Patrick: ‘Hoeveel vrouwen (en mannen) worden er mishandeld in hun relatie?’

28.03.2024 19:00

Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.

Een bekende van me, ik kan niet zeggen wie, zit in een relatie en ze wacht tot de kinderen oud genoeg zijn om haar man te verlaten. Hij eist seks en intimiteit en zij schakelt uit, alsof ze uit haar lichaam treedt, en geeft het hem. Als ze niet doet of geeft in de slaapkamer wat hij wil stelt hij haar dreigend vragen als ‘Waarom kijk je me niet aan als we vrijen? Kijk me aan!’ Of hij vouwt haar dubbel tussen het matras als iets hem niet zint. De kinderen, drie meisjes in de basisschoolleeftijd, fluisteren tegen hun moeder dat ze bang zijn van hun vader en zijn buien.

Tijgerinnen

Zij, die bekende dus, vertelt me die dingen als we elkaar zien en man, ze raken iets in mij. Is het onmacht? Is het mijn gevoel voor rechtvaardigheid dat in de knel komt? Of mijn geloof (vanuit mijn mannelijke blik) in dat je altijd voor jezelf op moet staan al is de situatie nog zo rot? Ik kan me niet voorstellen hoe het is als vrouw, of man, in een situatie te moeten blijven zitten die je niet wilt. En tegelijk snap ik dat tijgerinnen, en die enkele tijger, voor hun kinderen opkomen en waken door zichzelf op te offeren. Wat een kracht, wat bewonderenswaardig en wat een liefde. Petje af.

“Ik snap dat tijgerinnen, en die enkele tijger, voor hun kinderen opkomen en waken door zichzelf op te offeren. Wat een kracht, wat bewonderenswaardig en wat een liefde!”

Victim shaming

Ik heb hier weleens eerder iets over geschreven en toen vonden sommige mensen dat ik aan victim shaming zou doen, maar dat is absoluut het geval niet. Ik wens simpelweg voor iedereen dat hij of zij een gelukkig leven kan leiden in innerlijke vrede en dat er ruimte is voor zelfontwikkeling en liefde. Ook binnen de relatie. Een man die dreigt en intimiteit neemt is een gore zak. Tegelijk wens ik ook hem die ontwikkeling toe te kunnen zien dat liefhebben niet is iemand bedreigen, bedriegen of intimiteit nemen tegen diens zin. In het geval van die bekende is het misbruik niet zo erg (in haar beleving) dat ze naar een Blijf-van-mijn-lijf-huis zou moeten vluchten en de incidentele klap of duw neemt ze op de koop toe. Want ‘hij is op zich een lieve vader naar zijn kinderen, alleen is hij een complete narcist die soms uit zijn dak gaat’.

Maar wauw, ik weet niet wie ik harder wakker wil schudden. Die narcist die zijn kinderen intimideert
met zijn streken en korte lontje of die bekende die me vertelt hoe ongelukkig ze is, die uit haar lichaam treedt als ze letterlijk weer aan de beurt is en die droomt van een eigen leven in vrede en rust en zelfliefde maar ook haar kostbare levenstijd weg laat tikken. Over vijftien jaar zijn de kinderen eindelijk het huis uit en dan staat ze eindelijk op zichzelf, 50, 60 jaar oud en beurs gebeukt van de jarenlange intimidatie en inbreuk op haar lichamelijke integriteit.

Waardering en liefde

Wat is de les hierin? Waar is de mogelijkheid tot groei? Hoeveel vrouwen, en mannen – al kan ik het
me moeilijk voorstellen dus – zitten in zo’n situatie en hoe kunnen die mensen geholpen worden?Misschien door oordeelloos naar ze te luisteren, door ze te troosten of moed in te spreken en heel
misschien ook wel door soms een column te schrijven waarin ondanks het persoonlijke onbegrip ook
veel waardering en liefde doorklinkt voor het offer dat ze brengen. Bij deze. Liefs.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.