Tessa: ‘Waarom zijn matching outfits altijd voor moeder en dochter en niet voor moeder en zoon?’

19.05.2022 07:31
Tessa

Als ik op Instagram scroll vind ik het soms behoorlijk vermoeiend: moeders die matching outfits aantrekken en poseren met hun dochter. Hetzelfde jurkje aan, dezelfde haarband in: hartstikke schattig, hoor.

Maar waarom zijn die matching outfits die worden verkocht altijd voor moeders en dochters en niet voor moeders en zoons?

Ik heb me suf gezocht, maar verder dan een grijze sweater voor moeder en zoon kom ik eigenlijk niet. We kunnen toch wel meer bedenken waardoor ook moeders van zoons kunnen ‘matchen’ met hun kinderen? Niet dat ik nou zo graag altijd hetzelfde wil dragen als mijn jongens, maar het idee dat winkels het alleen maar gooien op moeder-dochter, steekt. Alsof je als moeder één en hetzelfde kunt zijn met je dochter maar niets als je een zoon hebt?

Klaar mee

Niet vaak, maar soms vind ik het leuk om mijn tweeling als echte twins te kleden. Bijvoorbeeld in dezelfde pyjama. Of met dezelfde gympies aan. Ik zou het als jongensmoeder gewoon fijn vinden als elke webshop, van de kleinere tot aan de grote zoals Zara of H&M, standaard ook matching shirts en jasjes en andere accessoires verkopen voor vrouwen en jongens. Dezelfde spijkerjacks. Dezelfde shirts, sokken? Al maak je maar wat in dezelfde kleur voor moeder-zoon? Net zoals die zelfde prints en pakjes er overal te krijgen zijn voor moeders en meisjes. ‘Mini me’-collectie heet het bijvoorbeeld bij veel merken. Zo irritant. Net alsof Daaf en Bodi niet míjn mini-me’s zijn? Moeten ze daarvoor dochters zijn? Nee.

Dus, bij deze: een oproep aan alle winkels om eens een beetje mee te gaan met de tijd. Niet in een bepaald hokje denken wat gender betreft. Meisjes, jongens, vaders en moeders: we moeten als gezin met z’n allen kunnen matchen en ’twinnen’ als we dat willen. Soit.

Tessa Heinhuis (32) is tweelingmoeder van Bodi en Daaf (3). Ze is hoofdredacteur van Mama Magazine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)