedster. De derde is nu net 1. We zien wel wanneer we willen stoppen. Zolang het voor ons prettig is, mag ze lekker drinken.”

Maaike: “​​Niks mis mee toch. Maar het schijnt dat alles wat natuurlijk is niet meer mag en alles alleen nog mag wat maatschappelijk geaccepteerd is. Nou, gewoon blijven doen. Degene die het niet willen zien kijken de andere kant maar op.”

Mirjam: “Zou ik er vreemd van opkijken? Ja. Zou ik mij er een tikkeltje ongemakkelijk door voelen? Ja. Is dat mijn probleem? Ja. Zeg ik daar iets over tegen moeder? NEE!”

Gerdi: “Uw borsten uw kind dus …mag u het zelf weten toch .”

Claudia: “Ik ook , m’n zoon nu 22 jaar, nooit ziek geweest en wat een ander vindt mag ‘ie houden.” mag je houden” 

Corrie: “Dat moet ieder voor zichzelf weten ik weet van een verpleegster dat zolang mogelijk heel gezond is.”

Mariska: “Prachtig, lekker doen waar je je goed bij voelt.”

Niets is goed of fout over de duur van je borstvoeding. Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt en niets van anderen probeert aan te trekken.