‘Ik kan geen komkommerkerstboom meer zien’

22.12.2023 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke week schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik kan geen komkommerkerstboom meer zien. It’s that jolly time of the year for us parents. En ik heb gelukkig ‘maar’ twee kinderen. Je zal er maar 3,5 hebben! Tjiezus, wat een gedoe. Wacht, ik bedoel rond deze tijd; Jezus, wat een gedoe. Als nazaatmakers is het echt ploeteren voor ons in de decembermaand. En dan vraagt iedereen zich af waarom in Nederland nog zo’n parttime cultuur heerst. Nou omdat wij – verdorie – uren en uren onbetaald werk doen voor onze koters. Daarom! Nee hoor, dat is natuurlijk niet waar. Onze parttime cultuur ligt diep verankerd in het patriarchaat, maar dat onderwerp laat ik voor deze column even gaan. En nee, ik ben ook niet zuur, maar het is echt van de zotte wat wij ouders allemaal extra moeten doen in deze tijd.

Al vanaf november

Het begint al in november. De voorbereidingen van Sinterklaas, lootjes trekken, eentje op school en als je pech hebt ook nog eentje thuis. En dan is het een kunst het lootje niet kwijt te raken, want dat gaat allemaal nog analoog en handgeschreven en weet jij veel wat Maan ook al weer wilde hebben, en wat was het bedrag dat we mochten uitgeven? En was daar niet gedonder over, omdat niet iedereen zomaar 7,50 (o ja, dat was het…) kan missen voor een kind dat niet van hen is.

“Ik ben ook niet zuur, maar het is echt van de zotte wat wij ouders allemaal extra moeten doen in deze tijd”

Yes, lootje weer gevonden, maar wat staat daar nou lieverd? Wil Maan een Sqaushy, en dat moet ik bestellen bij Temu? Check. Maar wacht eens even, dat duurt drie weken, shit en nu? O en je hebt ook nog één witte en één gekleurde sok nodig morgen? Why the hell? Wacht laat maar, I don’t wanna know, eindelijk heeft die mand met eenlingsokken een doel. Ik ben nu toch wel nieuwsgierig wat gaan jullie daarmee gaan maken? Een sneeuwpop? Ok, nu heb ik ineens te veel vragen na dit antwoord. Want hoe dan? Never mind, geen ruimte voor, want ik zit al weer in mijn volgende taak, namelijk een paarse outfit regelen. Echter hebben we nu een klein probleempje: WANT WE HEBBEN GEEN ENKEL PAARS ITEM IN HUIS.

Lees ook – ‘Lieve mensen, dit zet je toch niet op een geboortekaartje?!’ >

Ping, ping, ping

Misschien Temu mam? Nee-hee….dat duurt te lang schatje en bovendien komt het dan helemaal uit China en dat sluit niet echt aan bij de klimaatdag die jullie volgende week ook nog op school hebben.
‘En mam, ik heb trouwens ingevuld dat wij voor het kerstdiner een komkommerkerstboom maken.’
‘Een wat?!’
‘Een komkommerkerstboom.’
‘Kunnen we niet gewoon vegetarische knakworstjes op broodjes doen?”
‘Nee, dat is echt zuuu-per zaai mam.’
Stress overload. Heb ik mijn Pinterestapp nog? Daar staat misschien een voorbeeld van hoe je zo’n verdomde k-boom kunt maken.
‘Mam, ik moet ook nog eten meenemen voor de voedselbank.’
‘Ha! Dat is mooi, want ik heb vast nog wel wat in de voorraadkast staan.’
‘Maar mam, het mogen geen bruine bonen zijn, ze willen shampoo.’
‘Shampoo? O god, dat heb ik niet voorradig. Is tandpasta ook goed?’
*Ping. Een tikkie in de klassenapp. Of we allemaal 5 euro willen overmaken voor de juffen- en meesterpot. Dan kan er een leuk Ritualspakket worden gekocht. Grrr, ik heb een bloedhekel aan Rituals. Niet perse aan de producten, maar als je zo’n pakket krijgt weet je zeker dat diegene echt niet zijn of haar best heeft gedaan om een cadeau voor je te vinden.
*Ping. Welke ouder komt volgende week de klas even lekker uitsoppen? *Ping * Ping * Ping. Ahhhhhhh!

Weg met die lat

Lieve ouders van Nederland. Ik begrijp jullie. En het is ok om deze maand niet op elk terrein te excelleren. Dus laten we een beetje lief zijn voor mekander en de lat niet te hoog leggen. Please. Dus ik stel voor dat we het volgend jaar houden op wat snoeptomaatjes en kant- en klare pannenkoeken. En dat we de Komkommerkerstboom samen dit jaar nog ritueel
verbranden…