Alles over hechtingen na je bevalling

05.02.2020 13:41
hechtingen na je bevalling Beeld: Shutterstock

Niets mooier dan je baby na je bevalling in je armen te krijgen. Maar de dagen daarna kan die roze wolk wat overschaduwd worden door lichamelijke ongemakken, waaronder hechtingen. Hoe je die hechtingen precies verzorgt, lees je hier.

Wanneer hechten?

Het is hard werken, zo’n bevalling. En als de baby niet zo vlot wil komen, kan de verloskundige besluiten om een knip te zetten. Ook kan het zijn dat de bevalling erg snel gaat en dat je inscheurt: je hebt dan een ruptuur. In beide gevallen – en natuurlijk als je bevalt via een keizersnee – word je daarna gehecht.
 

Hoe gaat het hechten?

Eén of meerdere hechtingen krijgen, klinkt niet fijn. Maar gelukkig ligt er een kleine baby op je borst waar je, mede door de adrenaline, alleen maar oog voor hebt. Dus wat de verloskundige daarna met je doet, maak je waarschijnlijk toch maar half mee.

Hechten gebeurt in elk geval onder plaatselijke verdoving. Dat kan met een injectie of via een spray. Die laatste wordt vaak alleen gebruikt bij oppervlakkige scheurtjes. Bij de meeste hechtingen wordt gebruik gemaakt van materiaal dat vanzelf weer oplost na een aantal weken.
Heb je een totaalruptuur, dan moet je in het ziekenhuis gehecht worden door een gynaecoloog. Dit gebeurt soms onder narcose. Ben je thuis bevallen en heb je een totaalruptuur, dan ga je per ambulance naar het ziekenhuis.

 

Lees ook:
Moeder deelt foto’s van haar lichaam vier weken na de bevalling > 

 

Doet het pijn?

Het hechten zelf doet geen pijn, omdat je plaatselijk verdoofd wordt. Naderhand horen hechtingen ook geen pijn te doen. Is het wel gevoelig, dan kan een douche en paracetamol helpen. Ook kun je de hechtingen met koude kompressen koelen.
 

Hoe verzorg je je hechtingen?

Het is belangrijk om de hechtingen na je bevalling goed te verzorgen, om te voorkomen dat je bijvoorbeeld last krijgt van infecties. Een aantal tips:

  • Plas de eerste dagen onder de douche, zodat je goed kunt spoelen (bijkomend voordeel: plassen doet dan wat minder zeer)
  • Zit je op het toilet, zorg er dan voor dat je een flesje water paraat hebt staan om te spoelen
     
  • Verschoon maandverband regelmatig
     
  • Ga soms even met je billen bloot op bed liggen; klinkt gek, maar in de open lucht herstelt de wond sneller
     

Hechtingen verwijderen

Veel hechtingen lossen vanzelf op, dus eigenlijk heb je daar (los van de verzorging) geen omkijken meer naar. Als een hechting verwijderd moet worden, dan doet de verloskundige dat vaak aan het einde van de kraamweek.
 

Bron: De Verloskundige & Geboortecentrum PUUR

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >