In samenwerking met Kek Mama

7 dingen die je nog niet wist over kinkhoest

04.03.2020 07:00
RIVM kinkhoest kinderen

Heftige hoestbuien die maanden kunnen aanhouden; kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die ook wel de ‘100-dagenhoest’ wordt genoemd. Pasgeboren baby’s lopen extra risico op deze ziekte, maar met de 22-wekenprik is een baby meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. 

1: Het aantal gevallen van kinkhoest neemt toe 

Sinds het begin van deze eeuw komt kinkhoest weer regelmatig voor in Nederland. Ongeveer negen procent van de Nederlanders van tien jaar en ouder krijgt elk jaar kinkhoest. Soms zonder er iets van te merken. 

2: Kinkhoest is gevaarlijker voor baby’s dan voor oudere kinderen en volwassenen

Kinkhoest kan ernstig verlopen bij ongevaccineerde baby’s en kinderen die nog niet alle vaccinaties hebben gehad. Bij hen kan kinkhoest leiden tot longontsteking en afvallen. Door de hoestbuien kunnen baby’s het erg benauwd krijgen. Ze zijn snel uitgeput en kunnen moeilijker hoesten. Als ze in ademnood komen, kunnen ze zelfs hersenschade krijgen door een tekort aan zuurstof.  

3: Jaarlijks worden er veel baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis 

Per jaar worden er gemiddeld  ongeveer 190 gevallen van kinkhoest onder baby’s (0 jr.) gemeld. Omdat niet alle kinkhoestgevallen officieel worden vermeld, is de verwachting dat het werkelijke aantal hoger ligt. Er zijn gemiddeld 170 baby’s die worden opgenomen in het ziekenhuis. In een uitzonderlijk geval overlijdt een baby aan kinkhoest. 

4: Kinkhoest verloopt in drie fasen 

Kinkhoest begint met verschijnselen die lijken op een gewone neusverkoudheid. Maar bij kinkhoest worden de hoestbuien steeds heftiger. Deze hoestbuien kunnen maanden aanhouden, ze worden ook wel stikhoestbuien genoemd. Na ongeveer drie tot vier maanden nemen deze buien af en begint de herstelfase. 

5: Je kunt je pasgeboren baby beschermen met de 22-wekenprik

Vanaf 22 weken zwangerschap kun je je vaccineren tegen kinkhoest. Na de prik – die in je bovenarm wordt gezet – maak je antistoffen aan die via de placenta naar de baby in je buik gaan. Zo krijgt je baby voldoende antistoffen om de eerste maanden van zijn leven beschermd te zijn tegen kinkhoest. Je beschermt overigens niet alleen je baby, maar ook jezelf tegen deze ziekte. De 22 wekenprik is gratis. Je moet hiervoor zelf een afspraak maken met het consultatiebureau. 

6: Heb je de 22-wekenprik gehad, dan heeft je kind 1 vaccinatie minder nodig  

Voor de meeste baby’s geldt: als de moeder zich tijdens de zwangerschap laat vaccineren, heeft een baby na de geboorte 1 prik minder nodig. Dat betekent dat de baby de eerste vaccinatie krijgt bij 3 maanden, in van plaats bij 2 maanden. Of dit ook voor jouw baby geldt, wordt op het consultatiebureau besproken met de jeugdarts of verpleegkundige. 

7: In veel andere landen krijgen zwangere vrouwen dit vaccin al veel langer 

In landen zoals België, Spanje, Engeland en de VS krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat dit vaccin veilig is voor zowel moeder als kind. Je kunt wel wat bijwerkingen krijgen zoals hangerigheid, hoofdpijn of een gezwollen arm. Dit gaat meestal vanzelf weer over. 

Tot slot: om de 22-wekenprik te halen, maak je zelf een afspraak bij het consultatiebureau bij jou in de buurt. Op 22wekenprik.nl kan je vinden bij welk consultatiebureau je hiervoor terecht kan. De prik is gratis. Tijdens deze afspraak krijg je meteen uitleg over de vaccinaties die je baby na de geboorte krijgt aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt de prik halen vanaf 22 weken zwangerschap tot aan de bevalling. Wel geldt: hoe eerder hoe beter. 

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.

 

Bron: RIVM en 22wekenprik.nl 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >