Fietszitje achter: zo kies jij het juiste achterzitje

24.08.2020 12:20
beste_achterzitjes_op_de_fiets

Is je kind uit z’n voorzitje gegroeid of is jullie gezin uitgebreid met een broertje of zusje? Dan wordt het tijd voor een achterzitje voor op de fiets. Maar ja, welke kies je en waar moet je op letten? Wij zetten de beste merken van dit moment voor je op een rij.

Wanneer kies je voor een achterzitje?

Vaak merk je zelf al wel dat je kindje te groot of te zwaar wordt en het steeds onhandiger is om die beentjes onder het stuur te krijgen. Vanaf 3 jaar is het officieel tijd voor een achterzitje waarbij het fietsstoeltje op de bagagedrager wordt gemonteerd. Toch nog even een ‘maar’, want het kan ook zijn dat je kindje jonger is en bijvoorbeeld al minimaal 15 kilo weegt. Dan is het vaak ook al verstandig om over te stappen naar een achterzit. Tot ze 6 jaar zijn of een bepaald gewicht hebben bereikt, kunnen ze met deze fiets achterzitjes doen. Houd er dan ook tijdens je aankoop rekening mee dat er twee gewichtsklassen zijn: Klasse A15 (voor kinderen van 9 tot 15 kilo) en klasse A22 (voor kinderen van 9 tot 22 kilo).

Dit zijn de beste merken voor een fietszitjes achter

Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar en allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en prijskaartje.

Bobike achterzitjes

De fietsstoeltjes van Bobike voor achterop de fiets zijn in verschillende varianten te verkrijgen tot een leeftijd van 10 jaar. Het is daarom belangrijk om na te gaan wat jij belangrijk vindt in een achterzitje en dit naast de modellen van Bobike te houden. Je vindt bij Bobike de volgende modellen: Bobike GO, GO MIK HD, One Maxi, One Junior, Exclusive maxi plus en de Exclusive tour plus.

 

Bobike Maxi Go - Fietsstoeltje Achter                     Bobike Exclusive Maxi Plus LED Fietsstoeltje Achter - DB

Urban Iki achterzitjes

De Urban Iki achterzitjes hebben een Dutch design met inspiratie uit Japan, een mooie combi dus. Ze zien er niet alleen stoer uit, maar hij is ook makkelijk te monteren (binnen vijf minuten) en past op elke fiets, zelfs op een e-bike. Het is verkrijgbaar in twaalf verschillende kleurencombinaties. De gordel is eenvoudig te verstellen en het stoeltje is voorzien van een zachte zitting en rugleuning voor extra comfort.

 

Urban Iki Achterzitje   Urban Iki MIK-HD Achterzitje

Yepp Maxi achterzitjes

Bij dit fietsstoeltje heb je geen kussen nodig, dankzij het zachte materiaal zit je kind sowieso comfortabel. Het wordt bevestigd op de drager en is geschikt voor alle fietsen met een ‘EasyFit-Window’. Dit is standaard aanwezig op fietsen die na 2012 of na 2010 van het merk Gazelle zijn gemaakt. Als je dit niet hebt, kun je het apart bestellen. Het Yepp Maxi fietsstoeltje is verkrijgbaar in verschillende kleuren en shop je nu met fijne korting! 

 

Thule Yepp 2 maxi fietsstoel  Thule Yepp 2 maxi fietsstoel

Qibbel achterzitjes

Qibbel heeft verschillende modellen achterzitjes, voor verschillende leeftijden. Zo is het Qibbel Air zitje comfortabel voor zowel het kind als papa of mama en heeft het een ergonomisch ontwerp. Het is geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 6 jaar (of 22 kilo) en heeft een 5-puntsgordel voor extra veiligheid. Het zitje is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan gemakkelijk op de bagagedrager worden gemonteerd.

Qibbel Air Achter                        Qibbel Air Fietsstoeltje Achter Frame bevestiging

Polisport achterzitjes

Van het merk Polisport zijn er ook weer verschillende merken beschikbaar. Zo is de Guppy-serie achterzitjes speciaal ontworpen voor kinderen van 6 tot ongeveer 10 jaar oud. Het fietsstoeltje is voorzien van een verstelbare veiligheidsgordel, intrekbare voetsteunen en een wielbeschermer voor extra veiligheid.

Polisport Guppy - Achterzitje - CFS Dragerbevestiging - Junior             Polisport Groovy

 

Lees ook
Dit moet je weten als je een fietsstoeltje koopt >

 

Achterzitje fiets: waar let je op bij de aanschaf?

Het kiezen van het juiste fietszitje voor achterop kan soms lastig zijn. Helemaal omdat de dynamiek tussen jou en je kindje op de fiets verandert. Ineens heb je geen zicht meer op hoe je kind er bij zit, waar de handen en voeten naartoe bewegen of dat hij of zij in slaap is gevallen. Daarentegen heb je wel weer alle bewegingsvrijheid zelf. Het is dus extra belangrijk om goed en veilig achterzitje uit te kiezen.

Europese veiligheidsnorm

Het is echter belangrijk om erop te letten dat het achterzitje voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN14344. Deze code is te vinden op een sticker of gedrukt in het plastic van het stoeltje. Zonder deze code mogen fietszitjes niet op de markt gebracht worden. Fijne check dus!

Voetbeveiliging

Spaken en kleine voetjes zijn geen fijne match. Daarom extra belangrijk om een fietszitje te kopen met voetsteunen. Zo kunnen we ongelukken voor zijn door de voeten met een bandje of gordeltje vast te zetten op de voetsteun. Zwaaiende benen maken zo geen kans. Daarnaast ook goed om op te letten, achterzitjes met het keurmerk EN14344 hebben ook een scherm van hard plastic naast de voetsteunen en kunnen de voeten niet richting de spaken gaan. Als dit niet aanwezig is op jouw fietszitje voor achterop, zorg dan dat je jasbeschermers op de fiets monteert.

Gordel

Verder moet het fietsstoeltje voorzien zijn van een veilige gordel, waarmee je je kind bij de schouders en het kruis vastzet. Het liefst een drie- of vijfpuntsgordel. Zo zitten de schouders van je kindje altijd stevig vast tegen de stoel aan en wordt voorkomen dat ze uit het stoeltje vallen. Doet je kind af en toe nog een dutje, houd er dan rekening mee dat je voor een achterzitje gaat dat naar achter helt! Dan kan je kindje lekker in slaap vallen zonder dat het hoofdje naar voren valt.

Reflectoren

Tijdens fietsritjes met een kind achterop wil je extra goed zichtbaar zijn. Zorg er daarom voor dat een goedwerkende fietslamp beschikbaar is. Om te zorgen voor nog extra zichtbaarheid is het ook slim om reflectoren te plakken op het fietsstoeltje zelf. Dan ben je er in ieder geval zeker van dat jij en je kind zichtbaar zijn voor automobilisten!

Helm

Voor nu is het in Nederland nog niet nodig om je kinderen op de fiets een helmpje te laten dragen. Toch kan het wel slim zijn om ze wel een helm te laten dragen, aangezien die kleintjes zichzelf nog niet kunnen opvangen met hun handjes. Dus als je een keer onderuit gaat met de fiets, is het wel een fijne gedachte dat je kind extra bescherming op het hoofd heeft.

Zadelvering

Hier denk je vast niet over na, maar de vering onder je zadel kan ook een gevaarlijke plek zijn voor kindervingertjes. Wanneer deze vering namelijk open is, kunnen vingers er eenvoudig tussen raken wat vervelende taferelen oplevert. Je kunt dit simpel oplossen door je open vering af te plakken met stevige tape of door een nieuw zadel te kopen zonder open vering.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >