In samenwerking met Kek Mama

Netflix laat met ‘Oei, ik Groei!’ het echte ouderschap zien

12.06.2023 15:02

Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis die je leven verandert. Van slapeloze nachten en de eerste woordjes tot met elkaar bespreken hoe je je kind op wilt voeden. Het zijn herkenbare thema’s voor iedere ouder, zo ook voor de drie stellen in de Netflix-film Oei, ik Groei!.

Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op hoe jij als ouder dingen aanpakt en ze beleeft. Zoals balans tussen werk en gezin. Want gaat je kind naar de opvang (en zo ja, hoeveel dagen), wie gaat er minder werken en wie zorgt er voor het eten? En wat als je ineens een belangrijke zakelijke afspraak hebt, kan de ander dan bijspringen? In Oei, ik Groei! is de succesvolle advocate Anne (Sallie Harmsen) samen met Barry (Soy Kroon) en gaat ze na haar zwangerschapsverlof vol goede moed weer aan het werk. Al gauw leert ze dat het combineren van een carrière en een kleine meer uitdagingen met zich meebrengt dan haar soms lief is.

LEES OOK: Katja Schuurman over haar niet-traditionele gezin: ‘Het is zo fijn om verjaardagen te vieren waar iedereen bij is’

Op losse schroeven

Naast het vinden van een goede balans tussen werk en gezin zijn ook levensvaardigheden een hot topic bij de komst van een baby. Misschien weet je voordat je een kind krijgt goed wie je bent, wat je belangrijk vindt en heb je een duidelijk beeld van wat je jouw kleine mee wilt geven. Dat kan na de bevalling op losse schroeven komen te staan. Gebroken nachten vanwege krampjes, borstvoeding die niet wil lukken en de bemoeienis – hoe goed bedoeld ook – vanuit je omgeving. Wanneer de kleine er eenmaal is, lopen dingen nog weleens anders. En dat kan lastig zijn. Helemaal als er een cultureel aspect bij komt kijken. Daar lopen ook Ilse (Yolanthe Cabau) en haar Marokkaanse man Sabri (Iliass Ojja) tegenaan. Ze willen hun kind beide culturen meegeven, maar hebben nooit besproken hoe dat er in de praktijk uitziet. Elkaar daar na de geboorte in vinden blijkt zo makkelijk niet. En wanneer Sabri’s moeder tijdelijk bij hen intrekt om te helpen wordt de cultuurclash nog erger.

Gouden tip

Voor veel jonge ouders is het ouderschap een avontuur vol ups en downs. En dan kan het fijn zijn om steun en advies te vinden bij gelijkgestemden. Die ervaren waarschijnlijk dezelfde problemen, zoals niet willen eten of weigeren om op de wc te poepen, of hebben misschien wel de gouden tip daarvoor. Een soort vereniging voor moeders kan ook uitkomst bieden. Het is waar zowel Anne als Ilse in de film Oei, ik Groei! voor kiezen. Beiden sluiten zich aan bij de Mama voor Mama’s club, opgericht door Kim (Katja Schuurman) die is getrouwd met Roos (Sarah Chronis). Zij hebben – met behulp van goede vriend Kaj (Louis Talpe) – twee kinderen. Die laatste wil, ondanks dat hij alleen de spermadonor zou zijn, toch betrokken zijn bij de opvoeding. Dat brengt zowel hilarische als pijnlijke situaties met zich mee.

Als ouder krijg je te maken met onmogelijke situaties, op zowel je werk als thuis. Gelukkig deel je ook fijne, intieme momenten met elkaar en de kleine. De film Oei, ik Groei! laat zien dat het ouderschap een ware rollercoaster kan zijn en dat je bij lange na niet de enige bent die worstelt of onzeker is!

Kijk de trailer hier!

De film Oei, ik Groei! is vanaf 9 juni te zien op Netflix.