kindvriendelijke-steden-europa

Op vakantie gaan met je kind betekent heus niet dat je gebonden bent aan animatiecampings in Zuid-Frankrijk. Een citytrip is minstens zo leuk.

Reiszoekmachine Skyscanner zet daarom vijf kindvriendelijke, Europese steden op een rij.

 

Berlijn

Genoeg te doen voor jong en oud. Duik bijvoorbeeld in de onderwaterwereld bij het Aquadom & Sea Life: een enorme, cilindervormige vissenkom waar je met een lift doorheen kunt. Dit aquarium is met een hoogte van 16 meter en een doorsnede van 11,5 meter een indrukwekkend bouwwerk. Meer dieren zien? Breng dan een bezoek aan de Berliner Zoo, de oudste dierentuin van het land.

De stad bekijken gaat ook makkelijk op de fiets. Zo organiseert Baja Bikes fietstours door Berlijn, speciaal voor kinderen. 's Zomers bezoek je de Wannsee, één van de grootste en mooiste meren van Berlijn. Zoek een plek langs het water of strijk neer bij het officiële strandbad om te zwemmen, picknicken en zandkastelen te bouwen.

 

Barcelona

Verkoeling zoeken aan het strand, met de kabelbaan naar Montjuïc voor een spetterend uitzicht en wandelen over La Rambla, vol straatartiesten, theatervoorstellingen en muziek: kinderen zullen zich hier geen moment vervelen.

Echte zoetekauwen kunnen terecht in het Museu de la Xocolata, het chocolademuseum van Barcelona. Tip voor energieke kids: ga naar Tibidabo, een enorm pretpark aan de top van de Tibidaboberg.

 

Lees ook
Bel de oppas maar: 9x romantische steden voor jou en je partner >

 

Londen

De stad van de musicals (al zijn theaterstukken in het Engels soms moeilijk te begrijpen voor kinderen). Neem ze daarom mee naar The Lion King: al een jarenlang hit op Broadway.

Is je kind een Harry Potter-fan, ga dan naar de Warner Bros Studio voor een Harry Potter Studio-tour. Hier zie je waar en hoe de acht films zijn gemaakt en hoe indrukwekkend realistisch veel attributen zijn. De toegang is alleen mogelijk als je vooraf gereserveerd hebt. Ook leuk: dieren spotten in het National History Museum.

 

Rome

Een stad als Rome kan, zeker in de zomer, erg druk zijn met toeristen. Ga daarom naar Villa Borghese: een heerlijk park om doorheen te kuieren, te rennen en te ravotten met een picknickpauze.

Nog leuker is het misschien wel om een bezoek te brengen aan de gladiatorenschool, waar je alles leert over het leven van de gladiatoren uit het oude Rome en hun gevechten. Neem kinderen tussen 8 en 17 jaar mee naar Technotown: een groot speelveld vol technologie en natuur.

 

Stockholm

Wil je naar Stockholm? Ga dan naar de Djurgarden, het één na grootste eiland in het district Östermalm. Niet alleen is dit eiland hartstikke groen, je vindt hier ook talloze musea, dierentuinen en attractieparken.

Of ga naar Skansen, een openluchtmuseum dat op een heuvel ligt en prachtig uitzicht biedt op Stockholm zelf. Ga met de kabelbaan omhoog en neem een kijkje in de typische, Zweedse huisjes waar locals in traditionele kleding vertellen over een eeuwenoud beroep dat hier vroeger werd uitgeoefend.

Tot slot kun je rondwandelen door de oude stad van Stockholm, Gamla Stan: een eiland vol steegjes en straatjes in verschillende tinten geel, rood en wit.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >