Onderzoek: moeders ervaren meer stress dan vaders

20.02.2017 11:22
onderzoek-moeders-stress-vaders

Moeders zijn minder gelukkig én ervaren meer stress dan vaders. Althans, dat zeggen wetenschappers van de Universiteit van Minnesota na recent onderzoek.

Zij komen tot deze conclusie na het uitpluizen van agenda's van ruim 12.000 ouders in 2011, 2012 en 2013.
 

'Back-up'

Het team onderzocht de aard van de activiteiten per ouder en het zogenaamde 'individuele welzijn' tijdens deze momenten. Wat blijkt? Als moeders met hun kinderen zijn, zijn ze vaker op zichzelf. Wanneer vaders iets met hun kind gaan doen, hebben ze meer kans dat ze omringd worden door andere volwassenen en dit geeft een soort 'back-up. En precies dát zou volgens onderzoekers de reden zijn dat vaders minder stress ervaren als ze met hun kind zijn.
 

Gebrek aan slaap

Verder is het gebrek aan slaap bij moeders een verklaring voor hun ontevredenheid. Waar mannen zonder moeite de klok rond slapen en het gehuil van kinderen nauwelijks opmerken, worden moeders al bij het minste of geringste wakker. Hierdoor zouden moeders minder dan vaders genieten van het ouderschap.
 

Maar om positief te eindigen: het goede nieuws van deze studie is dat ouders het over het algemeen erg leuk vinden om bij hun kind te zijn. En ja, dat is natuurlijk het belangrijkste.