Patricia: ‘Dit advies had mijn moeder me NOOIT en te nimmer gegeven’

02.06.2023 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Je moet haar gewoon een hele grote bek teruggeven. Of tegen haar fiets aan schoppen.’ Ik hoor het mezelf zeggen en ik sta verbaasd van mijn eigen primaire reactie. Zeg ik dit nou echt? Of is dit gewoon een slechte moederdroom?

Mean girls

Helaas niet. Het is een doodnormale dinsdagmiddag en ik heb een huilende dochter aan de telefoon. Ze is bang. Doodsbang, want ze denkt dat ze wordt opgewacht uit school. En dit is het enige advies dat ik haar kan geven. Nou, ik kan je vertellen dat míjn moeder dat NOOIT en te nimmer tegen mij zou hebben gezegd. En toch meen ik het. Dit soort mean girls ruiken van mijlenver dat je bang bent. Het is een drupje bloed in een oceaan met haaien. En als je eenmaal de sjaak bent, dan kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de rest van je middelbare school-carrière.

Advies

Waar ik vorige maand nog mijn bedenkingen had bij Krav Maga*, zoek ik nu op het internet naar de dichtstbijzijnde locatie. Maar lieve ouders, dit is toch van de zotte! What is happening out there? It’s a F*king jungle! Nu hoor ik je denken, ja maar wacht eens eventjes lieve Patricia, als jij al dit soort advies geeft, wat verwacht je dan van onze kinderen? En je hebt helemaal gelijk, maar wat moet ik dan tegen haar zeggen? ‘Liefje, als ze je omsingelen en bedreigen met minimaal zes kids dan moet je gewoon zeggen dat je daar niet van gediend bent. En dat je het graag met ze wilt bespreken, maar dat het nu even niet uitkomt omdat je naar Krav Maga moet?’
Hm, dat laatste is misschien niet eens een slecht idee, maar je snapt wat ik bedoel, toch?

Weg, trainingen

Ik maak het nu van dichtbij mee, maar ik heb al veel van dit soort verhalen in de loop van de jaren gehoord in mijn omgeving. Kinderen die zo worden gepest dat hele families moesten verhuizen! Holy!
En het gekke is dat we op de basisschool alle soorten trainingen uit de kast trekken voor onze kids, maar dat het geleerde moraal door veel kinderen op de middelbare als een puberrugzak van zich te laten afglijden.

‘Zeg ik dit nu echt? Of is dit gewoon een slechte moederdroom?’

Het is dan plotseling ieder voor zich. Nee, dat zeg ik verkeerd. Het zijn vaak juist groepjes die het leven van sommige kinderen zuur maken. En het lastige is, zodra er volwassenen in het spel komen, belandt de gepeste nóg lager op de sociale ladder, want dat is al helemaal niet cool. Ja babymoeders, bereid je maar vast voor.

We zijn een week verder en de rust lijkt wat teruggekeerd. Ik durf bijna niet te vragen hoe dat kan, maar ik ben bang dat mijn advies heeft geholpen…

*Krav Maga is een zeer effectieve vorm van verdedigingstechnieken waarbij je in zeer korte tijd wordt getraind jezelf weerbaar te maken tegen aanvallen van zowel fysiek als verbaal en mentaal geweld en in gevaarlijke situaties. Denk hierbij aan aanvallen met een mes, pistool of andere wapens.

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.