In samenwerking met Kek Mama

‘De 22-wekenprik beschermt mijn kind tegen kinkhoest’

27.07.2021 07:00
22 wekenprik kind beschermd kinkhoest rivm Beeld: Shutterstock

Toen Babette Ravensbergen (33) zwanger was van haar eerste kind, liet ze op het consultatiebureau de 22-wekenprik zetten. “Het geeft me een veilig gevoel dat de baby beschermd is tegen kinkhoest.” 

22-wekenprik

“Toen ik ruim 20 weken zwanger was, vertelde mijn verloskundige tijdens een standaard controle over de 22 wekenprik. Na de uitleg over dit vaccin tegen kinkhoest, kreeg ik nog een folder mee en verwees zij me door naar de website over deze prik van het RIVM. De verloskundige adviseerde me de prik te halen, maar de keuze om dit wel of niet te doen, lag bij mij en mijn vriend.

Beschermen

Natuurlijk heb ik me na het bezoek aan de verloskundige nog verder ingelezen over deze vaccinatie. Maar we waren er al snel uit. Ik wil mijn kind direct na de geboorte beschermen tegen deze nare ziekte.

Veilig gevoel

Ik heb zelf een afspraak gemaakt bij het consultatiebureau en kon daar al snel terecht. De vaccinatie werd in mijn bovenarm gezet. Die arm voelde zo’n anderhalve dag een beetje stijf aan, maar verder heb ik helemaal geen last gehad van deze 22 wekenprik. Het geeft me een veilig gevoel dat ik deze vaccinatie heb gehaald en zo ons kind bescherm tegen kinkhoest.”

Jeugdarts over de 22-wekenprik

Maartje Verhoeven: “Kinkhoest is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het wordt ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd, zo lang kan het duren voor de kinkhoest afneemt. De heftige hoestbuien kunnen gevaarlijk zijn voor jonge baby’s. Zij kunnen het zo benauwd krijgen dat ze het ademnood komen. Ze kunnen longontsteking krijgen, hersenschade oplopen en er zelfs aan overlijden.”

Antistoffen

Door je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren met de 22 wekenprik, is jouw baby vanaf dag 1 beschermd tegen kinkhoest. Het werkt als volgt: de antistoffen die jij direct na de vaccinatie aanmaakt, worden via de placenta overgedragen naar de ongeboren baby.

Gratis vaccinatie

Deze vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en is gratis. Je kunt de prik halen vanaf 22 weken zwangerschap tot aan de bevalling. Wel geldt: hoe eerder hoe beter.

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >